O alternativă la plastic este produsă din resturi de cereale: start-up-ul Traceless din Hamburg face pasul de la cercetare la producția industrială. Baza este un material biodegradabil din reziduuri de cereale, un produs secundar al producției de alcool sau amidon. Producția generează doar 5% din emisii în comparație cu materialele plastice convenționale și se poate descompune în 12 săptămâni.
Ideea a pornit de la Universitatea Tehnică din Hamburg. Acolo, Anne Lamp a colectat materiale din industria alimentară și a transformat în plastic deșeurile de cereale, care altfel sunt folosite ca hrană pentru animale sau pentru producerea de energie.
În prezent, compania Traceless are aproximativ 60 de angajați și construiește prima unitate de producție industrială în Hamburg. Mii de tone de material urmează să fie produse acolo în acest an.
Traceless a câștigat deja clienți precum compania de retail Otto. Benjamin Köhler, expert în sustenabilitate la Otto, a explicat că multe alternative la plastic s-au dovedit adesea a fi ambalaje înșelătoare, însă Traceless oferă o alternativă reală. Pe lângă Otto, alte companii precum Lufthansa și C&A sunt interesate de material. Aplicațiile posibile variază de la tacâmuri de unică folosință la umerașe. Tehnologia Traceless poate fi aplicată și altor deșeuri industriale, pentru producerea de plastic. Împreună cu reziduurile de cereale, tehnologia oferă suficient potențial pentru a produce milioane de tone de granule. Deși în prezent bioplasticele sunt încă mai scumpe decât materialele plastice convenționale, Lamp speră că o creștere a producției industriale va reduce prețurile și va face materialul competitiv.
Procesul de descompunere accelerată rămâne o provocare, deoarece materialul se dezintegrează la contactul cu apa. Traceless lucrează la adaptarea materialului pentru alte domenii de aplicare. Cu toate acestea, compania consideră că produsul său reprezintă doar o mică parte a soluției la problema plasticului. Co-fondatoarea Anne Lamp subliniază necesitatea unei economii circulare cu sisteme mai bune de colectare și sortare, precum și cu soluții reutilizabile pentru a combate poluarea cu plastic pe termen lung.
https://www.solarify.eu/2025/01/12/hamburger-getreide-plastik-geht-in-produktion/