În urmă cu doi ani, Bill Anderson s-a alăturat consiliului de administrație al grupului farmaceutic și agricol Bayer din Leverkusen și la scurt timp a lansat unul dintre cele mai mari experimente din peisajul corporativ german în calitate de director general. Inginer chimist și manager în domeniul farmaceutic fără experiență anterioară în economia germană, Anderson dorește să reorganizeze complet cunoscuta compania, care trece printr-o perioadă critică .
Anderson a redus nivelurile ierarhice, departamentele tradiționale și zeci de mii de locuri de muncă, în special din conducere. Aproximativ jumătate din cele 17 000 de posturi de conducere existente la Bayer a dispărut. Eliberați de balastul birocrației, angajații trebuie să decidă singuri cum să își facă munca mai rapid și mai cu succes.
Acest lucru se reflectă în cifre: prețul acțiunilor a scăzut cu 60 % de la preluarea mandatului de către Anderson. Grupul pierde constant din profitabilitate, iar nivelul datoriilor este ridicat. Riscurile generate de procesele intentate în SUA cu privire la controversatul erbicid glifosat sunt din nou în creștere.
Între timp, 10 000 de persoane au părăsit compania ca parte a reorganizării - cu indemnizații generoase sau pensionări anticipate. Acestea reprezintă 10% din forța de muncă. Dacă un șef de la Bayer ar fi anunțat reduceri de locuri de muncă de 10% în anii anteriori, ar fi fost o revoltă uriașă în cadrul companiei și în rândul publicului.
Concurenții raportează o mulțime de cereri din partea foștilor angajați calificați ai Bayer. Bayer nu vede un „exod al creierelor”, adică o pierdere periculoasă de expertiză din rândul forței de muncă, și contracarează acest lucru: mulți angajați de la concurență aplică în mod activ la Bayer.
https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/bayer-wie-kaempft-bill-anderson-um-die-zukunft-des-konzerns/100119976.html