Ana-Maria Olteanu
Consultant GreenTech & Tax and Legal Consulting & Services
+40 21 2079169 olteanu.ana-maria@ahkrumaenien.roLa inițiativa Ministerului Federal al Economiei și Energiei din Germania (BMWE) organizăm o delegație de afaceri pentru a promova companii germane din domeniul hidrogenului verde în România și în Republica Moldova.
Elementele principale ale programului sunt:
În plus, companiile germane vor intra în contact cu jucători importanți din industria energetică din România și din Republica Moldova în cadrul unor întâlniri B2B individuale în cadrul cărora acestea își vor prezenta soluțiile tehnologice. Pot fi astfel inițiate parteneriate de afaceri pe termen lung.
România intenționează să promoveze punerea în funcțiune a capacităților de electroliză, care ar trebui să ajungă la 2.130 MW până în 2030, precum și conversia fostelor instalații industriale pentru viitoarea producție de hidrogen, dar și înființarea de centre naționale de cercetare pentru tehnologiile durabile ale hidrogenului. În ceea ce privește transportul și distribuția hidrogenului, România analizează în prezent posibilitatea de a utiliza infrastructura de gaze naturale existentă prin amestecarea hidrogenului în rețeaua publică de gaze naturale pe termen scurt (i.e., 2025 - 2030) și mediu (i.e., 2030 - 2040).
Pe termen lung (i.e., după 2040), ar trebui crescută ponderea hidrogenului în rețeaua de transport și distribuție a gazelor naturale și ar trebui dezvoltate rețele regionale pentru transportul hidrogenului. România a devenit în anul 2024 cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, ceea ce creează, de asemenea, un potențial semnificativ în domeniul H2-Blending. În plus, operatorul tehnic al rețelei naționale de transport de gaze naturale, Transgaz SA, face parte din Inițiativa europeană European Hydrogen Backbone (i.e., EHB).
În Republica Moldova, în prezent, se pregătește terenul pentru producția și transportul hidrogenului verde, precum și pentru posibilitatea de a acționa ca țară de tranzit pentru hidrogenul din surse regenerabile între România și Ucraina. Uniunea Europeană subliniază, de asemenea, potențialul geografic al Republicii Moldova pentru dezvoltarea în comun a proiectelor IPCEI privind hidrogenul.
Hidrogenul verde a fost introdus în conceptul strategiei energetice a Republicii Moldova, iar țara intenționează să exploreze posibilitatea de a include hidrogenul verde și energia nucleară la scară mică (i.e., reactoare modulare mici) în mixul energetic după anul 2030. De asemenea, țara intenționează să construiască infrastructura necesară pentru transportul cu hidrogen până în anul 2050.
În acest scop, Republica Moldova elaborează în momentul de față o foaie de parcurs privind hidrogenul, în care urmează să fie integrate prioritățile de infrastructură, proiectele pilot și coordonarea transfrontalieră a proiectelor H2. La nivel legislativ, a fost elaborată o lege „sandbox”, care permite testarea flexibilă a tehnologiilor inovatoare în faza pilot, printre care se numără și inițiativele din domeniul hidrogenului verde.
Consultant GreenTech & Tax and Legal Consulting & Services
+40 21 2079169 olteanu.ana-maria@ahkrumaenien.ro