Pentru cel de-al doilea Atlas al riscului de țară realizat de Allianz, asigurătorul de credite a analizat cu atenție riscurile economice, politice și structurale pe termen mediu, precum și riscurile de neplată în 83 de țări. Atlasul arată o îmbunătățire semnificativă a riscurilor globale de țară pentru 2024.Economiile din 48 de tari au fost îmbunătățite, în special în America Latină, Europa și Asia-Pacific. În schimb, cinci economii au fost retrogradate, inclusiv Israel, Bahrain și Kuweit.
În ciuda economiei slăbite și a incertitudinilor geopolitice, Germania rămâne stabilă, cu un rating de risc de AA1.
Germania: economie robustă în ciuda incertitudinilor
Potrivit CEO Allianz Trade, Milo Bogaerts, economia germană se confruntă cu una dintre cele mai mari provocări din perioada postbelică. „Multe crize au loc simultan, ceea ce reprezintă provocări enorme pentru companii. Cu toate acestea, companiile germane au demonstrat că sunt rezistente la crize", spune Bogaerts.
În ciuda creșterii numărului de insolvențe, a alegerilor și a amenințării unui conflict comercial cu SUA, reziliența rămâne ridicată. Cu toate acestea, economiștii Allianz Trade prognozează o ușoară creștere a PIB de numai 0,4% pentru 2025, care ar putea fi afectată în continuare de creșterea protecționismului și de incertitudinile geopolitice.
Reorientarea economică e necesară
Potrivit expertului, economia germană are nevoie de o reorientare strategică. Investițiile în transformarea ecologică, inovațiile și modernizarea infrastructurii publice sunt esențiale. Reducerea birocrației și reformele în domeniul politicii fiscale, al pensiilor și al pieței muncii sunt, de asemenea, considerate esențiale. Economia germană trebuie să se poziționeze ca o forță puternică în Europa și să susțină relații comerciale echitabile pentru a rămâne competitivă într-o lume tot mai fragmentată.