Germania trebuie să se deschidă către noi strategii comerciale și să investească mai mult în străinătate. Acolo poate fi generat mai mult capital decât în țară.
Germania nu mai este de ani de zile campioană mondială la exporturi, dar are un alt potențial. Între 1990 și 2022, exporturile germane de bunuri au crescut în medie cu 5 % pe an, în timp ce investițiile germane în străinătate au crescut cu peste 8 %. Chiar dacă trebuie luat în considerare efectul de bază al valorilor inițiale scăzute pentru investiții, datele arată că economia germană a urmat semnalele pieței. Acest lucru este valabil din ce în ce mai mult și pentru IMM-uri, care au preferat în mod tradițional exporturile în detrimentul investițiilor în străinătate.
Aceste semnale au două cauze. În primul rând, decalajul dintre productivitatea (mai mare) a capitalului investit în străinătate și a celui investit acasă este în creștere. Acest lucru este normal pentru o economie cu venituri ridicate precum Germania. Japonia face acest lucru de ani de zile. Prin urmare, randamentele necesare pentru reînnoirea stocului de capital pot fi generate mai ușor prin investiții în străinătate decât în țară.
Faptul că Germania adâncește și mai mult această diferență de randament din cauza problemelor locale, cum ar fi costurile ridicate ale energiei, lipsa digitalizării și birocrația excesivă, nu face decât să întărească ideea că în multe țări, în special în economiile în curs de dezvoltare și emergente, economiile proprii nu sunt suficiente pentru a finanța creșterea de recuperare. Aceste țări au nevoie de intrări de capital. Prin continuarea deschiderii către investițiile străine și crearea unei mai mari certitudini juridice, riscul este redus, ceea ce atrage capital din străinătate, dar și din Germania.
(FAZ)