Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Membrii informează

  • News

Publicăm informații actuale din cadrul companiei dvs. Vă rugăm să ne contactați!

News

Iulie

STOICA & ASOCIAȚII scores another victory for one of the most important property developers in Romania

STOICA & ASOCIAȚII's team of lawyers, composed of Victor Dobozi (Senior Partner), Mihai Trandafir (Managing Associate) and Paula Maftei (Associate), under the coordination of Valeriu Stoica (Founding Partner), recently obtained an important victory for its client, a major property developer in Romania, in a criminal trial involving several public officials from the Municipality of Iasi.

 

After a 5-year criminal prosecution by DIICOT - Iași Territorial Service, characterised by multiple violations of the procedural rights of the defendants, during which several service and corruption offences and other offences under special laws were detained and artificially investigated, the STOICA & ASOCIAȚII’s team made extensive procedural defences in the pre-trial chamber stage.

 

In essence, it successfully pleaded the unlawfulness of the entire criminal prosecution in relation to the offences under investigation, arguing that the DIICOT lacked material jurisdiction, that the unfair and unlawful manner in which a number of means of proof were administered, and also that the act of referral to the court was irregular, the STOICA & ASOCIAȚII thus obtained a favourable decision before the Iași Court of Appeal, which was subsequently confirmed by the High Court of Cassation and Justice, at the appeal stage, in the sense of the admission of the exceptions of the preliminary chamber.

 

In the context of the final decision, the case will be referred to the prosecution unit and the criminal case will no longer be able to be used to investigate the persons and offences in respect of which the defence arguments were admitted, the pre-trial chamber courts thus commendably giving effect to the rules specific to this procedural stage.

 

At the same time, the decision handed down by the Iași Court of Appeal, subsequently confirmed by the High Court of Cassation and Justice, represents both a halt to the judicial abuses committed against the persons under investigation over the last five years and a reaffirmation of the principles applicable to the criminal process - legality, loyalty and impartiality - principles from which no one can derogate, not even the prosecution authorities.

 

Established in 1995, STOICA & ASOCIAȚII has gained national and international recognition in the world of law and business, through its entire activity of legal assistance and representation of a vast portfolio of clients. From its foundation to the present day, the lawyers of STOICA & ASOCIAȚII have proved that they are a strong team, founded on the respect of its principles: Fidelitas, Integritas, Fortitudo. STOICA & ASOCIAȚII has acquired an excellent national and international reputation. Its professional performances are recognised in the most important legal guides: Chambers Europe, Legal 500, WTR 1000, IAM Patent 1000.

DLA Piper România anunță o serie de promovări în multiple arii de practică

DLA Piper anunță multiple promovări în cadrul biroului din București, reflectând investiția continuă a firmei în dezvoltarea echipei, abordarea îndrăzneață în ceea ce privește excelența juridică și angajamentul de a oferi servicii juridice transfrontaliere excepționale clienților din România și la nivel internațional.

Promovările sunt următoarele:

Andreea Anton, Counsel în cadrul ariei de practică litigii

Andreea Birișiu, Counsel în cadrul ariei de practică litigii

Diana Năcuță, Senior associate în cadrul ariei de practică dreptul muncii

 

Andrei Drăgan, Managing associate în cadrul ariei de practică drept societar

Aș vrea să-i felicit pe această cale pe cei care au atins un nou jalon în carieră, fiind promovați la nivelul următor. Cred că aceste promovări vin ca o recunoaștere a performanțelor profesionale de până în prezent și ca o responsabilizare și încurajare pentru viitor. Rămân încrezător că fiecare membru al echipei noastre are aici oportunitatea și sprijinul necesare pentru a se dezvolta ca om și ca profesionist, iar promovații din acest leat sunt exemple vii în acest sens.” a declarat Marian Dinu, Country Managing Partner.

Aceste promovări vin după recenta avansare a lui Florin Țineghe în funcția de partener în cadrul practicii de real estate și numirea Irinei Macovei în funcția de coordonator al ariei de practică IP&T.

 

Andreea Anton, nou promovată în funcția de Counsel, a declarat:

Această promovare reflectă încrederea mentorilor și colegilor mei, munca pe care am avut plăcerea să o depun și oportunitățile pe care le-am avut de când m-am alăturat DLA Piper. Sunt încântată să preiau un rol strategic în gestionarea litigiilor complexe, să continui să mă concentrez pe litigii și arbitraje transfrontaliere și să construiesc relații semnificative și de lungă durată cu clienții. Este atât o recunoaștere a parcursului meu de până acum, cât și o motivație pentru a continua să ridic ștacheta, contribuind în același timp la formarea următoarei generații de avocați prin împărtășirea experienței mele.”

 

Diana Năcuță, nou promovată în funcția de Senior Associate, a adăugat:

M-am alăturat DLA Piper în urmă cu șapte ani, iar această promovare demonstrează că evoluția mea profesională este recunoscută și apreciată în egală măsură de firmă, de clienți și de colegii cu care lucrez. Sunt recunoscătoare că mi s-a oferit oportunitatea de a învăța și mulțumesc în mod special echipei extraordinare de dreptul muncii. Această promovare este un semn de încredere în munca pe care o depunem împreună de mulți ani și în proiectele importante realizate împreună cu clienții noștri. În noul meu rol, aștept cu nerăbdare să mă ocup de proiecte mai complexe și mai provocatoare și, bineînțeles, să continui să lucrez cu colegi și clienți fantastici.

Andrei Drăgan, nou promovat ca Managing Associate, a declarat:

Această promovare este un pas important în cariera mea și o recunoaștere semnificativă a muncii și a angajamentului pe care le-am depus. Mă încurajează să continui să învăț și să contribui la un nivel mai înalt. Aștept cu nerăbdare să cresc în această nouă funcție, să aprofundez colaborările cu clienții și să joc un rol mai activ în succesul continuu al firmei.

Aceste promovări subliniază angajamentul DLA Piper România de a promova o cultură, în care oamenii sunt încurajați să se dezvolte, să inoveze și să aibă un impact durabil.

 

Despre DLA Piper

DLA Piper este o firmă globală de avocatură de business, prezentă în peste 40 de țări din America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia Pacific, având ca obiectiv obținerea de rezultate excepționale în aspectele juridice și fiscale ale proiectelor transfrontaliere, tranzacțiilor critice și litigiilor cu miză ridicată.

 

Biroul DLA Piper din București vine în sprijinul clienților cu o echipă solidă de peste 50 de avocați și consultanți fiscali cu pregătire internațională, capabili să gestioneze cerințe complexe, combinând cunoștințe din multiple sectoare și experiență acumulată atât din proiecte locale, cât și din cele internaționale, prin asistarea clienților la nivel mondial.

Serviciile juridice și fiscale acoperă problematici precum dreptul societar, dreptul muncii, concurenţă, proprietate intelectuală și protecția datelor, investiții și finanțări, imobiliare, fiscalitate, litigii și reglementare, pentru a satisface și a anticipa nevoile clienților noștri. dlapiper.com.

Studiu privind calitatea vieții și bunăstarea socială: la nivel global, doi din trei oameni trăiesc în țări care au stagnat ori au scăzut în 2024. România a crescut ușor

București, 1 iulie 2025 – La nivel global, doi din trei oameni trăiesc în țări în care calitatea vieții și bunăstarea socială au stagnat ori s-au degradat în 2024, arată cea mai recentă ediție a Indicelui de Progres Social, măsurat în 170 de state ale lumii de către organizația non-profit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte. La capătul a peste zece ani de avans continuu, începând din 2011, când raportul a fost publicat în premieră, tendința de stagnare sau regres s-a instalat în 2023, ca urmare a efectelor pandemiei, mai arată raportul, iar indicele global a urcat modest la 64,02 în 2024 (față de 64 în 2023). România și-a îmbunătățit ușor scorul general în 2024, ajungând la 74,61, ceea ce o menține în rândul țărilor din a doua categorie, în care a intrat în 2022, și o plasează pe locul 45 mondial, sub restul statelor UE, dar peste țări precum Serbia (locul 48), Emiratele Arabe Unite (49) sau Qatar (50).

 

România își îmbunătățește ușor poziția în clasamentul mondial la capitolul oportunități (locul 45 mondial, față de 46 în 2023), dar înregistrează scăderi atât la categoria nevoilor de bază (locul 49, față de 46 anterior), cât și la bunăstare (locul 61, față de 49). Analizând indicatorii cuprinși sub aceste trei capitole, țara noastră a obținut cele mai bune rezultate la libertate personală (locul 37 mondial), nutriție și îngrijiri medicale (41), accesul la informație și comunicații (42) și locuințe (43), înregistrând, în schimb, cele mai mici scoruri la sănătate (locul 83 mondial), educație de bază (80), respectiv apă și salubritate (72). De altfel, aceste trei zone marchează decalajul României și prin raportare la statele cu profil similar (peer countries), între care Ungaria, Croația, Grecia sau țările baltice, potrivit raportului.

 

„Indicele de Progres Social rămâne un cadru de referință pentru înțelegerea efectelor diverselor categorii de factori de instabilitate care au marcat lumea în ultimii ani – pandemie, tensiuni politice și geopolitice, criză energetică, inflație, schimbări climatice –, iar rezultatele celui mai recent raport publicat de Social Progress Imperative arată că impasul instalat în 2022 nu a fost unul de moment și că indicatorii socio-umani pe care îi analizează au fost destabilizați, similar celor pur economici. De altfel, comparând evoluția PIB cu cea a Indicelui de Progres Social, observăm că statele lumii au niveluri diverse de succes în convertirea creșterii economice în efecte sociale durabile. Performanța României în cadrul clasamentului rămâne stabilă și încurajatoare pe fondul tabloului general și, vorbind despre racordarea potențialului economic la calitatea vieții populației, raportul este un argument în plus în favoarea realizării unor investiții strategice în educație, sănătate și mediu”, declară Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

 

Evoluţia PIB și cea a Indicelui de Progres Social nu se află într-o relație de determinare și, în plus, cele două sunt din ce în ce mai puțin corelate în anii post-pandemie, arată raportul. De exemplu, Danemarca și SUA au PIB per capita similar, însă prima este un performer de top în clasamentul global, în timp ce a doua are un scor care scade accelerat; de altfel, în 2024, indicele american era cu zece puncte mai mic decât cel danez (91,95, față de 81,65).

 

Țările nordice domină clasamentul la nivel mondial

Norvegia rămâne și în 2024 liderul clasamentului, cu un scor în creștere, de 91,95 (față de 90,74 în anul anterior), urmată îndeaproape de Danemarca, Finlanda, Suedia, respectiv Elveția, toate cu scoruri de peste 90, însă în stagnare.

 

Europa domină prima categorie de state, având 15 dintre primele 20 cele mai mari scoruri. În prima categorie se mai regăsesc, în ordine, Islanda, Luxemburg, Olanda, Irlanda, Germania, Austria, Belgia, Estonia, Slovenia și Regatul Unit. Singurele țări de pe alte continente încadrate în acest prim eșalon sunt Australia (12), Japonia (14), Singapore (15), Canada (18) și Noua Zeelandă (19).

 

Statele Unite ocupă locul 31 mondial (categoria a doua), cu un scor de 81,65, în scădere, și sunt menționate ca excepție în rândul marilor economii ale lumii, în condițiile în care calitatea vieții și bunăstarea socială a cetățenilor s-a degradat în intervalul 2011-2024.

 

Grupul marilor economii G7 a evoluat divers din perspectiva calității vieții și a bunăstării sociale în 2024. Germania este cel mai bine clasată (locul 10 mondial) și a crescut, Japonia, Marea Britanie și Canada au stagnat, dar au rămas în prima categorie, Franța și Italia au stagnat în categoria a doua, iar SUA au scăzut.

 

Dintre cele mai importante economii emergente, cu populații de peste 100 de milioane, Brazilia (locul 55, categoria a doua) este singura care a înregistrat un avans în 2024 și chiar conduce topul general al celor mai bune creșteri începând cu 2023. Pe de altă parte, China (72) a scăzut ușor, iar Rusia (77) și India (111) au stagnat. ‍

 

Progresul social este definit drept capacitatea unui stat de a asigura nevoile de bază ale cetățenilor și de a facilita creșterea calității vieții, creând totodată condiții pentru ca indivizii să se dezvolte și să își atingă potențialul.

 

Raportul Social Progress Index este publicat anual, începând cu 2011, de către Social Progress Imperative, calculând Indexul de Progres Social în baza analizei a trei dimensiuni principale: nevoi de bază (hrană și îngrijiri medicale de bază, apă și salubritate, locuințe și siguranță personală), bunăstare (educație de bază, acces la informații și comunicații, sănătate, calitatea mediului), respectiv oportunități (drepturi individuale și libertate de expresie, libertate personală și de alegere, incluziune, educație avansată).   

Rezultatele globale ale Indicelui de Progres Social 2025 sunt disponibile aici, împreună cu rezultatele detaliate pentru România.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați Deloitte.ro

 

Cushman & Wakefield Echinox: Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 40 miliarde de euro în marile rețele de retail, cu 7,1% mai mult decât în 2023

București, iulie 2025: Românii au cheltuit anul trecut aproximativ 40 de miliarde de euro în marile rețele de retail, sumă cu 7,1% mai mare comparativ cu 2023. Ritmul de creștere a încetinit în 2024 comparativ cu 2023 (11,1% față de 2022), dar s-a menținut peste rata medie a inflației, potrivit studiului Romania Retail Snapshot 2025, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, pe baza rezultatelor financiare a 123 companii din 13 domenii diferite. 

 

În continuare cea mai mare parte a cheltuielilor sunt realizare în supermarketuri și hipermarketuri – 24 miliarde de euro, reprezentând 60,3% din total, segment care însă a înregistrat o creștere a vânzărilor de doar 5,2%, sub rata medie a inflației care anul trecut s-a situat la 5,6%.

A doua cea mai mare pondere a cheltuielilor realizate de români în 2024 a fost în magazinele de bricolaj (4,3 miliarde de euro, respectiv 10,9%), acestea fiind urmate de electro-IT (3,6 miliarde euro, respectiv 9,1%) și modă (2,5 miliarde de euro, 6,2%). Cele mai mici ponderi în coșul de cumpărături sunt deținute de cheltuielile pentru activități de divertisment – cinema, locuri de joacă pentru copii, centre multifuncționale (Therme București), segment nou inclus în studiul realizat anual.

Bijuteriile (237 milioane euro, 0,6% din vânzările totale), magazinele de încălțăminte (410 milioane de euro, 1%) și cele de cosmetice (569 milioane de euro, 1,4%) au înregistrat de asemenea printre cele mai mici ponderi în sumele cheltuite de români în 2024.

 

Toate cele 13 segmente analizate au consemnat vânzări peste cele din 2024, cele mai mari creșteri fiind raportate pe segmentul cosmeticelor (24%), al magazinelor specizate - petshopuri, puncte de vânzare ziare, tutun, etc (20,6%), casă și decorațiuni (16%), încălțăminte (15,5%), restaurante, baruri și cafenele (14,9%) și articole pentru copii (13,5%).

Cele mai reduse rate de creștere ale rulajului în 2024 față de 2023 și sub nivelul inflației au fost raportate de segmentele de divertisment (+2,1%), magazinele de articole sportive (+3,6%), rețelele de bricolaj (+5%) și rețelele de supermarketuri și hipermarketuri (+5,2%).

 

De remarcat însă, că 9 din cele 13 domenii analizate au raportat creșteri de vânzări superioare ratei inflației înregistrate în 2024.

Cele 13 domenii analizate sunt FMCG (marile rețele de hipermarketuri/ supermarketuri), Fashion, DIY, Articole Sportive, Încălțăminte, Articole pentru Copii, Bijuterii, Home & Deco, Restaurante, Baruri și Cafenele, Cosmetică, Electro-IT, Entertainment, Magazine Specializate. Împreună, cei 123 de retaileri operează peste 7.000 de magazine, majoritatea dintre acestea funcționând în proiecte de retail de tip mall, parcuri de retail sau galerii comerciale. 

 

Vlad Săftoiu, Head of Research, Cushman & Wakefield Echinox: ”Rezultatele studiului arată o schimbare în comportamentul de cumpărături a românilor în ultimul an. Deși ponderea cheltuielilor pentru mâncare și cele necesare traiului zilnic se menține ridicată, ritmul de creștere a încetinit, în favoarea produselor non-alimentare. Acesta este un semnal pozitiv pentru piața de retail, mai ales în contextul în care cele mai multe segmente încadrate în categoria non-alimente au raportat creșteri de două cifre, fapt ce favorizează semnificativ retailerii care vor să se extindă în România. Totodată, țara noastră se află printre statele membre UE ce au raportat o creştere importantă la nivelul comerțului cu amănuntul în prima parte a anului curent, produsele nealimentare având un avans de 5,8%. Pe fondul acestor indicatori, dezvoltatorii continuă să își mărească portofoliile de retail, circa 700.000 metri pătrați de astfel de spații fiind în diferite stadii de dezvoltare, cu livrări preconizate în perioada 2025 - 2030.”

 

Rata medie anuală de creștere a vânzărilor din perioada 2019 – 2024 a operatorilor analizați în raport s-a situat peste rata medie anuală a inflației din acea perioadă (10,9% vs 7,4%) pentru toate cele 13 categorii, cele mai mai mari rate de creștere fiind înregistrate de segmentul cosmeticelor (19,3%), al magazinelor specializate (19,1%) și restaurante, baruri, cafenele (16,4%).

 

Majorarea veniturilor obținute de marii retaileri a fost susținută atât de deschideri de noi magazine, dar și creșterea vânzărilor în magazinele fizice și totodată de extinderea în online a unora dintre operatori.

Extinderile retailerilor în cauză au fost favorizate și de investițiile dezvoltatorilor în centre comerciale și în parcuri de retail, dezvoltatori ce în perioada 2024 – S1 2025 au finalizat proiecte cumulând aproximativ 340.000 metri pătrați de noi spații de retail, reprezentând atât scheme noi, cât și extinderi ale unora deja existente.

 

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în 400 de birouri din 60 de țări. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Dentons a asistat două companii turcești din domeniul energiei regenerabile în achiziția unor parcuri solare în România

București, 2 iulie 2025 – Firma globală de avocatură Dentons a acordat asistență juridică către două companii turcești din domeniul energiei regenerabile în achiziția unor proiecte solare în România, unul de 15 MW în Rovinari și celălalt de 10 MW în Fărcășești, județul Gorj. Finalizarea tranzacțiilor este supusă obținerii aprobărilor din partea organismelor de reglementare, conform practicii uzuale.

Dentons a oferit consultanță juridică pe parcursul întregului proiect, inclusiv cu privire la procesul de due diligence juridic, structurarea tranzacțiilor, redactarea și negocierea documentației de transfer, precum și la semnarea tranzacțiilor.

 

Tranzacția a fost coordonată de Mihuț-Ioan Radu (Senior Associate) și Cosmin Roman (Counsel) cu sprijinul Ruxandrei Ronea și a lui Dragoș Nicula (Associates), cu supervizarea partenerului Cristian Popescu, avându-l de asemenea în echipă pe Andrei Marinescu (paralegal) – membri ai practicii de Corporate M&A din București.

Cristian Popescu a declarat: „Suntem onorați că am contribuit la aceste tranzacții, care joacă un rol esențial în avansarea planului de expansiune strategică al clientului pe piață. De asemenea, aceste proiecte consolidează sectorul energiei regenerabile din România și reflectă avântul tot mai puternic al investițiilor sustenabile la nivel național.”

***

FINAL

Despre Dentons

Redefinim posibilitățile. Împreună, oriunde. Pentru mai multe informații, vizitați dentons.com

“AN EVENING OF EMOTIONS: MUSIC OF LUDOVICO EINAUDI, LIVE BY LA CHAPELLE SAUVAGE”

În inima verii bucureștene, sub cupola distinsă a Ateneului Român, publicul este invitat la o seară aparte, în care emoția pură prinde glas prin muzica inconfundabilă a lui Ludovico Einaudi, reinterpretată live de La Chapelle Sauvage – ansamblu de muzicieni pasionați, ce îmbină sensibilitatea clasicului cu expresivitatea contemporană.

 

Pe 10 iulie, începând cu ora 20:00, scena emblematică a Ateneului va fi martora unui eveniment care promite să atingă cele mai profunde învelișuri ale sufletului. 

 

German Quality Entertainment pune la dispoziția membrilor AHK România 2 invitații gratuite/persoană. Dacă sunteți interesați, contactați-ne: danci.iosif@ahkrumaenien.ro 

TPA România crește organic: promovare internă în poziția de Partener la biroul din Cluj

TPA România a anunțat că își va consolida echipa prin promovarea Andreei Ioniță în poziția de Partener în cadrul biroului din Cluj-Napoca, începând cu 1 iulie 2025. Andreea Ioniță s-a alăturat companiei în 2011 și a reușit să creeze o echipă bine pregătită și foarte unită de colegi, respectiv un portofoliu stabil de clienți din industrii variate precum: agricultură, producție, retail, servicii de transport, servicii IT, etc. Este membru CECCAR în calitate de expert contabil, iar în prezent se află în etapa finală a stagiului de pregătire a Camerei Auditorilor Financiari din România. Împreună cu Andreea Ioniță, TPA România are acum 10 parteneri în birourile din București și Cluj. 

 

 „Îi mulțumesc Andreei pentru profesionalism, loialitate, dedicare și acceptarea acestei provocări. Atât colegii, cât și clienții o apreciază mult pe Andreea pentru competența profesională, seriozitate, implicare, integritate, dar și pentru calitățile de team leader. Sunt convinsă că va dezvolta mai departe frumos atât portofoliul de clienți, cât și echipa biroului din Cluj. Sunt foarte mândră că am reușit să promovăm un nou partener din cadrul echipei existente. Acest lucru demonstrează angajamentul nostru constant de a oferi oportunități de dezvoltare colegilor noștri”, a declarat Sorana Cernea, Managing Partner în cadrul TPA România.

 

 "Sunt profund recunoscătoare că am avut și am în continuare alături oameni dedicați, pasionați și profesioniști, care mi-au transmis aceste valori prin exemplul lor și care m-au ajutat în procesul meu de dezvoltare. Mă bucur să fac parte din echipa TPA, îmi doresc să continuăm să evoluăm împreună, să rămânem motivați și uniți și să întâmpinăm cu încredere provocările care ne așteaptă." a declarat Andreea Ioniță.

 

Despre TPA România:

TPA Romania este unul dintre principalii furnizori de servicii de audit financiar, consultanță fiscală, contabilitate și consultanță juridică din România. TPA România are o echipă de peste 150 de angajați în birourile sale din București și Cluj-Napoca, acoperind toate regiunile României. Portofoliul de clienți include companii din industrii diverse, precum imobiliare, construcții, energie regenerabilă, transport și logistică, servicii, tehnologie, producție, retail și distribuție, comerț, agricultură, precum și instituții internaționale și organizații non-profit. Recunoscută ca un partener de încredere pentru investitorii internaționali, TPA Romania face parte din grupul TPA, o rețea cu 35 de locații în 12 țări din Europa Centrală și de Sud-Est și care reunește peste 2.100 de profesioniști. În calitate de membru independent al Baker Tilly Europe Alliance, compania oferă clienților acces la o rețea globală de consultanți fiscali, contabili, avocați și auditori, asigurând susținere pentru dezvoltarea lor internațională. Rețeaua Baker Tilly International este prezentă în peste 140 de țări și reunește 43.000 de profesioniști, fiind una dintre primele 10 rețele de consultanță la nivel mondial.

 

Aflaţi mai multe pe website: www.tpa-group.ro

Iunie

Lufthansa adds Oradea (OMR) as 6th destination in Romania

Starting June 1, 2025, Lufthansa will operate three weekly nonstop flights to Munich from Oradea.

Flight Details:

• MUC-OMR: LH2542 | 11:05-13:35
• OMR-MUC: LH2543 | 14:10-14:40

Three times a week: Tuesdays, Fridays, Sundays

Some interesting facts:

• Oradea will be the 6th Lufthansa Group destination in Romania, joining Bucharest, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, and Iasi

• The new connection will give passengers access to Lufthansa’s global network, with many intercontinental destinations, especially in North America

• Oradea, known for its Art Nouveau architecture, will be easily accessible from around the world

• The new route will help connect Bihor County, home to around 610,000 people, to major international hubs like Munich

 

Cine și cât pierde din războiul tarifelor dintre SUA și UE?

Autor: Alex Milcev, Partener, liderul departamentului Asistență fiscală și juridică, EY România

Cele două continente sunt despărțite de un Atlantic ce oferă multe provocări, iar de câteva luni, și de aprige dispute tarifare, care par a avea și mai multe necunoscute. Europa, mai exact țările membre ale Uniunii Europene, și Statele Unite ale Americii, după instalarea noii administrații la Casa Albă sub președinția Trump, se înfruntă, de aproape o jumătate de an, într-un conflict comercial: cu „arma” numită taxe vamale (ultima salvă a fost trasă acum câteva zile – un salt tarifar de la 10% la 50% în direcția UE!).

 

„Războiul tarifar” – o expresie devenită obișnuită în discursul politic și economic al ultimelor luni – are potențialul să producă un adevărat tsunami în balanțele comerciale ale celor mai puternice economii europene. Ceea ce la nivelul Uniunii Europene părea un succes pe termen lung – un excedent comercial solid, dobândit în ultimul deceniu, consolidat în timpul administrației Biden – se dovedește acum, în noul context de la Casa Albă, o poveste cu învingători și perdanți. Pe termen scurt, căci pe termen lung, la fel ca în orice război, (mai) toată lumea va pierde. Întrebarea este cât timp va dura această situație, cine va ceda primul și cine se va ambiționa, într-un context economic global marcat oricum de crize suprapuse, de toate felurile: sociale, politice, de ideologii și viziuni economice opuse.

 

UE - SUA – o relație avantajoasă pentru europeni

În 2024, Uniunea Europeană a exportat bunuri în valoare de peste 531 miliarde euro către SUA, importând în același timp mărfuri de 333 miliarde euro, ceea ce a generat un excedent de 198 miliarde euro. Un rezultat aparent pozitiv, dar care ascunde mari disparități între statele membre. Acest dezechilibru a fost alimentat de trenduri pe termen lung, dar și de factori conjuncturali, precum pandemia, noua administrație SUA, războiul din Ucraina sau boom-ul importurilor de energie și echipamente militare din anul 2022, cel al declanșării acestui război.

Topul primelor cinci țări care au avut în 2024 excedent comercial în balanța cu SUA (exporturi superioare importurilor) au fost, în ordine: Germania (92,2 mld. euro), Irlanda (50,8 mld. euro), Italia (38,9 mld. euro), Austria (11,4 mld.euro), Suedia (9,3 mld. euro). Vezi tabelul 1 mai jos. Este lesne de presupus faptul că exact aceste țări s-ar putea să aibă cele mai mari probleme în viitorul apropiat. De ce? Pentru că exporturile lor către SUA vor deveni mai scumpe ca până acum (când SUA percepeau tarife mai mici la importurile dinspre UE), prețul mărfurilor vândute pe piața americană va fi mai mare automat și, în consecință, consumul acestor produse va fi mai mic, și producătorii UE riscă să rămână cu capacități de producție mult subutilizate. Dacă ne referim la echipamente și alte bunuri „grele”, de care depinde economia americană și sectoare vitale ale acesteia, lucrurile se complică.

 

Motivul pentru care UE are o balanță comercială pozitivă cu SUA este dat de volumul mare al exporturilor de produse medicinale și farmaceutice. Pe acest segment, UE exportă mai mult decât dublu (77,5 mld. euro) valoarea importurilor din SUA (33 mld. euro). Pe de altă parte, suma primelor două cele mai importante domenii de export UE în SUA (120 mld.euro), ce reprezintă industria de sănătate europeană, este egală cu suma primelor patru domenii de activitate economică din care vin importurile din SUA – produse petroliere, produse medicinale și farma, aeronave și echipamente asociate, motoare și mecanisme de acționare neelectrice (120 mld. euro). Ceea ce oferă o foarte bună imagine a poziției de beneficiar net pe relațiile comerciale bilaterale UE – SUA, bazate tocmai pe o politică a tarifelor istorice mici ale SUA la importurile din Europa.

Marii perdanți ar putea fi exact cei cu excedente în relația bilaterală cu SUA

Ironia este că, Germania, deși este cea mai mare economie europeană și principal exportator în SUA, poate deveni o principală victimă a războiului tarifar, fiind totodată și cel mai mare importator de bunuri americane. Industria auto este ținta predilectă a tarifelor americane și va fi afectată de politicile administrației Trump. Exporturile au însumat anul trecut 161 mld. euro, iar importurile 69 mld. euro, ambele fiind cele mai ridicate din UE. Ca domenii, Germania exportă mașini, vehicule și produse farmaceutice, aparate optice, foto, tehnice, medicale.

Vulnerabilitățile economice ale Germaniei, inclusiv cererea redusă din China, costurile ridicate ale energiei și scăderea subvențiilor pentru vehicule electrice, amplifică amenințarea. Noile tarife SUA ar putea induce o recesiune în Germania, potrivit analiștilor, și ar putea tensiona și mai mult relațiile transatlantice.

Irlanda este în top la exporturi către SUA, de exemplu, pentru că produce foarte mult în sectorul medical și farmaceutic. O serie de companii cu sediul și fabricile în această țară sunt, de fapt, americane, dar produc în Irlanda datorită cotei reduse a impozitului pe profit (low corporate tax rate).

Italia este în top țări excedentare comercial cu SUA, pentru că exportă echipamente, accesorii și fashion, farmaceutice și băuturi. Această țară, a treia cea mai expusă, este lovită atât pe produse manufacturiere, cât și pe textile și vinuri – sectoare vulnerabile în fața măsurilor tarifare. De reținut că în toate țările dezechilibrul comercial e influențat masiv și de sectorul de servicii, unde un rol important îl joacă giganții tech americani: tarifele ocolesc această zonă, însă alte măsuri fiscale pot lovi acolo la fel de dur.

 

Franța și Spania resimt, de asemenea, efecte negative semnificative, în timp ce impactul asupra Greciei este relativ limitat. Franța exportă produsele sale-vedetă (vinuri, brânzeturi, fashion și parfumerie, articole de lux, în general) și caută soluții de contracarare. Spania, la rândul ei, combustibil și produse derivate, medicamente, transformatoare și echipamente electrice.

 

Tabel 1. Situația schimburilor de bunuri UE – SUA, 2024

          

Țările UE

 

Loc

Importuri (milioane euro)

 

Loc

Exporturi (milioane euro)

 

Loc

Excedent/ Deficit (milioane euro)

Austria

 

11

 4.802

 

8

        16.218 

4

       11.415

Belgia

 

4

31.401

 

6

        32.958 

13

         1.557

Bulgaria

 

23

     419

 

20

1.082

 

15

664

Croația

 

20

     785

 

22

    805

 

20

   20

Cipru

 

26

     245

 

27

     53

 

23

            -191

Cehia

 

12

 3.486

 

13

          6.580 

9

3.094

Danemarca

 

10

 5.915

 

11

8.522

 

12

2.607

Estonia

 

24

    311

 

23

   714

 

16

    402

Finlanda

 

13

  2.593

 

12

 6.972

 

6

4.379

Franța

 

3

44.075

 

4

        47.064 

10

2.989

Germania

 

1

68.968

 

1

      161.215 

1

        92.247

Grecia

 

15

  2.161

 

17

2.412

 

18

     250

Ungaria

 

16

  1.664

 

15

5.008

 

8

  3.344

Irlanda

 

7

21.257

 

2

72.085

 

2

50.828

Italia

 

5

25.889

 

3

64.759

 

3

38.870

Letonia

 

27

     242

 

24

      531

 

17

     289

Lituania

 

17

 1.614

 

19

  1.847

 

19

     233

Luxemburg

 

22

     601

 

25

     423

 

22

             -178

Malta

 

25

     280

 

26

     268

 

21

       -12

Olanda

 

2

68.166

 

5

43.430

 

27

-24.736

Polonia

 

8

12.125

 

10

11.634

 

25

-     491

Portugalia

 

14

  2.415

 

14

   5.318

 

11

   2.903

România

 

18

  1.314

 

18

   2.284

 

14

      970

Slovacia

 

21

     766

 

16

   4.478

 

7

    3.711

Slovenia

 

19

  1.218

 

21

       941

 

24

              -277

Spania

 

6

24.160

 

7

 18.179

 

26

           -5.981

Suedia

 

9

            6.512 

9

  15.811

 

5

9.299

TOTAL

  

333.384

  

531.592

  

198.208

Sursa: Eurostat, 2024         

 

România și alte țări din estul Europei

Top 5 țări europene care au un deficit al balanței comerciale cu SUA, având importuri mai mari ca exporturile sunt Cipru, Slovenia, Polonia, Spania, Olanda, acestea fiind țările care, teoretic, vor fi afectate marginal de creșterea taxelor vamale americane (vezi tabelul 2). Însă, pe de altă parte, ele vor fi mai expuse măsurilor de retaliere ale UE, și deci costul acestor importuri din SUA va reduce cererea. Polonia, Cehia, Ungaria sunt cei mai mari importatori și exportatori de bunuri către și dinspre SUA dintre țările foste comuniste care au aderat la UE. România este pe locul cinci. Polonia și Slovenia sunt singurele țări care înregistrează o balanță comercială pe minus. Diferența negativă în comerțul cu bunuri dintre Polonia și SUA este cauzată, cel mai probabil, de investițiile masive ale Poloniei în echipamente militare, în special cele americane, și volumul ridicat de gaz lichefiat cumpărat de această țară, odată cu invazia Rusiei în Ucraina. Țările foste comuniste reprezintă doar 7,2% și 6,8% din importurile, respectiv exporturile, UE în raport cu SUA. Prin urmare, este de așteptat ca impactul războiului tarifar să fie mai redus asupra acestora.

 

Tabel 2. Situația schimburilor de bunuri Țări ex-comuniste – SUA, 2024

 

Țările UE

Loc

Importuri (milioane euro)

Cotă în total importuri SUA

 

Loc

Exporturi (milioane euro)

Cotă în total exporturi SUA

 

Bulgaria

9

             419

1,7%

 

7

1.082

3%

 

Croația

7

             785

3,3%

 

9

              805

2%

 

Cehia

2

3.486

14,6%

 

2

6.580

18%

 

Estonia

10

   311

1,3%

 

10

              714

2%

 

Ungaria

3

1.664

6,9%

 

3

 5.008

14%

 

Letonia

11

   242

1,0%

 

11

    531

1%

 

Lituania

4

1.614

6,7%

 

6

           1.847

5%

 

Polonia

1

        12.125

50,6%

 

1

         11.634

32%

 

România

5

1.314

5,5%

 

5

           2.284

6%

 

Slovacia

8

   766

3,2%

 

4

           4.478

12%

 

Slovenia

6

1.218

5,1%

 

8

    941

3%

 

TOTAL

 

23.942

100.0%

  

35.903

100%

 

Sursa: Eurostat, 2024

 

Anul exploziei importurilor din SUA - 2022

Prima administrație Trump (2017–2021) a fost un punct de cotitură. În doar patru ani, deși s-au aplicat tarife și s-au tensionat relațiile, excedentul UE față de SUA a crescut cu 38%, de la 120,7 miliarde euro în 2017 la 166,9 miliarde euro în 2021. În mod ironic, tocmai presiunile și retorica anti-UE au determinat o consolidare a frontului comun european în negocierile comerciale, nelăsând spațiu pentru concesii bilaterale între SUA și state individuale.

După invazia Rusiei în Ucraina, UE a fost forțată să-și diversifice drastic sursele de energie. Importurile de gaze lichefiate (LNG) și echipamente militare din SUA au crescut cu 54% într-un singur an, cea mai mare creștere din ultimul deceniu. Chiar dacă tarifele sunt aplicate uniform la nivelul UE, impactul este inegal. Țările cu expunere comercială ridicată – Germania, Irlanda, Italia – vor resimți primele efectele. De partea cealaltă, economii mai mici sau cu relații comerciale reduse cu SUA vor fi mult mai puțin afectate. De exemplu, BNR a publicat recent un studiu al impactului sectorial în România, estimând efectul negativ între 0,17-0,26 puncte procentuale din PIB (din care două treimi vin indirect prin lanțurile valorice europene).

 

Concluzie: Uniune la negociere, fragmentare la impact

În timp ce UE își negociază relațiile externe ca un bloc unitar, realitatea economică internă este una fragmentată. Marii câștigători din comerțul cu SUA se pot transforma rapid în pierzători, dacă războiul tarifar escaladează. Cu toate că politica tarifară e comună, inegalitatea de impact este clară – și ar trebui să constituie un punct de reflecție pentru politicile economice UE din viitorul apropiat. Sigur că orientarea generală, pentru ambele părți, va fi dată de rezultatul negocierilor care vor avea loc, inevitabil, după furia și amenințările reciproce de moment. Dinamica generală și tensiunile din acest moment reflectă, de altfel, complexitatea relațiilor comerciale internaționale și efectele tarifelor asupra diferitelor economii.

Pe termen lung însă, concluzia este una singură și sigură, dacă acest război al tarifelor reciproce se va prelungi: toată lumea va pierde. Și speranța este aceea că niciuna dintre părți nu va rămâne într-o poziție cimentată, din care să nu dorească reconciliere și o revenire la sentimente și tarife mai bune.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com

Deloitte România își consolidează echipa de top management prin numirea a patru noi parteneri

Deloitte România își consolidează echipa de top management prin promovarea Andradei Tănase în funcția de partener în cadrul practicii de advisory și a Cameliei Malahov, Mariei Butcu și Monicăi Țariuc-Teodorescu în rolul de parteneri în cadrul practicii de servicii fiscale și juridice, începând cu luna iunie 2025.

„Modul cum ne înțelegem și ne practicăm vocația în lumea de business, ghidați la fiecare pas de calitate și integritate, ne definește ca profesioniști și ne agregă ca echipă multidisciplinară, iar performanța fiecăruia ne inspiră pe toți. Promovarea în rolul de parteneri a Andradei, Cameliei, Mariei și Monicăi — pe care le felicit cu toată inima pentru parcursul excepțional — este, așadar, un moment în plus pentru a reflecta la sensul investițiilor de fiecare zi în interacțiuni reușite cu clienții și colegii, în a crea soluții și a inova, iar, în cazul de față, devine și un excelent prilej de a recunoaște și a sărbători forța și diversitatea de resurse a leadershipului feminin”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România și Moldova.

 

Andrada Tănase, Partener Advisory, este un profesionist cu peste 15 ani experiență în consultanța privind riscurile de credit, managementul capitalului și lichidităților, respectiv guvernanță și raportare financiară. S-a alăturat practicii de consultanță financiară a Deloitte România în 2015 și a coordonat de-a lungul timpului proiecte pentru instituții locale și internaționale din sectorul serviciilor financiare, în diverse zone de risc și reglementare, inclusiv ICAAP, ILAAP, procese de planificare a afacerii, licențiere și autorizare, precum și cadre de recuperare și rezoluție. Pe lângă activitatea de consultant, ea a susținut cursuri pentru Institutul Bancar Român și pentru instituția omoloagă din Republica Moldova și a colaborat în calitate de expert cu autorități de supraveghere din Europa. Andrada a absolvit Facultatea de Finanțe, asigurări, bănci și burse de valori (FABBV) și un master în managementul proiectelor internaționale în cadrul ASE București. Este membră ACCA (Marea Britanie), CECCAR România și este manager de risc financiar (FRM) certificat.

 

Camelia Malahov, Partener Servicii Fiscale, s-a alăturat practicii de profil a Deloitte România în anul 2011, asistând clienți-cheie din retail, bunuri de larg consum, producție, tehnologie și media în identificarea și implementarea unor soluții tehnice conforme cu evoluțiile legislative, inclusiv în contextul noilor obligații fiscale sau de raportare precum SAF-T, DAC7 și impozitul minim global. De-a lungul parcursului său profesional, a contribuit la perfecționarea legislației specifice domeniului, participând la elaborarea unor modificări legislative și inițiind o procedură de infringement care a determinat alinierea legislației naționale la Directiva UE privind regimul fiscal aplicabil societăților-mamă și filialelor acestora. Este implicată, de asemenea, în promovarea integrării inteligenței artificiale în procesele organizaționale, cu accent asupra aplicabilității acesteia în domeniul fiscal și în creșterea eficienței operaționale. Camelia este licențiată în contabilitate în cadrul ASE București, deține calitatea de consultant fiscal certificat (CCF) și este formator acreditat de către Ministerul Educației.

Maria Butcu, Partener Business Process Solutions, coordonează practica locală de soluții de servicii externalizate încă din 2020, când s-a alăturat Deloitte România. De-a lungul carierei sale de peste 17 ani, și-a consolidat expertiza în contabilitate, salarizare și conformare fiscală. A condus proiecte de întocmire a situațiilor financiare, raportare de grup și conversie între IFRS și RO GAAP, precum și procese de închidere de an, a pregătit pachete de raportare și a oferit consultanță pentru optimizarea proceselor. Maria a participat la implementarea de sisteme ERP, precum și la personalizarea structurii bilanțului, în colaborare cu mai multe departamente. Ea se implică în paralel în planificarea strategică a businessului și în crearea de noi servicii pentru a răspunde nevoilor clienților. Este licențiată în contabilitate la ASE București și a urmat un master în comunicare în cadrul SNSPA. Este membru al ACCA (Marea Britanie), expert contabil acreditat de CECCAR și are calitatea de consultat fiscal certificat și membru CCF.

 

Monica Țariuc-Teodorescu, Partener Global Employer Services, coordonează zona serviciilor de mobilitate internațională a angajaților, contribuind în timp la dezvoltarea unor instrumente inovatoare care sprijină conformitatea și armonizarea abordărilor în domeniul migrației forței de muncă între state. Cu un parcurs de peste 16 ani în cadrul practicii de servicii fiscale a Deloitte România, ea s-a specializat în tot spectrul serviciilor asociate capitalului uman – impozite pe salarii și contribuții la asigurările sociale, structuri de remunerare și colaborare și are o serie de inițiative în zona stimulentelor fiscale pentru cercetare și dezvoltare. Este implicată în proiecte de consultanță la nivel atât local, cât și regional, oferind expertiză în legislația fiscală și de securitate socială pentru o gamă largă de clienți. În plus, participă activ la grupuri de lucru axate pe evoluțiile legislative în domeniul fiscalității individuale. Monica este licențiată în economie în cadrul ASE București și are calitatea de consultant fiscal certificat (CCF).

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați Deloitte.ro

Studiu EY: Companiile centrate pe sustenabilitate au cu 40% mai multă încredere în succes decât cele care o abordează punctual

·         Companiile care încorporează sustenabilitatea în business-ul lor au cu 40% mai multă încredere în succes decât cele care o abordează punctual

·         Peste 90% dintre companii sub presiunea investitorilor în privința sustenabilității, iar aproape 80% sub presiunea activiștilor

·         Companiile cu un grad mai ridicat de integrare a sustenabilității au declarat că echipele lor de conducere sunt de 1,5 ori mai eficiente în atingerea obiectivelor de sustenabilitate

Un nou raport EY indică faptul că întreprinderile care integrează sustenabilitatea în strategiile lor de bază sunt cu 40% mai optimiste în ceea ce privește perspectivele economice în următorul an decât cele care o abordează punctual.

A cincea ediție a studiului EY Long-Term Value and Corporate Governance Survey evidențiază presiunea tot mai mare înregistrată de companii pentru a acorda prioritate sustenabilității. Acesta subliniază necesitatea esențială a unor strategii de sustenabilitate mai bine integrate la nivelul întregii organizații și care să genereze valoare economică tangibilă.

Massimo Bettanin, Partener, Schimbări Climatice și Servicii de Sustenabilitate, EY România: „Integrarea sustenabilității în strategia de afaceri este o decizie strategică esențială pentru optimizarea performanței organizaționale. Companiile care adoptă această abordare nu doar că își îmbunătățesc reziliența și transformă modelele de afaceri pentru a răspunde cerințelor pieței, dar beneficiază și de o încredere cu 40% mai mare în perspectivele economice pentru anul următor. În plus, consiliile de administrație ale acestor organizații sunt de 1,5 ori mai eficiente în atingerea obiectivelor de sustenabilitate, generând astfel valoare pe termen lung și contribuind la un impact pozitiv asupra societății".

Raportul a constatat că întreprinderile se confruntă cu exigențe mai mari atât din partea investitorilor, cât și a activiștilor, în condițiile în care 91% dintre companiile chestionate au menționat presiuni din partea investitorilor pentru intensificarea eforturilor în materie de sustenabilitate, iar 78% se confruntă cu presiuni similare din partea activiștilor. Prejudiciul de imagine reprezintă o preocupare majoră, mai bine de o treime (39%) dintre respondenți declarând că au fost criticați în presă pentru eforturi insuficiente în domeniul sustenabilității. Acest procent scade considerabil la doar 6% în cazul companiilor cu strategii de sustenabilitate pe deplin integrate.

 

Sustenabilitatea este încă izolată în majoritatea organizațiilor

Raportul identifică o categorie de pionierat în rândul companiilor, denumite „integratori ai sustenabilității”, care au reușit să încorporeze sustenabilitatea în structura operațiunilor lor.

Aceste companii beneficiază de o reputație superioară, de o capacitate mai bună de atragere și retenție a angajaților și de un impact ameliorat asupra mediului în care operează. De asemenea, acestea au declarat că echipelor lor de conducere sunt de 1,5 ori mai eficiente în ceea ce privește aspectele legate de sustenabilitate, comparativ cu restul companiilor.

Totuși, doar 27% dintre companiile sondate se încadrează în această categorie, în timp ce majoritatea (55%) își mențin strategia de sustenabilitate complet separată de activitatea economică sau nu dispun deloc de o astfel de strategie.

 

Inițiativele de sustenabilitate, mai predispuse la tăieri

Majoritatea companiilor chestionate (57%) au declarat că, în cazul în care ar avea nevoie să efectueze reduceri de costuri, există o probabilitate mai mare ca inițiativele de sustenabilitate să fie eliminate, comparativ cu cele economice. 39% dintre companii consideră că sustenabilitatea a avut întotdeauna și continuă să aibă o prioritate mai mică față de obiectivele comerciale.

În schimb, doar 2% dintre respondenții din categoria „integratori ai sustenabilității” consideră că sustenabilitatea reprezintă o prioritate mai mică decât obiectivele comerciale și doar 4% au afirmat că ar reduce inițiativele de sustenabilitate înaintea celor comerciale, în cazul înrăutățirii condițiilor economice.

De asemenea, peste nouă din zece (94%) integratori ai sustenabilității au declarat că echipa lor de conducere este eficientă în aprobarea cheltuielilor de capital pentru proiecte de sustenabilitate, în timp ce mai puțin de o treime (28%) dintre companiile care abordează sustenabilitatea punctual au declarat același lucru.

Pentru a sprijini tranziția către integrarea sustenabilității, EY recomandă următoarele cinci acțiuni esențiale:

1.    Promovarea unui leadership unitar cu privire la angajamentele în materie de sustenabilitate

2.    Cultivarea unei culturi de responsabilitate comună față de sustenabilitate la nivelul întregii companii

3.    Instruirea tuturor funcțiilor cu privire la avantajele comerciale ale sustenabilității

4.    Investiții active în inițiative de sustenabilitate pentru a facilita integrarea

5.    Valorificarea tehnologiei pentru a susține îndeplinirea strategiilor integrate de sustenabilitate.

 

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com

 

Despre studiu

Pentru a cincea ediție a sondajului EY privind valoarea pe termen lung și guvernanța corporativă, au fost intervievați, în ianuarie 2025, 200 dintre cei mai importanți lideri de afaceri din Europa, , despre abordarea lor față de sustenabilitate. Jumătate dintre aceștia erau membri ai consiliului de administrație (președinte sau directori neexecutivi), iar cealaltă jumătate erau CEO și membri ai echipei executive. Aceștia reprezentau toate cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia, Elveția și Marea Britanie. Companiile proveneau dintr-o gamă variată de sectoare: consum și sănătate, servicii financiare, servicii guvernamentale și infrastructură, industrie și energie, capital privat și tehnologie, media și comunicații. Jumătate dintre acești lideri de afaceri reprezentau companii ale căror venituri au variat de la 100 de milioane de USD la 1 miliard de USD în ultimul an fiscal, iar cealaltă jumătate reprezintă companii cu venituri de peste 1 miliard de USD în ultimul an fiscal.

 

Cushman & Wakefield Echinox: Suma cheltuită anul trecut de români în cinematografe a scăzut cu 5%

Românii au cheltuit anul trecut 59 milioane de euro în cinematografe, o sumă cu 5% mai mică decât cea din 2023, în condițiile în care prețul biletelor a crescut cu 10% în 2024, iar numărul spectatorilor a fost cu 14% mai mic comparativ cu anul anterior, așa cum reiese din datele Centrului Naţional al Cinematografiei, analizate de firma de consultanță imobiliară Cushman & Wakefiled Echinox.

 

În 2024, cinematografele din România au avut 11,2 milioane spectatori, comparativ cu 13,1 milioane în 2023, an 2023 în care piața cinematografelor a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie.

Din punct de vedere al încasărilor totale, operatorii de cinematografe au raportat o scădere de 5%, respectiv 292,9 milioane de lei (circa 59 milioane de euro), față de suma record din 2023 de 308,8 milioane de lei (circa 63 milioane de euro). De menționat că în perioada analizată prețul mediu al unui bilet a crescut la 26,1 lei în 2024 de la 23,7 de lei în 2023.  România avea la finalul anului trecut 108 cinematografe la nivel național, față de 103 în 2023.

 

Cifrele includ atât cinematografele cu un singur ecran, cât și cele cu mai multe ecrane, cele din urmă reprezentând peste 96% din încasări și 93% din numărul de spectatori.

Frecvența vizitelor pe cap de locuitor a scăzut de asemenes în 2024 la 0,59 de la 0,68 în 2023.

Cele mai mari pieţe cinematografice din Romȃnia sunt Bucureşti (3.496.225 spectatori în 2024, în scădere cu 13% față de 2023), Constanţa (633.300  spectatori, -14%) Cluj-Napoca (626.188, -18%), Timişoara (611.548, -19%) și Brașov (541.478, -13%). Aceste piețe concentrează peste jumătate din cererea națională, deci impactul este major la nivel de industrie.

 

Aceste piețe au înregistrat scăderi de două cifre ale numărului de spectatori, ceea ce indică o posibilă schimbare în comportamentul de consum cultural urban. Totuși, există și excepții, precum județele Iași și Prahova care au raportat o creștere a numărului de vizitatori, semnalând o potențială redistribuire regională a interesului pentru cinematografie.

 

Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency, Cushman & Wakefield Echinox: ”Evoluția pieței cinematografelor în 2024 în contextul în care activităţile de spectacole, culturale şi recreative au fost printre domeniile care au contribuit la creșterea PIB din anul precedent, reflectă o transformare în preferințele de consum ale publicului urban. Într-un peisaj dominat de conținut digital și experiențe personalizate, cinematograful tradițional trebuie să-și regândească rolul în ecosistemul de divertisment. Această tendință are implicații directe asupra dezvoltării centrelor comerciale, unde cinematografele au fost mult timp ancore esențiale pentru atragerea traficului. În contextul actual, dezvoltatorii sunt provocați să creeze spații multifuncționale, care să combine retailul cu experiențe culturale, sociale și tehnologice, adaptate noilor așteptări ale consumatorilor. Dezvoltatorii care investesc în astfel de formate hibride pot deveni lideri în redefinirea modului în care românii interacționează cu spațiile comerciale și de petrecere a timpului liber.”

 

În ceea ce priveşte oraşele cu cea mai mare frecvenţă a vizitelor raportată la numărul locuitorilor din județ în 2024, pe primele locuri se situează Brașov (2,05 vizite per locuitor în 2023), București (1,54), Brăila (1,18), Iași (1,06). În restul județelor acest indicator se situează sub 1. Cel mai ridicat grad de utilizare a infrastructurii cinematografice existente se înregistrează în Iaşi (1,25 spectatori/loc/zi), Vrancea (0,88 spectatori/loc/zi), Ialomița (0,84 spectatori/zi), Covasna (0,83 spectatori/zi), urmate de Brașov (0,58 spectatori/loc/zi) şi Alba (0,56 spectatori/loc/zi). În București rata de utilizare a cinematografelor a fost de 0,46 spectatori/loc/zi.

 

 

Indicatori20202021202220232024
CINEMATOGRAFE ÎN FUNCŢIUNE

95

90

95

103

108

LOCURI

78.079

78.206

79.779

81.268

83.085

SPECTATORI

3.302.150

4.684.904

11.232.999

13.087.920

11.224.176

ÎNCASĂRI TOTALE (RON)

67.985.022

101.710.350

246.152.420

308.841.144

292.919.232

FRECVENŢA PE LOCUITOR

0,17

0,24

0,59

0,68

0,59

PREŢ MEDIU BILET (RON)

20,59

21,71

21,9

23,7

26,1

STOC CENTRE COMERCIALE (mp)

2.311.665

2.320.165

2.336.665

2.418.965

2.473.465

 

 

 

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în 400 de birouri din 60 de țări. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

 

Centrele Roua susțin lunar peste 300 de ore de consiliere & terapie pentru femeile însărcinate și mamele care au nevoie de sprijin

Într-o societate în care tot mai multe femei trăiesc în tăcere abuzul, frica și umilința, Centrele Roua au devenit un sprijin vital și un punct de sprijin real pentru mamele și femeile însărcinate aflate în situații de criză. Este o misiune pe care o împlinim cu pasiune, responsabilitate și durere împărtășită.

Anul 2024 a adus o creștere alarmantă a numărului de femei care au cerut ajutor. Nu ne putem permite să întoarcem privirea. Ca răspuns, activitatea centrelor noastre s-a intensificat semnificativ. Prin cele două centre din București, am oferit 2.738 de ore de consiliere psihologică, psihoterapie, coaching, mentoring și terapie psihiatrică, atât în format fizic, cât și online – servicii oferite gratuit, cu toată inima, femeilor care au avut curajul să ceară ajutor. 

 

126 de femei însărcinate care se găseau într-o situație de criză au primit sprijin juridic, consiliere psihologică și terapie. În total, din 2017 și până în 2024, Centrele Roua au ajutat peste 2.000 de femei cu provocări emoționale, materiale, medicale, financiare, de abuz fizic sau psihologic.   

Primele patru luni ale anului 2025 confirmă încă o dată realitatea dureroasă cu care ne confruntăm: tot mai multe femei trăiesc în umbră, în tăcere, în suferință, în traumă. Iar noi alegem să nu rămânem indiferenți.

 

Peste 300 de femei au beneficiat deja, gratuit, în 2025, de serviciile noastre: de la consiliere psihologică la terapie, de la sprijin practic la încurajare. Am distribuit peste 150 de kituri de supraviețuire mamă-bebeluș: pachete esențiale care conțin lapte praf, scutece, produse de igienă de bază, către femeile însărcinate și mamele din România care trec prin greutăți inimaginabile. Până la finalul acestui an, ne-am propus, și vom reuși să oferim peste 4.000 de ore de consiliere și terapie și să ajungem la peste 1.000 de persoane sprijinite: femei însărcinate, mame, cupluri, familii aflate în impas.

La începutul lunii iunie am lansat o campanie de donații prin SMS: 10 euro pe lună pentru un kit de supraviețuire mamă-bebeluș - lapte praf, scutece, produse de igienă – lucruri simple, dar vitale. Printr-un gest generos din partea donatorilor noștri, oferim mamelor aflate în criză un sprijin concret și mesajul că nu sunt singure.

 

Din 2022, există și o linie telefonică gratuită *8282 pe care sunt încurajate să o folosească mamele și femeile însărcinate supuse diferitelor forme de abuz fizic sau emoțional.  

”De la an la an, numărul femeilor și mamelor care ne solicită ajutorul a crescut semnificativ. Un fenomen care a evoluat în ultima perioadă este însă cel al femeilor din clasa de mijloc și superioară care au nevoie tot mai mult de consiliere psihologică și terapie pentru a traversa diferite etape, probleme și încercări din viață, inclusiv la job. De aceea, împreună cu colegii de la Roua, ne vom concentra pe construirea programelor relevante de sprijin și diversificarea programelor de formare și instruire astfel încât să construim o comunitate valoroasă și o rețea cât mai extinsă de centre de sprijin la nivel regional,” explică Bogdana Fati, psihoterapeut cu experiență în sprijinul femeilor.

Centrele Roua oferă trei tipuri de servicii orientate către consiliere, educație și ajutor material. Consilierea psihologică poate fi pentru ambii parteneri din cuplu. O atenție deosebită este acordată terapiei pentru abuz sau traumă, dar și consilierii pentru mamele aflate în depresie post-natală. Ajutorul material constă în: kit-uri de supraviețuire pentru mame și bebeluși, trusouri pentru naștere, alimente, lapte praf, contribuții la plata chiriei, produse de îngrijire pentru mamă și copil, pătuțuri, cărucioare etc. 

Cel mai important aspect cu impact pe termen lung la nivel social este cel care ține de serviciile educaționale dezvoltate de asociație - cursuri de pregătire pentru naștere și alăptare, consiliere vocațională, orientare profesională, coaching pentru finalizarea studiilor, workshopuri, mentorat pentru prevenirea abuzului și abandonului dar și pentru reconversie profesională.

***

Despre Centrele Roua
În anul 2016, a fost înființată ”Asociația pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei” cu scopul de consiliere, sprijinire și oferire de servicii sociale gratuite și integrate femeilor însărcinate și mamelor aflate în situații dificile: emoționale, materiale, medicale, financiare, de abuz fizic sau psihologic. Anul următor, este deschis primul Centrul de consiliere și sprijin pentru femei însărcinate, mame și copii în București, iar un an mai târziu cel de-al doilea. În 2022, asociația își schimbă numele în Centrele Roua și de atunci oferă servicii integrate și complet gratuite pentru femei însărcinate și mame: consiliere psihologică și terapie, sprijin material și financiar, ajutor juridic și medical, mentoring și coaching, consiliere în carieră, comunitate de sprijin și grupuri de suport în format fizic.

Contact Centrele Roua
Florentina Pricopie
Telefon: 0775236454
Email: florentina.pricopie@centreleroua.ro

Au început înscrierile la cea de-a 26-a ediție a Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală

Deloitte România anunță startul înscrierilor la ediția cu numărul 26 a competiției Technology Fast 50 Europa Centrală, care oferă recunoaștere companiilor de tehnologie ce înregistrează o creștere accelerată. Programul reprezintă o platformă prin care atât companiile mature, cât și cele aflate în etapa de dezvoltare își pot evidenția produsele și serviciile inovatoare și își pot consolida poziția pe segmentul de piață în care activează. Competiția se derulează în 19 țări din Europa Centrală, respectiv Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Estonia, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Moldova, Muntenegru, Polonia, Republica Cehă, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria.

 

În clasamentul principal al Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală vor intra cele mai dinamice 50 de companii de tehnologie din regiune, indiferent de dimensiune, în funcție de creșterea procentuală a veniturilor din ultimii patru ani (2021-2024). Acestea pot fi active în sectorul public ori în cel privat și în toate ariile conexe tehnologiei – comunicații, tehnologii pentru mediu, fintech, hardware, sănătate și științe medicale, media și divertisment, software. Pentru a fi eligibile, companiile înscrise trebuie să îndeplinească o serie de criterii, cum ar fi să aibă venituri operaționale anuale de minimum 50.000 de euro în primii trei ani (2021-2023) și de cel puțin 100.000 de euro în 2024, să aibă sediul central într-o țară din Europa Centrală și să dezvolte tehnologii patentate ori să dețină drepturile de proprietate intelectuală asupra acestora.

 

Pe lângă clasamentul principal, al celor 50 de start-upuri cu cele mai mari creșteri, competiția mai include categoria „Companies to watch”, care oferă recunoaștere companiilor ce încă nu îndeplinesc criteriile pentru clasamentul principal. Acestea trebuie să fie active de cel puțin trei ani (înființate înainte de 31 decembrie 2021) și să înregistreze venituri operaționale de cel puțin 10.000 de euro în primul an de activitate (2022) și de cel puțin 30.000 de euro în anul 2024. Programul mai include recunoașterea specială „Impact Stars”, care premiază competitorii ale căror produse sau servicii au efecte pozitive asupra societății, mediului, diversității sau zonei de inovație. În plus, Google Cloud, partenerul de tehnologie la nivel regional al competiției, oferă, împreună cu Deloitte, recunoașterea specială „AI Value Driver. CE Rocketship Innovations in GenAI”. Câștigătorii acestei categorii sunt aleși din rândul tuturor companiilor înscrise în competiția Technology Fast 50 Europa Centrală în 2025, în urma unui proces de evaluare efectuat de echipe comune Google Cloud și Deloitte care se analizează potențialul demonstrat de folosire a inteligenței artificiale generative (Gen AI) la scară largă pentru generarea unui impact real asupra businessului.

„De-a lungul anilor, programul Fast 50 a recunoscut și a celebrat companiile de tehnologie cu creștere rapidă din România și și-a respectat promisiunea de a acționa ca o platformă care dezvoltă o comunitate ce oferă oportunități de networking, încurajează conexiunile între antreprenori, lideri din industrie și experți. În plus, programul a reflectat cele mai recente tendințe regionale și globale prin categoriile nou introduse. Anul acesta, noua categorie nu putea fi decât despre Gen AI și rezultatele concrete pe care această tehnologie le generează deja în companii din toate industriile. Invităm toți antreprenorii din domeniul tehnologiei să se înscrie în competiție și să-și susțină, astfel, ideile și contribuțiile unice în diverse sectoare și să devină parte a comunității internaționale Fast 50”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România, și liderul programului Fast 50 în România.

 

Peste 50 de companii locale au primit recunoaștere prin includerea în clasamentul Fast 50 din anul 2008 până în prezent, fie în categoria principală, a companiilor care au înregistrat cea mai mare creștere din Europa Centrală, fie în categorii speciale, precum „Most disruptive innovation” sau „Impact Stars”. Printre acestea se numără agenția de voiaj Vola.ro, care s-a clasat pe primul loc în 2011, 2012 și 2013, având cea mai mare creștere din Europa Centrală, și UiPath, lider global în automatizarea robotizată a proceselor, care a primit recunoașterea „Most disruptive innovation” în 2017.

În 2024, trei companii românești au fost incluse în categoria principală a clasamentului Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală - Questo (locul 13), Steepsoft AI (locul 32) și Ascendia (locul 45). De asemenea, start-upurile Finqware, Plant an App și Kinderpedia au fost incluse în subcategoria „Companies to Watch”, iar companiile SymphoPay, Infosec Center și Innoship au fost recunoscute la categoria „Impact Stars”. În plus, DRUID a fost câștigătorul categoriei CE Tech Rocketship, oferită de Google Cloud, partenerul de tehnologie la nivel regional al competiției, iar Hermix a primit o recunoaștere specială.

Companiile se pot înscrie în competiția din acest an până pe 31 august 2025. Clasamentul final va fi anunțat în noiembrie 2025. Înregistrarea online și toate detaliile privind criteriile de eligibilitate sunt disponibile pe secțiunea web dedicată competiției.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați www.deloitte.ro.

ANA Hotels redefinește luxul în industria ospitalității prin redeschiderea emblematicului The English Bar, a restaurantului JORJ și a SPA -lui din cadrul InterContinental Athénée Palace Bucharest

Ana Hotels anunță finalizarea lucrărilor de modernizare a spațiilor iconice din cadrul hotelului InterContinental Athénée Palace Bucharest, marcând un nou capitol în istoria sa.

 

The English Bar, noul restaurant JORJ (deschis în locația fostului restaurant Roberto’s), Spa-ul hotelului și Back Lobby-ul s-au redeschis în urma unui proces complex de renovare și reinventare conceptuală, cu o investiție de peste 10 milioane de euro. Această etapă vine în continuarea redeschiderii de succes a Café Athénée, în septembrie 2024 – un moment de referință pentru scena gastronomică de lux a capitalei.

„Finalizarea renovărilor la Spa InterContinental Athénée Palace, The English Bar, Restaurantul JORJ și zona de Back Lobby marchează o nouă etapă în transformarea hotelului InterContinental Athénée Palace Bucharest. Aceste modernizări completează investiția de peste 49 de milioane de euro în camere și spații de evenimente, încheiată în 2023, și reflectă angajamentul nostru ferm pentru excelență și rafinament în ospitalitate. Continuarea colaborării cu Alexander James Interiors , o renumita companie britanică de design interior, cu talente locale și constructori performanți, precum Bog’Art, Interexpo Construct Instal și Theda Mar, a fost esențială în atingerea acestui rezultat”, a declarat proprietarul grupului ANA Hotels, George Copos.

 

The English Bar își păstrează farmecul clasic și atmosfera boemă, reinterpretate discret într-un decor modern. Cocktailurile sunt inspirate din rețete cu o vechime de peste 100 de ani și din poveștile oaspeților de-a lungul timpului, păstrând astfel spiritul autentic al locului.

 

Restaurantul JORJ deschide un nou capitol în peisajul gastronomic local, printr-un concept multidimensional ce îmbină spectacolul vizual cu rafinamentul gustului. Focul și gheața devin protagoniștii unei povești culinare intense. La JORJ, fiecare preparat culinar este parte dintr-o viziune haute-cuisine, care reinterpretează gusturile clasice într-o formă contemporană, curajoasă și memorabilă.

 

Spa InterContinental Athenee Palace se redeschide sub un nou concept architectural, cu un design modern și facilități inovatoare pentru revitalizare și wellness, devenind o oază de relaxare în agitația urbană.

 

Simbol al eleganței atemporale și rafinamentului urban, InterContinental Athénée Palace Bucharest este un reper al ospitalității de lux din România, cu o istorie care datează din 1914. Parte a prestigiosului lanț InterContinental Hotels & Resorts, hotelul oferă oaspeților experiențe memorabile, îmbinând tradiția cu inovația.

Despre ANA Hotels

Hotelul InterContinental Athénée Palace Bucharest face parte din cel mai mare grup hotelier privat românesc - ANA Hotels. Compania deține și operează, de asemenea, hotelurile Crowne Plaza Bucharest, trei unități hoteliere la Poiana Brașov – Ana Hotels Sport, Bradul și Poiana - și Ana Hotels Europa, care include renumitul centru SPA - ANA Health Spa din Eforie Nord, precum și operatorul instalațiilor de schi din Poiana Brașov – ANA Teleferic, care a adăugat în portofoliul său Restaurantul Panoramic de pe Vf. Tâmpa din orașul Brașov.

Rezultate financiare anuale 2024: Bosch și-a menținut o creștere stabilă în România

30 de ani de prezență de succes pe piață

 

  • 2,6 miliarde lei (529,5 milioane euro) din vânzări consolidate către terți
  • Vânzări nete totale de 11,9 miliarde lei (2,4 miliarde euro)
  • Investiții de 246,4 milioane lei (aproximativ 50 milioane euro)
  • Bosch este un partener de încredere în proiectele din domeniul educației.
  • Bosch a sărbătorit 30 de ani de angajament față de societatea românească.

 

București - Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2024 cu vânzări consolidate în valoare de 2,6 miliarde de lei (529,5 milioane de euro) în România, înregistrând o creștere de 2,6%, în ciuda condițiilor dificile ale pieței. Vânzările totale nete de 11,9 miliarde de lei (2,4 miliarde de euro) din România, inclusiv vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, s-au menținut la un nivel similar cu anul precedent. „În anul fiscal 2024, Bosch a înregistrat o performanță constantă în România, în ciuda unui mediu economic și politic plin de provocări, urmând o strategie centrată pe tehnologie, sustenabilitate și inovație în toate operațiunile sale din țară: producție, cercetare și dezvoltare, vânzări și servicii”, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. și reprezentantul Grupului Bosch în România.

 

În 2024, Bosch a sărbătorit 30 de ani de prezență continuă și de succes pe piața locală. „În prezent, Bosch în România reprezintă un jucător cheie în industria românească, având în vedere utilizarea tehnologiilor de ultimă oră, dar și un angajator de top, un partener de încredere pentru sistemul educațional și pentru comunitățile locale prin activitățile sale de responsabilitate socială corporativă și propria fundație, înființată acum 5 ani”, a adăugat Boldijar. Numărul de angajați din cadrul Bosch în România a ajuns, la 31 decembrie 2024, la 10.320, cu o ușoară scădere (de 1,9 procente) față de anul precedent. Bosch a investit în 2024 aproximativ 246 de milioane de lei (50 de milioane de euro) în România, în principal pentru dezvoltarea fabricilor sale de la Cluj și Blaj, precum și în R&D.

 

„Pentru a valorifica potențialul viitor pe termen lung, Bosch va continua să dezvolte expertiza locală în România, cu accent pe inovație și sustenabilitate”, a adăugat Boldijar. În primul trimestru al anului 2025, Bosch a reușit să-și sporească cifra vânzărilor anuale cu 4 procente la nivel global. De asemenea, compania a avut un început bun și în România în 2025, cu o ușoară creștere a vânzărilor față de 2024. Cu toate acestea, pentru anul fiscal în curs, Bosch preconizează în continuare doar o creștere economică globală moderată, de 2 până la 2,5 procente și estimează că economia globală nu va începe să ia avânt până în 2026. În România, Bosch prevede o evoluție modestă pentru 2025, din cauza mediului de piață provocator. „Deși ne așteptăm la un an dificil și în România din cauza situației actuale, Bosch continuă să gestioneze turbulențele din industria auto din ultimii ani și rămâne dedicată pieței locale”, a continuat Boldijar.

 

Angajamentul față de calitate, eficiență și sustenabilitate în producție

Unitățile de producție Bosch din Blaj și Cluj și-au continuat și în 2024 angajamentul pentru calitate, eficiență și sustenabilitate. Unitățile de producție din Blaj au făcut progrese semnificative pentru reducerea consumului de energie, economisind 1.042 MWh, și au reușit să dubleze producția de energie verde față de anul precedent prin extinderea sistemului fotovoltaic pe acoperișurile a două clădiri suplimentare, generând astfel 641 MWh. În plus, unitatea Bosch din Blaj a continuat să își dezvolte capacitatea de producție în 2024 prin extinderea utilajelor din cadrul diviziei Tehnologie industrială și prin optimizarea liniilor pentru senzori de gaz NoX de generația a treia. Începând cu anul 2025, activitățile diviziei Tehnologie industrială vor fi conduse de noua entitate juridică Bosch Rexroth S.R.L., în timp ce Bosch Automotive S.R.L. va continua producția pentru sectorul auto. Această tranziție va permite companiei Bosch Rexroth să opereze mai eficient pe piața din România. În plus, unitatea din Blaj este implicată în proiecte educaționale, cum ar fi Centrul de calificare, în cadrul căruia angajații obțin certificate eliberate de Ministerul Educației și Ministerul Muncii. De asemenea, programul de școală duală include o nouă specializare, cea de operator montator subansamble, iar parteneriatul cu Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia continuă prin programul universitar dual, program esențial pentru piața muncii din regiune.

 

În plus, fabrica Bosch din Cluj, care produce din 2013 unități de control electronice de înaltă calitate pentru sporirea siguranței în trafic și confortul în timpul șofatului, a livrat clienților săi internaționali peste 500 de milioane de unități de control electronice. Concentrându-se pe eficiența energetică, panourile solare ale fabricii din Cluj au generat în 2024 5.660 MWh, reprezentând aproximativ 11 procente din cererea totală de energie electrică și contribuind la o reducere anuală a consumului de energie cu 4.672 MWh, în combinație cu o pompă de căldură instalată în 2021. De asemenea, un sistem modern de gestionare a deșeurilor asigură sortarea eficientă a fluxului de deșeuri, optimizând atât logistica, cât și fluxul de lucru al angajaților. Între timp, fabrica continuă să integreze soluții de automatizare de ultimă oră, inclusiv roboți și co-roboți, pentru a spori eficiența producției și a susține un viitor digitalizat și sustenabil. În plus, fabrica Bosch din Cluj este un pionier în materie de educație duală în România. De la lansarea sa în 2014, peste 500 de elevi au beneficiat de program, cu o rată medie de retenție de 85 de procente. În plus, programul pilot Bright Students @ Bosch, inspirat din modelele de educație duală din străinătate și dezvoltat în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, va avea anul acesta prima serie de absolvenți specializați în inginerie și Industrie 4.0, cu expertiză avansată.

 

Contribuție la mobilitatea viitorului prin activități de cercetare și dezvoltare

Centrul de inginerie Bosch din Cluj, înființat în 2013, joacă un rol important în transformarea continuă a sectorului mobilității. Folosind expertiza în materie de software, hardware, inginerie mecanică și fiabilitate și planificarea vânzărilor, centrul contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea de produse și servicii de ultimă oră care utilizează inteligența artificială (IA) în cadrul soluțiilor de conducere automatizată, mobilitate electrică și mobilitate conectată. Cu o forță de muncă de aproximativ 1.700 de angajați, centrul este un element cheie pentru portofoliul de proprietate intelectuală Bosch, generând peste 100 de invenții anual. Printre realizările cheie recente se numără transformarea competențelor în inginerie pe bază de date, responsabilitate crescută în aplicațiile de inginerie bazată pe date și îmbunătățirea vizibilă a eficienței și produselor prin integrarea IA. În 2024, Centrul de inginerie Bosch din Cluj a inaugurat a doua clădire modernă de birouri la Cluj-Napoca, o investiție care subliniază angajamentul pe termen lung al companiei Bosch față de România. Ca parte a acestui angajament, centrul a dezvoltat trei programe de master și patru cursuri universitare în colaborare cu Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 

Bosch își consolidează activitatea din domeniul serviciilor la Timișoara

În 2024, Bosch a continuat să consolideze rolul strategic al Centrului de soluții de business si tehnologie din Timișoara, oferind Grupului Bosch și clienților externi servicii de top. Prin investiții continue în tehnologie, oameni și parteneriate locale, centrul, care funcționează prin două entități juridice: Bosch Service Solutions SRL și Bosch Global Business Services SRL, contribuie activ la atingerea obiectivelor globale în materie de digitalizare și excelență operațională. Bosch Service Solutions se concentrează pe automatizarea inteligentă a proceselor prin integrarea tehnologiilor IA și a celor de flux de lucru digital. Divizia urmează două direcții principale: optimizarea serviciilor în materie de software pentru automatizare și eficiență și dezvoltarea de produse proprii adaptate nevoilor pieței. Aceste inovații sporesc performanța operațională și îmbunătățesc experiența utilizatorului. În plus, Bosch Global Business Services din Timișoara, cel mai mare centru de servicii Bosch la nivel mondial, a avut o contribuție semnificativă la creșterea cu 8 procente a afacerii diviziei. În 2024, divizia a continuat să se bazeze pe capacitățile operaționale și a introdus noi linii de afaceri, cum ar fi Finanțe corporative, Raportare și Trezorerie. 

Divizia din Timișoara se mândrește cu un rating de satisfacție a clienților de 4,6 din 5. În plus, Bosch Global Business Services a încheiat în 2025 un parteneriat strategic cu Universitatea de Vest din Timișoara, care își propune să facă o punte între mediul academic și industrie, încurajând digitalizarea și inteligența artificială.

 

Dezvoltarea sectoarelor de activitate Bosch 
În sectorul de activitate Mobilitate, divizia Mobility Aftermarket a înregistrat din nou o creștere de două cifre în România în anul 2024. Factorii cheie de succes sunt reprezentați de consolidarea relațiilor de afaceri cu distribuitorii strategici, precum și de cursuri de instruire tehnică și programe de management pentru service-uri auto. Piesele de schimb auto Bosch sunt apreciate de multe companii din programul de loialitate eXtra (extra-premii.ro), în cadrul căruia service-urile auto și magazinele de piese de schimb pot câștiga recompense de stimulare. Rețeaua Bosch Car Service, cu peste 80 de service-uri auto în România, este foarte apreciată pentru profesionalismul tehnicienilor săi, pregătiți să utilizeze cele mai noi tehnologii auto.

În sectorul Tehnologie pentru construcții și energie, divizia Bosch Home Comfort din România a reușit să atingă o creștere de peste 70 de procente față de 2023, în ciuda condițiilor incerte de pe piața HVAC și a afacerilor extrem de competitive din domeniul proiectelor. Factorii de creștere au fost soluțiile de încălzire industrială oferite mai multor municipii din țară, dezvoltarea în domeniul sistemelor de răcire și o evoluție constantă a soluțiilor pe bază de gaze naturale, cel mai provocator sector al pieței de încălzire.

 

În sectorul Bunuri de larg consum, divizia Scule electrice Bosch a înregistrat în 2024 o creștere moderată a vânzărilor. Divizia a continuat să răspundă nevoilor clienților prin lansarea de produse noi, cum ar fi categoriile de scule electrice profesionale Bosch pentru grădină sau sculele de mână. De asemenea, divizia a lansat anul trecut magazinul online oficial www.bosch-shop.ro, dedicat sculelor electrice profesionale, pentru casă și gradină, aparatelor de măsură și accesoriilor. 

În 2025, divizia Scule electrice Bosch intenționează să-și consolideze poziția pe piață prin lansarea de noi produse și inovații, în special în segmentele de scule electrice și dispozitive de măsură Bosch Professional. Un exemplu este noua gamă de dispozitive de măsură și testare „Bosch Electrical Testing”, dedicată electricienilor. În plus, BSH Electrocasnice, care a vândut peste 7,5 milioane de electrocasnice pe piața românească începând din 1999, și-a menținut în 2024 poziția de lider în cadrul categoriilor cheie datorită calității superioare a produselor, punând accent pe digitalizare și conectivitate prin Home Connect. Campania globală #LikeABosch a continuat, promovând tehnologii care motivează utilizatorii. În 2025, BSH va lansa noi produse axate pe economisirea timpului și eficiența energetică, inclusiv frigiderul-congelator Green Collection realizat din materiale sustenabile, plite pe gaz cu control precis al flăcării, friteuze cu aer și aspiratoare robot.

 

În sectorul Tehnologie industrială, divizia de vânzări Bosch Rexroth a încheiat anul fiscal 2024 cu rezultate similare cu cele de anul precedent, înregistrând o dezvoltare foarte bună în materie de hidraulică industrială. Împreună cu partenerii săi certificați, divizia contribuie la reducerea costurilor de operare pentru utilizatorul final, oferind produse de înaltă calitate în domeniile hidraulicii industriale, aplicațiilor hidraulice mobile, tehnologiei mișcării liniare, al acționărilor și comenzilor electrice și al tehnologiei de asamblare.

 

Grupul Bosch: perspective și direcție strategică pentru anul 2025
Grupul Bosch continuă cu strategia sa ambițioasă 2030 pentru a-și consolida poziția competitivă, chiar dacă mediul de piață a constituit anul trecut o frână semnificativă a creșterii: având o cifră de 90,3 miliarde de euro, furnizorul de tehnologie și servicii a generat în 2024 venituri din vânzări cu 1,4 procente mai mici decât în anul precedent, sau cu 0,5 procente mai mici după ajustări în funcție de schimbul valutar. Marja EBIT din operațiuni a fost de 3,5 procente. „În anul fiscal 2024, am realizat îmbunătățiri importante în ceea ce privește costurile, structurile și portofoliul”, a declarat Stefan Hartung, președintele consiliului de administrație al Robert Bosch GmbH. Cu o rată normală a inflației cuprinsă între 2 și 3 procente, Bosch își propune să atingă până în 2030 o creștere anuală între 6 și 8 procente, în medie. În primul trimestru al anului, Bosch și-a sporit cifra veniturilor din vânzări cu 4 procente față de anul precedent. Grupul Bosch urmărește în continuare o marjă țintă de 7 procente pentru 2026 și consideră că aceasta este o sarcină extrem de dificilă, având în vedere provocările actuale. Pentru a menține succesul în contextul piețelor și tehnologiilor aflate în continuă schimbare, Bosch va continua să se ocupe intens de costuri și structuri și se va concentra pe domenii de afaceri profitabile. „În calitate de lider tehnologic la nivel global, ne angajăm pe deplin să punem în joc cu îndrăzneală punctele noastre forte, cum ar fi nivelul ridicat de inovație”, a declarat Hartung.

 

De asemenea, compania consideră că un stimul major pentru creștere este colaborarea sa cu startup-urile. Fiind unul dintre cei mai mari investitori de capital de risc corporativ din Europa, Grupul Bosch a anunțat un nou fond pentru capital de risc: filiala Bosch Ventures investește aproximativ 250 de milioane de euro. Bosch preconizează că evoluțiile din sectorul său principal de activitate, Mobilitate, în special din domeniul electromobilității, hidrogenului și autovehiculelor definite de software, vor fi un stimul major pentru creștere. În cadrul diviziei Bunuri de larg consum, Bosch vede oportunități semnificative de creștere care decurg din noile cerințe ale clienților. 

 

În materie de scule electrice, accentul se pune pe extinderea gamei de dispozitive fără fir, iar BSH Hausgeräte lansează anul acesta un frigider-congelator care este primul aparat electrocasnic de pe piață compatibil Matter. În cadrul diviziei Tehnologie industrială, Bosch se așteaptă ca aportul de comenzi să se stabilizeze și urmărește în continuare obiectivul de a obține venituri din vânzări de aproximativ 1 miliard de euro până la începutul următorului deceniu cu software și servicii digitale, cum ar fi Hydraulic Hub. În plus, automatizarea fabricilor se va concentra pe domenii de creștere, cum ar fi producția de baterii, semiconductori și bunuri de larg consum. 

 

În cadrul diviziei Tehnologie pentru construcții și energie, Bosch preconizează că achiziția planificată a afacerii de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC) Johnson Controls și Hitachi va aduce o creștere semnificativă. În ciuda tuturor turbulențelor globale, acțiunea climatică rămâne o preocupare centrală pentru Bosch. Compania subliniază acest lucru prin noi obiective ale domeniului de aplicare 3, care urmăresc reducerea și mai mare până în 2030 a emisiilor de carbon în afara sferei directe de influență a Bosch, cum ar fi cele rezultate din utilizarea produselor. Indiferent de obiectivele sale de creștere, Bosch intenționează să-și dubleze până atunci obiectivul corespunzător de reducere a emisiilor de CO2 de la 15 la 30 de procente față de 2018. „Schimbările climatice nu vor dispărea doar pentru că economia globală se confruntă în prezent cu alte provocări”, a avertizat Hartung. „Sustenabilitatea rămâne o prioritate pentru Bosch.”

Contact pentru presă:                    
Miruna Andriesei                
Telefon: +40 730 024 478    

 

Grupul Bosch este prezent de peste 30 de ani în România și are aproximativ 10.320 de angajați în șapte entități. În 2024, Bosch a generat vânzări consolidate în valoare de 529.5 milioane de euro pe piața din România. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 2,4 miliarde de euro. 

 

Pe lângă centrul său de cercetare și dezvoltare din Cluj și unitățile sale de producție pentru Mobilitate din Cluj și din Blaj, Bosch mai operează și o unitate de producție de Tehnologie industrială, localizată, de asemenea, în Blaj, precum și un centru de soluții de business și tehnologie la Timișoara. Pe lângă sediul său central, Bosch are în București un birou de vânzări pentru sectoarele sale de activitate Mobilitate, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie, și o filială a BSH Home Appliances Group. În plus, există o divizie Bosch Rexroth în Blaj care se concentrează pe vânzarea tehnologiei de acționare și control.

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.ro.

Grupul Bosch este un lider global în furnizarea de tehnologii și servicii. Acesta are aproximativ 418.000 de angajați în întreaga lume (la 31 decembrie 2024). Compania a generat vânzări de 90,3 miliarde de euro în anul 2024. Operațiunile sale sunt împărțite în patru sectoare de activitate: Mobilitate, Tehnologie industrială, Bunuri de larg consum și Tehnologie pentru construcții și energie. Prin activitățile sale, compania își propune să folosească tehnologia pentru a contribui la modelarea tendințelor universale, cum ar fi automatizarea, electrificarea, digitalizarea, conectivitatea și orientarea către sustenabilitate. În acest context, amprenta extinsă a Grupului Bosch în diferitele industrii și regiuni îi consolidează capacitatea de inovație și robustețea. Bosch își folosește expertiza dovedită în tehnologia senzorilor, software și servicii pentru a oferi clienților soluții pentru mai multe domenii dintr-o singură sursă. 

 

De asemenea, își aplică expertiza în materie de conectivitate și inteligență artificială pentru a dezvolta și fabrica produse ușor de utilizat și sustenabile. Prin „Tehnică pentru o viață”, Bosch dorește să ajute la îmbunătățirea calității vieții și la conservarea resurselor naturale. Grupul Bosch cuprinde Robert Bosch GmbH și cele aproximativ 490 de filiale și companii regionale din peste 60 de țări. Prin includerea partenerilor comerciali și de service, rețeaua globală de producție, inginerie și vânzări Bosch acoperă aproape toate țările din lume. Baza pentru creșterea viitoare a companiei este puterea sa inovatoare. În cele 136 de locații de pe tot globul, Bosch are aproximativ 87.000 de angajați în cercetare și dezvoltare.

Informații suplimentare sunt disponibile online la www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com.

Stina Ehrensvärd este EY World Entrepreneur Of The Year™ 2025

Stina Ehrensvärd, fondatoarea Yubico, a fost numită EY World Entrepreneur Of The Year 2025 în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc în Salle des Etoiles din Monaco. Stina a fost selectată dintre aproape 5.000 de participanți la program, care au inclus 52 de câștigători din 43 de țări și jurisdicții, concurând pentru titlul global. Ea este a patra femeie care deține acest titlu și prima câștigătoare din Suedia în cei 25 de ani de istorie ai premiului.

 

Stina este un lider înnăscut, a cărei determinare, motivație și mentalitate inovatoare au dus la o creștere exponențială a companiei sale, având un impact durabil asupra Suediei și a cetățenilor săi. A construit o companie de top în industrie, extrem de profitabilă, care a stabilit noi standarde pentru securitatea digitală. Prin angajamentul său de a crea o lume mai sigură și mai bine protejată, Stina a reușit să producă o schimbare sistemică — protejând identitățile digitale, întărind democrația și construind încredere la nivel global într-o lume tot mai conectată.

În 2007, ea a co-fondat Yubico, o companie cu misiunea de a face internetul mai sigur pentru toată lumea. În decurs de un an, compania a lansat primul său YubiKey, o cheie de securitate fizică pentru autentificarea multifactorială (MFA), iar în următorii cinci ani, a transformat întregul concept de securitate cibernetică prin asigurarea colaborării cu trei dintre cele mai mari companii tehnologice din Silicon Valley. De atunci, Stina a extins Yubico, astfel încât acum protejează 19 dintre cele mai mari 20 de companii de internet din lume, iar rata sa anuală compusă de creștere (CAGR) a fost de 40% din 2020.

România a fost reprezentată de Irina Arsene, câștigătorea titlului EY Entrepreneur Of The Year – România 2024, Fondatoare și Președinte al Consiliului de Administrație mindit.io, o companie românească de dezvoltare software, fondată în 2015, care s-a impus rapid pe piața internațională prin inovație și excelență în livrarea de soluții tehnologice personalizate.

 

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „World Entrepreneur Of The Year este o celebrare a spiritului antreprenorial la nivel global, reunind lideri de afaceri din întreaga lume, pentru a recunoaște inovația și impactul acestora asupra societății. Această competiție evidențiază realizările remarcabile ale antreprenorilor, demonstrând cum ideile îndrăznețe pot transforma nu doar afaceri, ci și comunități. Irina Arsene, fondatoarea mindit.io, ilustrează întocmai acest spirit antreprenorial, arătând cum viziunea și dedicarea pot conduce la progrese semnificative care influențează pozitiv societatea și inspiră antreprenorii din România să își urmeze visurile.”

 

Irina Arsene, Fondatoare și Președinte al Consiliului de Administrație mindit.io: „Când am pornit în această călătorie antreprenorială, mi-am imaginat un business care să inspire și să creeze impact. Să reprezint România la EY World Entrepreneur Of The Year 2025 este o celebrare a visului transformat în realitate și, mai ales, a echipei care a făcut totul posibil. A fost o experiență incredibilă să mă conectez cu alte povești inspiraționale din întreaga lume. Cred că transparența și autenticitatea în a împărtăși parcursul antreprenorial pot genera încredere și inspirație în ecosistemul de business, încurajând alți lideri să își transforme viziunea în realitate. Pentru mine, acest moment este mai mult decât o recunoaștere personală. Este validarea faptului că povestea mindit.io este un succes autentic, construit pe inovație, empatie și determinare. Sper ca acest pas să genereze nu doar mândrie, ci și încredere în rândul celor care au curajul să construiască ceva nou".

EY găzduiește anual evenimentul World Entrepreneur of the Year pentru a celebra realizările liderilor vizionari care conturează viitorul cu încredere, cresc economia și răspund apelului de a aborda provocările globale. Întâlnirea anuală reunește fondatori, directori executivi și lideri de afaceri pentru o serie de oportunități de networking și ateliere, culminând cu anunțarea câștigătorului EY World Entrepreneur of the Year.

Câștigătorul EY World Entrepreneur of the Year 2025 a fost ales de un juriu independent pe baza a patru criterii: spirit antreprenorial, scop, creștere și impact. Juriul din acest an a inclus un grup divers și deosebit de antreprenori din întreaga lume, condus de Asif Ramji, fondator și CEO al Venture Worx.

***

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenoriatului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com

 

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a oferit consultanță companiei germane de tehnologie cbs în legătură cu achiziția diviziei SAP a SkyConsult

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a oferit consultanță companiei germane de tehnologie cbs (Corporate Business Solutions Unternehmensberatung GmbH) în legătură cu achiziția diviziei SAP a companiei românești SkyConsult, marcând astfel intrarea cbs pe piața din România.

De 30 de ani, cbs este un partener de încredere al liderilor pieței globale, ajutându-i să genereze valoare durabilă în industriile lor folosind tehnologii precum SAP și Salesforce. Astăzi, cbs operează la nivel mondial, cu un accent puternic pe obținerea rapidă a rezultatelor în proiectele de optimizare a proceselor de afaceri end-to-end. Lansarea filialei sale din România marchează un pas strategic în expansiunea internațională a companiei, care se alătură astfel unei rețele de peste 35 de locații din Europa, Statele Unite, Malaezia și nu numai.

Implicarea noastră în această tranzacție a inclus consilierea companiei cu privire la toate aspectele juridice ale achiziției, inclusiv due diligence, redactarea și negocierea documentației, implementare și integrarea ulterioară în filiala cbs din România.

„Aceasta a fost o tranzacție deosebit de dificilă. Proiectul a combinat elemente brownfield și greenfield, făcând lansarea operațiunilor cbs în România extrem de importantă din punct de vedere strategic. Suntem mândri că am jucat un rol în această etapă importantă pentru cbs și recunoscători pentru încrederea acordată”, a declarat Cristina Daianu, Partener, bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ.

Echipa, condusă de Cristina Dăianu, partener, a inclus avocații Laura Popa (avocat senior coordonator în practica de dreptul muncii), Roxana Daskălu (avocat senior în practica TMT), Tania Adam și Matei Tomi (avocati în practica de drept societar/ fuziuni și achiziții).

 

„Este imbucurator să vedem că vasta experiență a echipei noastre în tranzacții focusate pe sectorul de tehnologie este recunoscută și apreciată încă o dată. Echipa noastră de M&A a fost recent implicată în unele dintre cele mai importante tranzacții din acest sector din România, ceea ce confirmă expertiza noastră și legăturile strânse cu sectorul tehnologie-media-telecomunicatii (TMT). Tranzacția evidențiază, de asemenea, expertiza noastră unică în colaborarea cu clienți din regiunea Germania-Austria- Elvetia”, a concluzionat Cătălin Grigorescu, Partener coordonator, bpv GRIGORESCU STEFANICA

Departamentul nostru de tranzacții tehnologice a fost implicat recent în unele dintre cele mai importante tranzacții din sector, printre care:

 

► FOOTPRINTS AI în legătură cu investiția Catalyst Romania Fund II

► SARMIS Capital în legătură cu achiziția Total Technologies pentru consolidarea poziției Smart ID ca lider regional pe piața tehnologiei industriale și a automatizării;

► firma de private equity Omnia Capital în legătură cu investiția sa în compania de transport digital Cargo Buddy;

► Creatopy și cofondatorii săi într-o rundă de finanțare de serie A în valoare de 10 milioane de dolari;

► Softelligence și acționarii săi în legătură cu achiziția sa de către compania americană Encora Holdings Limited, parte a grupului Encora; compania VERIDION (fostă Soleadify), fondatorii săi, precum și fondul de capital de risc LAUNCHUB Ventures și alți participanți la o rundă de finanțare în valoare de 6 milioane de dolari;

► compania de software și infrastructură INCRYS în legătură cu achiziția companiei de servicii de tehnologie informațională USOURCE;

► Innoship și acționarii săi cu privire la achiziția unei participații majoritare în Innoship de către fondul de capital privat Abris Capital.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați la cristina.chira@bpv-grigorescu.com sau +40 748 182 607.

***

Despre bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ

bpv GRIGORESCU STEFANICA  este o societate de avocați de afaceri cu o ofertă completă de servicii pentru proiecte și litigii complexe și cu o combinație unică de competențe juridice și fiscale. Fondată în 2006, societatea este recunoscută internațional pentru expertiza în sectorul tehnologiei și practica în domenii precum drept imobiliar, drept societar, fuziuni și achiziții, drept fiscal, dreptul muncii, achiziții publice, servicii medicale, energie și infrastructură.

Echipa bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este menționată constant în poziții de vârf printre firmele de avocatură recomandate de către cele mai importante publicații internaționale de specialitate: Chambers & Partners, Legal 500, IFLR1000, ITR World Tax.

bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ este membră fondatoare a alianței regionale de societăți independente de avocați bpv Legal care oferă servicii juridice transfrontaliere în Europa Centrala și de Est. Membrii alianței sunt societăți partenere din Bratislava, Bruxelles, Bucuresti, Budapesta, Praga și Viena.

 

FlixBus extinde rețeaua din România și oferă curse zilnice către Bulgaria, Grecia și Turcia

FlixBus, compania travel-tech care operează cea mai extinsă rețea de autocare interurbane din Europa, continuă dezvoltarea regională prin introducerea de noi conexiuni internaționale către Grecia și prin consolidarea rutelor existente către Bulgaria și Turcia.

 

Pasagerii din România pot alege curse zilnice din București către Atena, Salonic și Istanbul, dar și către cele mai populare stațiuni de pe litoralul bulgăresc. Plecările sunt disponibile atât pe timpul zilei, cât și noaptea, oferind flexibilitate sporită pentru planificarea vacanțelor de vară.

 

FlixBus conectează România cu 16 orașe din Bulgaria și continuă extinderea rețelei în Grecia, ajungând la 6 destinații deservite

 

Începând cu 12 iunie, FlixBus reia mai multe rute sezoniere din România către litoralul bulgăresc. Liniile directe leagă Bucureștiul de cele mai frecventate destinații de vacanță din Bulgaria, printre care se numără Nisipurile de Aur, Albena, Balchik, Obzor, Byala, Sunny Beach și Burgas, cu plecări zilnice.

 

FlixBus a început să opereze conexiuni directe între România și destinații populare din Bulgaria în 2021, iar în cei patru ani de activitate a continuat să își extindă constant oferta în funcție de cererea pasagerilor. Odată cu apropierea sezonului de vârf din 2025, compania introduce două noi destinații estivale în rețea: Balchik, o stațiune de la Marea Neagră apreciată pentru atmosfera sa liniștită, și Veliko Târnovo, unul dintre cele mai emblematice orașe istorice din Bulgaria.

 

Conexiunea directă cu Veliko Târnovo este reluată ca răspuns la cererea ridicată din partea turiștilor români. Prețurile biletelor de autocar spre aceste destinații pornesc de la 50 de lei, incluzând bagaj de cală de 20 kg și bagaj de mână.

 

„Interesul constant al românilor pentru aceste destinații ne-a încurajat să extindem rețeaua în această direcție încă din 2021. Vara trecută am înregistrat o creștere de 30% a numărului de pasageri în sezonul estival. Pe ruta București - Varna operăm până la două curse pe zi, iar cea mai rapidă dintre ele durează aproximativ 4 ore și jumătate, mult mai rapid decât o călătorie similară cu trenul”, declară Adrian Rășoiu, Director Dezvoltare FlixBus România.

 

Începând din vara aceasta, FlixBus operează curse directe din România către Grecia, inclusiv către Atena și Salonic, dar și spre orașe ideale pentru vacanțe precum Katerini, Larissa, Volos și Lamia. Ruta București - Salonic este disponibilă zilnic, iar biletele pornesc de la 95 de lei, oferind o opțiune accesibilă și confortabilă pentru cei care doresc să descopere Grecia.

Pentru pasagerii care aleg Turcia, FlixBus, în parteneriat cu Kamil Koç, opează zilnic curse directe către Istanbul - o destinație apreciată de români pentru city-break-uri și cumpărături.

 

Biletele pot fi deja rezervate online pe site-ul FlixBus, prin aplicația mobilă sau în agențiile de turism partenere din țară.

 

În 2024, pasagerii din România și Bulgaria au contribuit la evitarea a peste 26.353 de tone de emisii de CO₂ prin alegerea transportului cu autocarul în locul mașinii personale sau al zborurilor. Un autocar FlixBus emite de cel puțin cinci ori mai puțin CO₂ decât un autoturism și de zece ori mai puțin decât un avion, având o amprentă de carbon comparabilă cu cea a trenurilor interurbane.

 

„Cifrele de anul trecut arată că tot mai mulți călători din România aleg autocarul ca alternativă sustenabilă la mașina personală sau avion. Autocarul rămâne una dintre cele mai accesibile și eficiente opțiuni de transport pe distanțe lungi, iar alegerea FlixBus reflectă o preocupare tot mai mare pentru reducerea impactului asupra mediului”, adaugă Adrian Rășoiu.

 

FlixBus este prezentă pe piața din România din anul 2017 și oferă curse internaționale directe din peste  80 de orașe din România spre 16 țări din Europa.

 

Despre Flix

 

Flix are ca obiectiv transformarea mobilității colective, oferind soluții sustenabile și accesibile pentru călătorii pe distanțe lungi cu autocarul și trenul, în peste 40 de țări de pe patru continente, prin brandurile FlixBus, FlixTrain, Kamil Koç și Greyhound. Cu un model de afaceri bazat pe colaborare cu parteneri locali, Flix, lansat în 2013, a reușit să devină rapid lider de piață în transportul cu autocarul pe distanțe lungi în Europa, America de Nord și Turcia, extinzându-se accelerat și în America de Sud și India.

 

Flix vizează atingerea neutralității climatice în Europa până în 2040 și la nivel global până în 2050.  Pentru a-și evalua progresul într-un cadru științific recunoscut, Flix a stabilit obiective pe termen scurt pentru reducerea emisiilor prin inițiativa Science Based Targets. În timp ce Flix gestionează partea comercială a afacerii, planificarea rețelei, controlul operațiunilor, marketing și vânzări, managementul calității și extinderea continuă a produselor, partenerii  de transport se ocupă de operarea  rutelor. Combinația de start-up tech și companie clasică de transport a poziționat Flix ca lider, schimbând permanent peisajul global al mobilității. 

Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate în economiile lumii crește ușor

Cantitatea de materii reciclate intrate în economiile lumii crește ușor și depășește 7,3 miliarde de tone, dar, pe fondul exploatării galopante de resurse și materii prime virgine, indicele global de circularitate continuă să scadă și ajunge la 6,9%, potrivit raportului Circularity Gap 2025, realizat de Deloitte și Circle Economy Foundation. Acest dezechilibru este accentuat de faptul că o cantitate semnificativă de materii virgine neregenerabile ajunge la groapa de gunoi ca parte a unor categorii de deșeuri considerate greu reciclabile, așa cum sunt deșeurile industriale grele, bunurile de larg consum cu durată redusă de utilizare, vehiculele scoase din uz sau materialele de construcție. Acestea însumează aproape o cincime (18,1%) din totalul materiilor folosite la nivel global, iar în scenariul în care cele cu potențial de reutilizare ar fi reciclate și reintroduse în producție, indicele global de circularitate ar putea crește până la 25% chiar și fără a reduce consumul total de materii, mai arată studiul.

 

Construcțiile rămân un sector-cheie în economia măsurilor de stimulare a circularității, furnizând în prezent cea mai mare cantitate de materii secundare (49,6%). Totuși, potențialul este încă slab exploatat, dat fiind că, în prezent, numai 22% din deșeurile din construcții sau demolări ajung să fie reciclate, iar, odată transformate în materie secundară, cele mai multe sunt folosite sub formă de agregate cu valoare mică de întrebuințare. Pe locul al doilea, deșeurile industriale (deșeuri metalice, nămoluri, deșeuri chimice, resturi și ambalaje industriale ș.a.) contribuie cu 44% și au o rată de reciclare de 41%. La mare distanță, deșeurile menajere contribuie cu numai 3,8%, iar deșeurile speciale (deșeuri medicale, deșeuri periculoase sau deșeuri electronice) au o pondere de doar 2,6% în totalul materiilor secundare.

 

„Raportul explică pragmatic cauzele declinului global al indicelui de circularitate. Practic, este vorba despre faptul că efortul în creștere de a gestiona «curat» deșeurile nu ține pasul cu ritmul în care economiile lumii continuă să exploateze resurse virgine. Pe de altă parte, devine evident că abilitatea și totodată responsabilitatea de a deturna această tendință ține de aliniere și cooperare între autorități și industrii. Schimbarea începe cu reglementare și cu stimulente care să susțină activitățile de colectare și reciclare, astfel încât materiile secundare să devină accesibile atât din perspectiva lanțurilor de aprovizionare, cât și din cea a prețurilor. Provocările nu lipsesc, însă beneficiile există, iar experiența noastră în asistarea clienților în transformarea operațiunilor în sens circular ne spune că ele apar relativ rapid. Aș aminti în primul rând optimizarea costurilor, diminuarea amprentei de mediu și, cel puțin la fel de important, creșterea angajamentului în rândul angajaților și al clienților”, a declarat Adrian Teampău, Director, taxe indirecte și economie circulară, Deloitte România.

 

Studiul mai arată că activitățile de extracție s-au triplat la nivel global în ultimii 50 de ani, atingând recent pragul de 100 de miliarde de tone. În lipsa unor măsuri de contracarare a acestei tendințe, până în 2060 este de așteptat o creștere cu încă 60%. Efectele sunt resimțite nu doar în cadrul ecosistemelor naturale și al lanțurilor de aprovizionare, ci și în perpetuarea și aprofundarea unor dezechilibre de ordin socioeconomic. De exemplu, amprenta materială per capita (adică volumul de materii utilizate calculate pe cap de locuitor) din statele cu economii consolidate este de 24 de tone anual, adică de șase ori mai mare decât cea din țări în curs de dezvoltare. În schimb, statele prospere găzduiesc mai puțin de o cincime din populația globală. De exemplu, doar Uniunea Europeană și SUA consumă jumătate din materiile la nivel global, deși, împreună, găzduiesc doar 10% din populația lumii.

 

„Cifrele prezentate în edițiile succesive ale raportului Circularity Gap ancorează foarte convingător ideea că tranziția sustenabilă nu poate fi privită ca un plan de rezervă, nici ca o obligație care ține mai degrabă de companiile mari decât de actorii mai mici ai pieței. Cu atât mai puțin este cazul să o privim ca pe un impediment pentru creștere. Dimpotrivă, economiile și societățile se schimbă într-un ritm fără precedent, iar urmărirea criteriilor ESG în cadrul afacerii ține de capacitatea de a construi predictibilitate și reziliență, indiferent de profilul și dimensiunea organizației. În România, pachetul de propuneri Omnibus în sfera sustenabilității scoate de sub incidența CSRD peste 90% dintre companiile vizate inițial. Dar această schimbare nu ar trebui să inducă descurajare în materie de green, ci, din contră, este un răgaz binevenit pentru o analiză temeinică, cu ghidaj specializat, a operațiunilor, pentru alinierea eficientă a obiectivelor de business cu cele de sustenabilitate și pentru informarea și instruirea angajaților”, a declarat Ovidiu Popescu, Partener, Deloitte România, Lider al practicilor de energie și sustenabilitate Deloitte South Eastern Europe.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați Deloitte.ro

EY Romania Attractiveness Survey: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani

  • România a înregistrat cea mai mare creștere a proiectelor ISD din ECE în 2024: +57% 
  • România a urcat patru poziții, până pe locul al 13-lea în clasamentul indicelui de atractivitate pentru ISD în Europa
  • Principalii factori care stimulează investițiile: accesul la piață (48%), eficiența lanțului de aprovizionare (36%), oportunitățile tehnologice și fiscale (34%), reducerea costurilor (32%)  

 

În 2024, intrările de investiții străine directe (ISD) în România au ajuns la 5,7 miliarde de euro, reprezentând o scădere de 14%, de la 6,6 miliarde de euro în 2023, conform EY Attractiveness Survey Romania 2025. Această scădere, ușor mai pronunțată decât cea de 11% înregistrată la nivel european, continuă o tendință de reducere a intrărilor de investiții străine directe începută în 2022. Cu toate acestea, soldul ISD a crescut cu 6%, ajungând la 120 miliarde de euro la 31 decembrie 2024, de la 113,6 miliarde de euro în 2023, ceea ce evidențiază un angajament pe termen lung din partea investitorilor.

 

Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „România a înregistrat o creștere remarcabilă de 57% a proiectelor de investiții străine directe în 2024, marcând cel mai ridicat nivel din 2019 și demonstrând reziliență într-un climat european marcat de scăderi generale și incertitudine economică. Această performanță subliniază faptul că piața românească este atractivă, investitorii globali identificând în România un mediu strategic pentru dezvoltarea de investiții eficiente și cu valoare adăugată mare.

 

Totuși, trebuie să analizăm atent și scăderea semnificativă, cu 31%, a numărului de locuri de muncă create de aceste proiecte. Această evoluție reflectă clar o schimbare structurală în natura investițiilor, care devin mai intensive în capital și mai automatizate. În contextul actual, devine esențial să investim în creșterea competențelor tehnologice și să îmbunătățim infrastructura digitală și fizică – aspecte semnalate ca priorități clare de 33% dintre investitori, pentru a susține acest nou profil investițional și a menține trendul ascendent al României.

 

Perspectivele pe termen mediu sunt optimiste, cu 58% dintre investitori convinși că atractivitatea României va continua să crească în următorii trei ani, chiar dacă există o ușoară scădere față de anul precedent. România are oportunitatea de a consolida acest optimism, valorificând punctele sale forte – poziționarea geografică strategică, accesul robust la finanțare europeană și avantajul competitiv al resurselor umane calificate. Dacă vom aborda proactiv și provocările semnalate, precum predictibilitatea fiscală și simplificarea administrativă, putem transforma aceste oportunități în rezultate durabile și impact investițional consistent pe termen lung”.

 

În contextul unei scăderi generale de 5% a numărului de proiecte ISD în Europa, România a înregistrat o creștere remarcabilă de 57% a numărului de proiecte, de la 60 în 2023 la 94 în 2024. Acesta reprezintă cel mai mare număr de proiecte ISD din 2018, poziționând România drept una dintre cele mai dinamice economii în redresare din Europa Centrală și de Est.

 

În timp ce concurenții tradiționali din Europa Centrală și de Est, precum Polonia, Ungaria și Serbia, au atras în trecut un interes semnificativ din partea investitorilor, România s-a impus clar ca lider regional în 2024. Cu 94 de proiecte anunțate, România a ocupat poziția a doua în regiunea ECE, fiind devansată doar de Polonia și depășind Serbia și Ungaria, care înregistraseră performanțe mai bune decât România în anul precedent. Această realizare plasează România printre principalele 15 destinații pentru investiții din Europa, înaintea unor economii mai mari sau mai mature. Totuși, numărul de noi locuri de muncă asociate cu ISD a înregistrat un declin pronunțat, diminuându-se cu 31% față de anul anterior, de la 5.935 de noi locuri de muncă în 2023, la 4.098 în 2024, ceea ce indică o orientare către modele de investiții mai suple sau cu utilizare intensivă a capitalului.

 

Dinamica regională: dominația Bucureștiului și regiuni în ascensiune

Bucureștiul continuă să domine peisajul ISD al României, cumulând 40% din totalul proiectelor în 2024 și consolidându-și astfel statutul ca principal punct de atracție pentru investiții. Un factor semnificativ care a contribuit la această tendință a fost proiectul de extindere în valoare de 50 milioane de euro al Alstom, prin care a fost înființat un nou depou de transport în cadrul Atelierelor CFR Grivița, cu scopul de a își spori capacitatea logistică. De asemenea, PepsiCo și-a reafirmat angajamentul pe termen lung față de România, prin extinderea centrului de producție și distribuție din Popești-Leordeni, printr-un proiect în valoare de 95 milioane de euro, care vizează transformarea unității într-un centru de nivel european.

 

În afara capitalei, investițiile industriale de mare amploare au evidențiat diversificarea amprentei ISD a României la nivelul tuturor regiunilor. Constanța a atras atenția printr-o investiție de referință în valoare de 960 milioane de euro a grupului turc Ussuri Capital, care va construi o fabrică de oțel cu emisii scăzute de carbon în apropierea Mării Negre. În regiunea Centru, au fost active companiile germane: Rheinmetall a investit peste 243 milioane de euro într-o nouă unitate de producție în domeniul apărării în Victoria, în timp ce Knauf Insulation și Stada au anunțat proiecte semnificative în Târnăveni și Turda.

 

Regiunea Nord-Vest a beneficiat de o investiție de 166 milioane de euro din partea grupului austriac din industria ceramicii Lasselsberger, iar la Oradea, Grupul STIHL a demarat construcția unei unități de producție de scule electrice fără fir, în valoare de 125 milioane de euro. În paralel, Brăila a atras un angajament investițional de 100 milioane de euro din partea Tesla Energy Storage, pentru dezvoltarea unei fabrici de sisteme energetice de ultimă generație, iar Anton Häring a început construcția unei uzine de 60 milioane de euro la Siret, conferind importanță industrială unei regiuni mai puțin reprezentate în mod tradițional din punctul de vedere al investițiilor străine directe.

 

 

Perspective sectoriale: un peisaj mixt al activităților economice

Industria prelucrătoare rămâne un element esențial al peisajului ISD din România, reprezentând 41% din totalul proiectelor de investiții în 2024, în creștere față de 40% în 2023. Această performanță solidă confirmă poziția strategică a României ca bază industrială în Europa Centrală și de Est, în special în sectoare precum transporturi, produse de larg consum și producția de utilaje. Reașezarea structurală a lanțurilor de aprovizionare și a amplasării unităților de producție este evidentă, mai ales având în vedere declinul general al ISD în industria prelucrătoare la nivel european.

 

Din perspectivă sectorială, serviciile de asistență pentru întreprinderi (16%) și vânzările și marketingul (15%) continuă să atragă interes, deși cu un profil mai fragmentat. Printre sectoarele solide se numără cele ale produselor de larg consum, producătorii și furnizorii de mijloace de transport și cel al utilajelor și echipamentelor, fiecare cu câte nouă proiecte, evidențiind atractivitatea României ca bază de producție. Aceste investiții industriale sunt strâns corelate cu creșterea economică bazată pe exporturi și cu reconfigurarea generală a lanțurilor de aprovizionare la nivelul UE, în special în contextul politicilor de reziliență, precum pachetul legislativ privind cipurile și Actul privind industria cu zero emisii nete.

 

Sectorul software și servicii IT, cu șapte proiecte, rămâne o componentă esențială a economiei digitale a României, cu toate că ponderea sa a scăzut comparativ cu anii anteriori. Sectorul fabricării de produse electronice, care ocupa locul al doilea în 2023, a înregistrat doar cinci proiecte, semnalând o recalibrare a dinamicii, dar își păstrează importanța în ceea ce privește producția de semiconductori, contoare inteligente și tehnologie industrială.

 

Harta investitorilor: o paletă variată a țărilor de origine

Principalele surse ale fluxurilor de ISD au rămas constante, Germania menținându-și poziția de lider în peisajul investițional din România și înregistrând o creștere semnificativă a activității, respectiv 23 de proiecte, față de 16 în anul precedent. Turcia a urcat pe locul al doilea, cu nouă proiecte, reflectând consolidarea relațiilor comerciale, iar SUA urmează îndeaproape, cu opt proiecte. Marea Britanie și Franța au adus câte șase proiecte, semnalând un interes susținut din partea pieței Europei de Vest. Comparativ cu 2023, peisajul țărilor investitoare active s-a extins considerabil, subliniind atractivitatea tot mai mare a României pentru un spectru mai larg de piețe globale.

 

Principalii factori care încurajează ISD: accesul la piață, eficiența lanțurilor de aprovizionare și stimulentele fiscale

În 2025, investitorii continuă să acorde prioritate extinderii pe piețe noi și optimizării operaționale ca principale motive pentru stabilirea sau extinderea operațiunilor în România. Principalul factor invocat a fost oportunitatea de a avea acces la noi piețe și noi clienți (48%), urmat de nevoia de a optimiza operațiunile și lanțurile de aprovizionare (36%) și de valorificarea noilor tehnologii și a condițiilor fiscale favorabile (ambele cu 34%). Această situație reflectă importanța tot mai mare a României ca centru regional și punte între piețele UE și cele din afara UE, în special într-un context marcat de fragmentarea lanțurilor de aprovizionare și de accelerarea digitalizării.

 

Reducerea costurilor rămâne un considerent esențial, menționat de 32% dintre respondenți, reiterând atractivitatea tradițională a României ca destinație competitivă pentru producție și servicii. De asemenea, accesul la materii prime și resurse esențiale, precum și disponibilitatea forței de muncă calificate au fost menționate de câte 27% dintre executivi, conturând o perspectivă cuprinzătoare asupra competitivității care transcende simpla dimensiune a costurilor.

 

Întrebați care sunt cei mai importanți factori care influențează deciziile de a investi în România, executivii au indicat calitatea infrastructurii (33%, în creștere de la 20% anul trecut) și disponibilitatea finanțărilor nerambursabile (32%), urmate îndeaproape de dimensiunea pieței și de potențialul de creștere (29%). Aceste informații reiterează atractivitatea României ca destinație unde conectivitatea, programele de investiții susținute de fonduri UE și fundamentele cererii se intersectează, oferind o propunere de valoare convingătoare într-un peisaj regional competitiv.

 

Menținerea dinamicii ISD în România

România este percepută ca având un avantaj competitiv în raport cu alte regiuni, în principal datorită costurilor salariale și costurilor de producție mai mici (35%), urmate îndeaproape de competitivitatea fiscală, inclusiv disponibilitatea creditelor fiscale (31%), și de disponibilitatea finanțărilor nerambursabile (30%). Printre alte avantaje importante se numără dimensiunea și creșterea pieței (24%) și calitatea vieții, siguranța, diversitatea și cultura (23%).

 

Acești factori demonstrează că atractivitatea României presupune mult mai mult decât eficiența costurilor, valorificând și puncte forte structurale și sociale, o fundație necesară în condițiile în care investitorii caută tot mai mult destinații stabile și pregătite pentru provocările viitorului, într-un mediu european volatil. Deși 58% dintre conducătorii executivi sondați consideră că atractivitatea României se va îmbunătăți în următorii trei ani, acest procent este în scădere, de la 67% în anul precedent.

 

Investitorii indică în continuare condițiile macroeconomice ale României drept principalul risc, urmate îndeaproape de tensiunile geopolitice, de creșterea costurilor operaționale și de instabilitatea politică, acestea fiind menționate cel mai frecvent de executivi printre primele trei preocupări care afectează atractivitatea României în următorii trei ani.

 

Într-un context de incertitudine economică și de prudență crescută a investitorilor la nivel european, România s-a evidențiat în 2024 drept unul dintre cei mai dinamici performeri din regiune în ceea ce privește investițiile străine directe. Pentru a transforma această dinamică pozitivă într-un impact pe termen lung asupra investițiilor, țara trebuie să rezolve blocajele persistente, să se alinieze mai bine cu așteptările investitorilor și să coordoneze investițiile în infrastructură, resurse umane, inovație și sustenabilitate. Printr-o execuție riguroasă și o viziune clară, orientată spre investitori, România se poate poziționa nu doar ca un caz atipic de reziliență, ci și ca un magnet regional pentru investiții cu potențial.

 

***

 

Despre EY România

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 51,2 miliarde USD în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2024. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume.

Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 1.000 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale.

Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. EY România s-a afiliat în 2014 singurei competiții de nivel mondial dedicată antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Câștigătorul ediției locale reprezintă România în finala mondială ce are loc în fiecare an, în luna iunie, la Monte Carlo. În finala mondială se acordă titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informații, vizitați: www.ey.com

Despre studiu

Studiul EY Europe Attractiveness Survey se bazează pe două surse principale: 

1. EY European Investment Monitor (EIM) -o bază de date proprietate exclusivă a EY. Această bază de date urmărește proiectele de ISD care au avut drept rezultat crearea de noi unități și locuri de muncă. Prin excluderea investițiilor de portofoliu și a fuziunilor și achizițiilor (M&A), aceasta prezintă realitatea investițiilor companiilor străine în producție și servicii la nivelul întregului continent. Datele privind ISD sunt disponibile public. O investiție într-o companie este inclusă de obicei în datele privind ISD, dacă investitorul străin achiziționează peste 10% din capitalul social al companiei și își asumă un rol în gestionarea acesteia. Investițiile străine directe cuprind capitalurile proprii, profiturile reinvestite și împrumuturile între societățile afiliate. Pentru a confirma acuratețea datelor colectate, echipele de cercetare vizează contactarea directă a peste 70% dintre companiile care derulează respectivele investiții. Următoarele categorii de proiecte de investiții sunt excluse din baza de date EIM a EY: 

  • M&A și consorții (cu excepția cazului în care au drept rezultat crearea de noi unități și noi locuri de muncă) 
  • Contractele de licențiere 
  • Unități de comerț cu amănuntul și de petrecere a timpului liber, hoteluri și proiecte imobiliare* 
  • Utilități (inclusiv rețele de telecomunicații, aeroporturi)
  • Activități extractive (minereuri, minerale și combustibili)
  • Investiții de portofoliu (fonduri de pensii, asigurări și financiare) 
  • Investiții în fabrici și alte investiții în înlocuirea mijloacelor de producție (de exemplu, înlocuirea utilajelor vechi fără crearea de noi locuri de muncă) 
  • Organizații nonprofit (fundații caritabile, asociații de ramură și organisme guvernamentale) 

Proiectele de investiții realizate de companii din aceste categorii sunt incluse în anumite situații. De exemplu, datele referitoare la o investiție specifică într-un hotel nou sau într-un centru de comerț cu amănuntul nu ar fi înregistrate, dar dacă hotelul sau compania de comerț cu amănuntul ar înființa un sediu sau un centru de distribuție, un astfel de proiect ar fi eligibil pentru includerea în baza de date. Cu toate acestea, datele noastre includ și investițiile în active fizice, cum ar fi instalații și echipamente. Aceste date oferă informații valoroase referitoare la: 

  • Cum se derulează proiectele de ISD 
  • În ce activități se investește 
  • Unde se află proiectele 
  • Cine derulează aceste proiecte 

Baza de date EIM a EY este un furnizor de informații online de top, care monitorizează investițiile străine la nivelul întregii Europe. Acest instrument excepțional de informații comerciale este cea mai detaliată sursă de date privind proiectele și tendințele în materie de investiții transfrontaliere pe plan european. Această bază de date este utilizată frecvent de organisme guvernamentale, organizații din sectorul privat și companii care doresc să identifice tendințe semnificative pe piața muncii, în industrie, afaceri și investiții. Baza de date EIM a EY pune accent pe anunțurile de investiții, pe numărul de noi locuri de muncă create și, acolo unde poate fi identificată, pe investiția de capital asociată. Proiectele sunt identificate prin monitorizarea zilnică a peste 10.000 de surse. 

2. Studiu de percepție 

Acest studiu a examinat atractivitatea percepută a României prin intermediul unui sondaj online anonim în rândul unor decidenți internaționali. Atractivitatea unei destinații este definită ca o combinație între imagine, gradul de încredere a investitorilor și percepția privind capacitatea categoriei sau zonei respective de a oferi cele mai competitive beneficii pentru ISD.  
 
Cercetarea în teren a fost realizată de FT Longitude în intervalul 31 ianuarie - 3 martie 2025 pe baza unui eșantion reprezentativ format din 100 de lideri executivi superiori (funcții de conducere executivă sau de nivel C-1). Au fost incluse în studiu doar persoanele care sunt implicate în luarea deciziilor sau răspund de deciziile organizației lor privind înființarea sau extinderea operațiunilor. Demografia eșantionului a fost stabilită pe baza celor mai recente date disponibile privind investițiile străine directe (2023). 
 
Studiul a urmărit să acopere un eșantion reprezentativ de investitori în Europa, în funcție de zona geografică, sector de activitate și dimensiunea companiilor. Aproximativ 60% dintre respondenți lucrează în cadrul unor companii cu sediul central în Europa, iar 40% în cadrul unor companii cu sediul în alte regiuni. Companiile respondente activează în șase largi categorii sectoriale și sunt distribuite pe întregul spectru de dimensiuni (în funcție de cifra de afaceri). 

 

 

Cushman & Wakefield Echinox: Prețul terenurilor, mixul energetic, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura IT, principalele avantaje ale României pentru a atrage investiții în centre de date

România beneficiază de o serie de factori favorabili care facilitează creșterea și extinderea capacității centrelor de date, și ar putea să se contureze ca o piață în formare, oferind multiple avantaje strategice pentru dezvoltarea acestui sector, potrivit unei analize realizate de companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Un mix energetic diversificat cu peste 50% din producția de energie provenită din surse regenerabile și o rețea electrică stabilă și fiabilă se numără printre acești factori. De asemenea, investițiile în rețelele de fibră optică au contribuit la calitatea și viteza internetului, alți factori esențiali pentru operarea eficientă a centrelor de date.

 

Accesul la o forță de muncă calificată în domeniul IT, costuri competitive ale forței de muncă și un mediu sigur din punct de vedere al securității cibernetice, aliniat la standardele europene sunt de asemenea puncte forte care ar putea atrage atenția dezvoltatorilor și operatorilor de centre de date. Mai mult decât atât, România beneficiază de inițiative de digitalizare susținute de UE și de proiecte naționale menite să îmbunătățească gradul de digitalizare a mediului de afaceri și a serviciilor publice.

În ce privește factorii de mediu, poziția României într-un climat temperat reduce costurile de răcire pentru centrele de date. Temperaturile exterioare moderate permit utilizarea tehnologiilor de răcire naturală, îmbunătățind eficiența energetică si reducerea amprentei de carbon.

Costurile terenurilor continuă să fie un punct critic pentru gestionarea cheltuielilor în ceea ce privește dezvoltarea centrelor de date. Deși reprezintă de obicei o fracțiune din costurile totale, prețurile ridicate ale terenurilor pot reprezenta bariere semnificative la intrare, în special pe piețele proeminente cunoscute pentru implementările de mari dimensiuni. Disponibilitatea terenurilor sporește și mai mult atractivitatea României, prezentând oportunități de a securiza terenuri la prețuri competitive în zone cu risc scăzut.

 

Cu toate acestea și în ciuda creșterii fără precedent a piețelor globale ale centrelor de date, capacitatea centrelor de date din România rămâne relativ modestă. Astfel, capacitatea totală instalată este mai mică de 100 megawați (MW), o capacitate redusă în comparație cu alte țări din regiune.

Laura Bordianu, Data Analyst Research Department Cushman & Wakefield Echinox: „Deși capacitatea pieței locale este relativ limitată, România oferă un punct de intrare favorabil pentru dezvoltatorii internaționali care își doresc să capitalizeze pe avantajele unei piețe aflată în formare. Cu o infrastructură IT solidă, o forță de muncă calificată și un climat prielnic, România are potențialul de a deveni un hub esențial în peisajul regional al centrelor de date. Pe lângă București, alte regiuni din România prezintă un potențial considerabil pentru investiții în centre de date. Orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara și Iași oferă infrastructură solidă, acces la forță de muncă calificată și o conectivitate digitală avansată. Aceste locații sunt atrăgătoare pentru operatorii ce doresc să se extindă și să valorifice avantajele pieței locale incipiente.”

 

Piața centrelor de date din România este dominată de operatori locali cu o dimensiune relativ mică a facilităților. În prezent, există 59 de centre de date răspândite în întreaga țară. Cea mai mare concentrație se află în București, care găzduiește 27 de centre de date. Alte locații notabile includ Timișoara cu 9 centre de date, Cluj-Napoca cu 8 și Brașov cu 4. La Mișchii, în județul Dolj, Cluster Power construiește cel mai mare centru de date (hyperscale), cu o viitoare capacitate operațională de 200 MW.

Unul dintre principalii factori care determină creșterea cererii pentru capacitatea centrelor de date este dezvoltarea serviciilor de tip cloud. Un mare procent din capacitatea totală disponibilă a centrelor de date din piețele mature este utilizat de platformele de tip cloud (25% în EMEA, 40% pe continentul american), însă în România nu există momentan niciun operator mare de cloud (Amazon, Microsoft, Google) prezent pe piață.

Industria globală a centrelor de date înregistrează o creștere substanțială, determinată în principal de cererea pentru inteligență artificială (AI), adoptarea serviciilor de cloud și transformarea digitală în diverse sectoare. Giganți precum Amazon, Google, Meta, Microsoft și Oracle își extind continuu infrastructura, impulsionând cererea globală pentru capacitatea centrelor de date.

 

Astfel, piețele centrelor de date din Europa de Vest, America de Nord și Asia se confruntă cu constrângeri semnificative, inclusiv disponibilitatea redusă a terenurilor, reglementări stricte privind sustenabilitatea, creșterea costurilor energetice și provocări legate de disponibilitatea energiei. Acești factori creează obstacole considerabile pentru dezvoltatorii și operatorii  centrelor de date, afectând termenele de execuție, costurile operaționale și predictibilitatea investițiilor. Drept urmare, industria își îndreaptă atenția către piețele secundare, unde oportunitățile de creștere sustenabilă și extindere a capacității sunt considerabil mai mari.

Piața centrelor de date din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și Africa) a înregistrat o creștere semnificativă. Capacitatea operațională a piețelor centrelor de date din EMEA a atins aproximativ 9,6 gigawați (GW) în prezent. În plus, există proiecte în fază de construcție cu o capacitate 2,9 GW în întreaga regiune și altele de 8,7 GW în stadii de planificare, marcând o creștere medie a proiectelor viitoare de ~16% pe an.

Această expansiune este deosebit de evidentă în hub-urile primare precum Frankfurt, Londra, Amsterdam, Paris și Dublin (FLAPD), care împreună reprezintă o parte substanțială a capacității centrelor de date din regiune, cu 4,26 GW în capacitate. Londra continuă să conducă piața EMEA cu o capacitate operațională de 1,14 GW. Milano se alătură FLAPD cu 990 MW în capacitate activă și în pipeline.

Piața este caracterizată de prezența unor furnizori de colocare, inclusiv Equinix, Digital Realty, NTT Global Data Centers și Colt Data Centre Services. Aceste companii oferă servicii extinse de colocare și interconectare în mai multe țări europene. În plus, operatorii hyperscale precum Amazon, Microsoft, Google, Meta investesc masiv în regiune, concentrându-se pe dezvoltarea de facilități de mari dimensiuni pentru a sprijini serviciile lor de cloud și AI în expansiune.

 

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com 

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în 400 de birouri din 60 de țări. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com 

 

Meta Estate Trust anunță o nouă investiție strategică lângă București

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează ca un portal între piața imobiliară și piața de capital, anunță o investiție strategică într-un nou parc de retail, aflat în dezvoltare în comuna Ciolpani, pe axa București–Ploiești (DN1), una dintre cele mai dinamice zone de creștere periurbană din România. Proiectul va fi finalizat și predat chiriașilor în cursul acestui an, urmând să fie deschis publicului în primul trimestru din 2026.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. Principalul chiriaș și ancoră food este un retailer european cu rating de credit investment grade (BBB), care a semnat un contract de închiriere ferm pe 13 ani și devine astfel primul magazin de tip „buget” din zonă. Portofoliul este completat de alți chiriași comerciali cu reputație solidă, care activează în regim de discount și atrag un public numeros, în special din rândul familiilor și tinerilor, care vor opera pe baza unor contracte de închiriere de 5 ani.

„Parcul de retail din Ciolpani este prima dezvoltare de acest tip și marchează începutul unei serii de investiții în parteneriat cu un retailer internațional. Locația aleasă și mixul de chiriași răspund direct unei nevoi reale a comunității locale, ceea ce ne oferă încredere în eficiența și succesul acestei investiții. La finalizarea dezvoltării, estimăm că activul va genera un venit brut anual de peste 350.000 euro, consolidând poziția Meta Estate Trust pe segmentul de active comerciale închiriate unor parteneri de încredere. Această investiție este în linie cu strategia Meta Estate Trust de diversificare a portofoliului și de consolidare a expunerii în segmente de real estate cu potențial de creștere, deservite de chiriași stabili și puternic ancorați în piață.”, a spus Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

 

Parcul de retail din Ciolpani va include și 8 stații de încărcare pentru vehicule electrice, adresând cerințele de mobilitate urbană modernă și adăugând un avantaj competitiv în linie cu tendințele ESG. În plus este prevăzută  instalarea unor panouri fotovoltaice și a unui sistem de stocare a energiei pe bază de baterii Lithium-ion, ca parte a angajamentului față de sustenabilitate și în linie cu strategiile de utilizare a surselor de energie regenerabilă ale chiriașilor principali.

Investiția Meta Estate Trust în parcul de retail din Ciolpani este structurata printr-o combinație echilibrată de surse proprii, aportul a doi parteneri precum și un credit bancar de investiții de la Banca Transilvania. Meta Estate Trust deține în prezent 76% din compania care dezvoltă proiectul. Compania ERES One Development, fondată de familia Dobra, dezvoltatorul proiectului, va prelua componenta de operare și administrare a parcului odată cu deschiderea acestuia.

 

 

Dezvoltarea de retail, o nouă direcție strategică pentru Meta Estate Trust


Meta Estate Trust a intrat, în a doua parte a anului 2024, într-un parteneriat strategic cu un brand internațional din retailul alimentar, vizând dezvoltarea unui pipeline atractiv de patru proiecte comerciale majore. Ca parte a acestei direcții de extindere în zona de retail, compania a semnat ulterior memorandumuri de înțelegere pentru achiziția celor patru spații comerciale, situate în diverse localități din România.

Investițiile în proiectele de retail derulate de echipa Meta au rolul de a minimiza riscurile și costurile de operare pentru companie, oferind totodată predictibilitate și stabilitate pe termen lung.

Punctual, în cazul acestor tranzacții, echipa de management a Meta Estate mizează pe cererea constantă din sectorul alimentar, chiar și în perioade economice provocatoare, precum și pe soliditatea financiară și reputația chiriașului-ancorăun important retailer european din segmentul discount.

 

Despre Meta Estate Trust:

Meta Estate Trust este o companie tip holding, cu activitate în sectorul imobiliar, fondată în martie 2021 de un grup de antreprenori români cu experiență în real estate și piața de capital. Din 29 august 2022, Meta Estate Trust este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO, având simbolul bursier MET. Începând cu data de 20 martie 2023, acțiunea MET este inclusă în indicele BETAeRO. Politica investițională se bazează pe un un mix de tipologii investiționale cu profile de randament și risc diferite, cu un portofoliu diversificat și flexibil, care se poate adapta ușor ciclurilor de piață.

 

Lansarea oficială a noii soluții Aquascan TM3 la standul Klarwin

ExpoApa este, de 25 de ani, evenimentul de referință pentru sectorul serviciilor de apă și canalizare din România și din regiune.  Anul acesta, între 23 și 25 iunie, la Romexpo București, inovația tehnologică și bunele practici se reunesc din nou cu provocările reale ale operatorilor, autorităților și industriei.

 

În acest context, avem plăcerea să vă adresăm invitația de a fi alături de noi la lansarea oficială a noii soluții Aquascan TM3, o inovație tehnologică dezvoltată de Gutermann, lider global în sisteme acustice pentru detectarea pierderilor de apă. Evenimentul va avea loc luni, 23 iunie, la ora 13:00, la standul Klarwin – Pavilion B2, Romexpo București.

 

Noua soluție Aquascan TM3 completează portofoliul Klarwin și răspunde unei nevoi critice din infrastructura de apă potabilă: monitorizarea pierderilor pe conductele de aducțiune, acolo unde pierderile sunt ridicate, iar metodele tradiționale sunt ineficiente. Prin integrarea inteligenței artificiale și a unei arhitecturi inovatoare, Aquascan TM3 face posibilă, pentru prima dată, supravegherea eficientă a acestor tronsoane strategice.

 

Este un pas important spre sustenabilitate, eficiență și transparență în gestionarea rețelelor de apă potabilă, cu impact direct în optimizarea costurilor și creșterea performanței pentru operatorii publici și autorități.

Participarea la lansare va fi și o bună ocazie de dialog tehnic și schimb de experiență.

 

Confirmările de participare se pot trimite la marketing@klarwin.com sau la 0753192375 până luni, 23 iunie, ora 10:00.

aSpace continuă extinderea și amenajează primul spațiu de coworking de pe Calea Victoriei

București, 23 iunie 2025. aSpace, cel mai important jucător din segmentul spațiilor de coworking și birouri all-inclusive din România inaugurează o nouă locație de aproape 1.000 de metri pătrați în centrul Bucureștiului, în clădirea Victoriei 222. Aceasta este prima destinație de tip coworking de pe Calea Victoriei și se adresează cu precădere afacerilor mici, cu 6 până la 20 de angajați, dar și freelancerilor. aSpace a semnat deja contracte de preînchiriere cu primii patru chiriași. 



aSpace are în prezent o cotă de piață de 15% și administrează șase spații de birouri de închiriat și oferă cel mai bun raport calitate-preț pentru IMM-uri și start-up-uri. Odată cu deschiderea noului spațiu din Calea Victoriei, compania va deține 20% din suprafața totală a spațiilor de coworking din zona centrală de business (CBD) a Capitalei.



„aSpace continuă să se dezvolte și face acest lucru în ritmul pe care ni l-am propus anul trecut. Noul spațiu din Victoriei 222 este gândit să fie la îndemâna firmelor mici, dar și freelancerilor care au nevoie de un loc plăcut, dotat cu tot ce este necesar și la prețuri accesibile. Desigur, așteptăm în noul spațiu pe oricine este interesat de un birou amplasat în centrul Capitalei. Unul dintre avantajele acestor noi birouri este că sunt foarte ușor accesibile, fiind situat la doar un minut de stația de metrou Victoriei. De altfel, întreaga noastră rețea de locații - Băneasa, Floreasca, Aviației, Pipera și Cotroceni - este caracterizată de accesul facil și include birouri private, desk-uri dedicate și hot deskuri, toate amplasate strategic pentru a oferi accesibilitate și confort, chiar și în condițiile traficului aglomerat," a declarat Bogdan Mariniuc, fondator și CEO al aSpace. 

 

Planuri și investiții

Exceptând investiția din Calea Victoriei, compania a alocat până în prezent, circa 5 milioane de lei în amenajările spațiilor de birouri. 

Pentru 2025, aSpace intenționează să mai deschidă o locație, ajungând la un total de șapte spații de coworking, respectiv la o suprafață totală administrată de peste 8.000 metri pătrați la sfârșitul anului curent. aSpace estimează că în acest an va înregistra o cifră de afaceri de 9,5 milioane de lei, în creștere cu 30% față de 2024. Compania colaborează cu firme de avocatură, IT, farma, real-estate, servicii profesionale (contabilitate, marketing, HR), retail și companii din diverse alte industrii. 

Clădirea Victoriei 222 se află în proprietatea companiei SOL PROPERTY INVESTMENT SRL.

„Am investit în această clădire pentru a susține antreprenoriatul și inovația în București. Ne dorim ca acest spațiu să devină un punct de întâlnire pentru afacerile locale și un loc unde ideile prind contur. Clădirea este un reper în ecosistemul de afaceri al Capitalei, găzduind, de-a lungul timpului, importante companii românești din diverse industrii.  Imobilul oferă multiple posibilități de transformare datorită locației centrale și designului flexibil,” au afirmat reprezentanții SOL PROPERTY INVESTMENT SRL, proprietara clădirii.

 

Despre aSpace

aSpace a fost fondată la începutul anului 2018, din dorința de a oferi antreprenorilor și freelancerilor din România un mediu de lucru modern, flexibil și eficient. În ultimii patru ani, aSpace a deschis patru spații de lucru, construind o comunitate vibrantă și diversă. Astăzi, aSpace este partenerul de încredere pentru peste 400 de companii locale și internaționale care își propun să crească și să prospere în România.
Compania gestionează spații de închiriere de aproximativ 7.000 mp, iar printre clienții săi se numără Sodexo, Victoria’s Secret, Rituals, Kenvue (Johnson & Johnson), Murfatlar, Hubix, Domeniile Davidescu, Coding Hub, precum și mari proprietari de clădiri de birouri, inclusiv AFI, Arion (Global City Pipera), Indotek și Adval.

Nhood România transformă spațiile abandonate sau subutilizate în proiecte comunitare active prin upcycling imobiliar

București, 24 iunie 2025 – Nhood, companie de servicii și soluții de real estate integrate, prezentă în 10 țări europene, inclusiv în România, propune o soluție inovatoare de a transforma spațiile abandonate sau subutilizate în proiecte relevante pentru comunitate prin upcycling imobiliar, o abordare practică și sustenabilă la provocările dezvoltării urbane accelerate.

În contextul presiunilor tot mai mari asupra infrastructurii urbane și a lipsei terenurilor disponibile, Nhood propune reconversia inteligentă a fostelor platforme industriale, a clădirilor comerciale vacante și a terenurilor nefolosite. Aceste spații capătă o nouă viață, devenind centre comunitare active cu locuințe, birouri, zone verzi și spații comerciale, revitalizând astfel zonele urbane.

 

După patru ani de activitate și soluții de real estate implementate cu succes în România, Nhood își reconfirmă misiunea de a valorifica inteligent patrimoniul existent, în locul demolării și reconstrucției de la zero. Compania aplică strategia de upcycling imobiliar în mai multe proiecte aflate în portofoliul de servicii gestionat în beneficiul clienților săi, care, spre deosebire de reciclare, oferă o a doua viață spațiilor existente, bazându-se pe unicitatea și trecutul acestora. Prin această intervenție urbană, Nhood îmbină sustenabilitatea cu respectul pentru istoria și specificul fiecărui loc, transformând clădiri și zone nefuncționale în ecosisteme urbane durabile, cu un impact economic, social și cultural real asupra orașelor.

 

Un astfel de exemplu este Cartierul Coresi din Brașov – cel mai mare proiect de regenerare urbană din România – pe care Nhood îl administrează și sprijină în dezvoltarea sa continuă. Pe o suprafață de 120 de hectare, fosta platformă industrială a fost transformată într-un cartier dinamic și modern , care integrează funcțiuni mixte – de la retail și birouri, la rezidențial, educație, cultură și spații verzi, păstrându-se identitatea istorică a locului. În cadrul aceluiași proiect, Nhood coordonează reabilitarea unui hangar industrial de 3.000 mp, care va deveni un spațiu de divertisment, păstrând arhitectura originală și adăugând o nouă funcționalitate urbană.

 

În paralel, compania oferă soluții de upcycling imobiliar pentru mai multe centre comerciale Aushopping, propunând remodelarea spațiilor existente astfel încât să răspundă mai bine cerințelor actuale ale comunităților locale. Iar în București, Nhood a propus transformarea acoperișului centrului comercial Drumul Taberelor – un spațiu anterior neutilizat – într-o grădină urbană de 17.000 mp, destinată relaxării, activităților educative și inițiativelor comunitare.

„Orașele din România au o oportunitate reală de a regenera activ zone abandonate sau subutilizate, fără a le șterge istoria. Upcycling-ul imobiliar înseamnă exact acest lucru: transformarea unor spații cu trecut industrial sau comercial într-un viitor urban coerent, conectat și sustenabil. Este o soluție eficientă, scalabilă și cu impact pozitiv dovedit”, a declarat Elena Bocan, Head of Market Nhood România.

 

Astfel de proiecte au potențialul de a schimba fundamental viața comunităților locale, prin atragerea de investiții, generarea de locuri de muncă, stimularea inițiativelor culturale și sociale și revitalizarea unor zone altădată neglijate.

Procesul de upcycling imobiliar contribuie la echilibrarea dezvoltării orașelor, aducând funcțiuni complementare în cartiere care au nevoie de diversificare și revitalizare. Aceste intervenții refolosesc infrastructura existentă și creează oportunități pentru un stil de viață mai sustenabil, conectat și participativ.

 

Pe lângă proiectele în desfășurare, Nhood România are în vedere astfel de inițiative în orașe cheie din țară, vizând transformarea unor zone comerciale sau industriale în ansambluri mixte – cu funcțiuni complementare de retail, birouri, rezidențial, servicii și zone verzi.

 

Noua poziționare globală a companiei este însoțită de o campanie vizuală puternică dedicată upcycling-ului imobiliar.

„Prin această campanie, reafirmăm misiunea Nhood de a transforma spațiile existente în locuri valoroase pentru comunitate, cu respect pentru istoria lor. Upcycling-ul imobiliar înseamnă să construim viitorul pornind de la ce avem deja – cu responsabilitate, viziune și creativitate”, a declarat Monica Dima, Head of Brand Marketing & Communication Nhood România.

 

Campania exprimă convingerea că viitorul dezvoltării imobiliare nu înseamnă demolare și reconstrucție, ci valorizarea creativă a ceea ce există deja. Identitatea vizuală a campaniei este semnată de ilustratorul estonian Eiko Ojala, ale cărui lucrări minimaliste și conceptuale simbolizează transformarea, profunzimea și reutilizarea inteligentă a spațiului – teme centrale în filosofia Nhood.

Prin acest manifest, Nhood prezintă o viziune cu adevărat inovatoare: upcycling-ul imobiliar nu este doar o tendință, ci viitorul orașelor și al regiunilor.

 

Despre NHOOD SERVICES ROMÂNIA:

Nhood Services România este o companie de servicii integrate de real estate, specializată în operarea și comercializarea proiectelor mixte, gestionarea activelor și dezvoltarea de proiecte sustenabile si de regenerare urbană. Acționând în numele proprietarilor de active, Nhood oferă o gamă largă de servicii destinate spațiilor de retail, rezidențial, birouri și huburi comunitare, cu scopul de a transforma spațiile existente în locuri vibrante și atractive, cu impact pozitiv în mediu, societate și economie. 



Nhood operează pe trei linii de business: Property & Asset Services, Resources & Fund Investment și Development. În România, administrează 30 de mandate pentru spații de retail și birouri (inclusiv leasing), un parc de afaceri – Coresi Business Campus, un proiect rezidențial – Coresi AvantGarden, un hotel - Hotel Qosmo Brașov. Compania gestionează 23 de active de retail la nivel național - Coresi Shopping Resort, centrele comerciale Auchan și Drumul Taberelor. În același timp, Nhood administrează cel mai mare proiect de regenerare urbană din România, Cartier Coresi.

Nhood reunește expertiza și cunoștințele de real estate a peste 1.300 de profesioniști din 11 țări, pentru a regenera și transforma un portofoliu inițial de aproape 300 de centre comerciale din Europa, cu un potențial de dezvoltare de 30.000 de unități locative în cadrul a 40 de proiecte imobiliare. Activele gestionate de Nhood sunt evaluate la peste 8 miliarde de euro.

CMS alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security

CMS a asistat liderul global în domeniul securității cibernetice Bitdefender în cadrul acordului de achiziție a Mesh Security Limited („Mesh”), un furnizor de soluții avansate de securitate pentru e-mailuri pentru companii și MSPs. Achiziția va integra capabilitățile de securitate ale Mesh în GravityZone, platforma emblematică a Bitdefender pentru securitate, conformitate și analiză a riscurilor.

 

Cu milioane de clienți în peste 170 de țări, Bitdefender este un lider în domeniul securității cibernetice, ce oferă soluții de prevenire, detectare și răspuns la amenințări. Compania este pionieră în inovarea în domeniul anti-malware, securității IoT, analizei comportamentale și inteligenței artificiale, iar tehnologia sa este licențiată de peste 200 de companii de tehnologie din întreaga lume.

CMS a oferit consultanță Bitdefender cu privire la toate aspectele tranzacției, inclusiv due diligence, structurare, negocierea documentelor tranzacției și va continua să ofere asistență în ceea ce privește aspectele de perfectare. Tranzacția este supusă aprobărilor din partea autorităților de reglementare.

 

Horea Popescu, Managing Partner CMS România si Head CEE Corporate M&A, a declarat: “Suntem încântați că am asistat din nou Bitdefender, de data aceasta cu privire la achiziția strategică a Mesh, ce marchează extinderea ofertei Bitdefender în domeniul securității cibernetice. Această tranzacție subliniază valoarea pe care soluțiile inovatoare de securitate a e-mailurilor o aduc organizațiilor care doresc să-și consolideze apărarea împotriva amenințărilor persistente, precum ransomware și compromiterea e-mailurilor de afaceri.”

Mircea Moraru, Senior Counsel, CMS România a adăugat: “Mă bucur că am sprijinit Bitdefender în această achiziție importantă, ce reflectă apetitul continuu pentru tehnologii sofisticate pe piața securității cibernetice. Această achiziție nu numai că va îmbogăți portofoliul XDR și MDR al Bitdefender, dar va consolida și poziția de lider a companiei ca furnizor global de încredere de securitate.

Echipa multidisciplinară CMS ce a asistat Bitdefender a fost coordonată de către Babita Ambekar și Amy Bainbridge (CMS Marea Britanie), cu sprijin din partea lui Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România).

 

***

Despre CMS

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 85 de birouri în 49 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law

Horváth: Doar 65% dintre companiile mari din Europa stabilesc obiective clare pentru temele esențiale de sustenabilitate

  • Deși peste 94% dintre companiile analizate de Horvath în „CSRD Study 2025”  respectă cerințele tehnice ale directivei CSRD, doar 65% transformă raportarea într-un instrument de management strategic
  • Deși dimensiunea medie a unui raport de sustenabilitate este de 125 de pagini, iar 80% dintre cele analizate depășesc 80 de pagini, doar 12% dintre companii identifică oportunități în rapoartele de sustenabilitate, în timp ce impacturile (63%) și riscurile (25%) domină conținutul acestora
  • Majoritatea companiilor prioritizează reducerea riscurilor și respectarea cerințelor, în defavoarea utilizării sustenabilității ca un avantaj competitiv sau ca o sursă de inovație.

București, 24 iunie 2025. Peste 94% dintre companiile europene aflate sub incidența Directivei privind raportarea sustenabilității (CSRD) respectă cerințele de conformitate. Totuși, doar 65% dintre acestea își transformă raportarea într-un instrument de management strategic, arată un studiu realizat de Horváth, companie internațională de consultanță în management, activă în România din 2005.

Intitulat „CSRD Study 2025”, studiul analizează modul în care companiile europene respectă prevederile Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) și se aliniază standardelor ESRS (European Sustainability Reporting Standards).

Printre temele cel mai frecvent raportate se numără schimbările climatice (E1), utilizarea resurselor și economia circulară (E5) , precum și forța de muncă proprie (S1)  – acestea fiind și domeniile în care se stabilesc cel mai des obiective concrete. În schimb, temele legate de biodiversitate (E4), comunități afectate (S3) sau consumatori finali (S4) sunt rar însoțite de ținte măsurabile, deși sunt raportate ca fiind relevante.

În contextul raportării sustenabile, „material topics” sunt acele teme care reflectă impacturile semnificative ale activității unei companii asupra mediului, societății sau economiei și care pot influența deciziile stakeholderilor. CSRD impune aplicarea principiului „dublei materialități”: atât  din perspectiva impactului asupra companiei (materialitate financiară), cât și a impactului companiei asupra mediului și societății (materialitate de impact). Cu toate acestea, studiul Horváth arată că doar o parte dintre companii oferă o descriere detaliată a procesului de analiză de dublă materialitate, iar și mai puține stabilesc obiective clare pentru temele identificate ca fiind esențiale.

În medie, fiecare companie a raportat 39 de teme de tip IRO (impacturi, riscuri și oportunități), dintre care 63% sunt impacturi (majoritar cu impact negativ), 25% sunt riscuri și doar 12% reprezintă oportunități. Accentul cade, așadar,  pe conformare și gestionarea riscurilor, mai degrabă decât pe identificarea beneficiilor strategice ale sustenabilității.

Peste 50% dintre companii fac referire în rapoartele lor la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (Sustainable Development Goals — SDG) ale ONU, în special în sectoarele financiar, retail și bunuri de larg consum, industrii unde presiunea investitorilor este mai pronunțată.

GHG Protocol (Greenhouse Gas Protocol) este standardul dominant pentru raportarea emisiilor de CO2. Companiile cu intensitate ridicată a emisiilor – precum energie, auto sau chimie – tind să raporteze  mai multe categorii de emisii, în timp ce companiile din tehnologie, servicii financiare și asigurări oferă niveluri mai reduse de detaliere, ceea ce reflectă o capacitate diferită de integrare a cerințelor CSRD în funcție de modelul de business.

„Conformarea tehnică nu este suficientă. Companiile care vor face diferența în această nouă eră a transparenței sunt cele care folosesc raportarea sustenabilă ca instrument de guvernanță, integrare strategică și comunicare cu investitorii. Pentru a aduce valoare reală business-ului, este nevoie ca sustenabilitatea să fie integrată în managementul performanței și al riscului, precum și în sistemele de control intern, în timp ce eficiența raportării poate fi sporită prin automatizare și inteligență artificială”, afirmă Sergiu Cărată, Senior Project Manager, Horváth România.

 

La nivel formal, structura rapoartelor este predominant tabelară (în 92% dintre cazuri), însă doar 20% dintre companii oferă o reprezentare vizuală a procesului de analiză de materialitate. Doar 45% dintre companiile analizate oferă o matrice detaliată la nivel de sub-teme, ceea ce indică un potențial ridicat de îmbunătățire în ceea ce privește transparența și accesibilitatea informațiilor.

Mărimea medie a unui raport de sustenabilitate este de 125 de pagini, iar 80% dintre acestea depășesc 80 de pagini. Potrivit Horváth, numărul optim de pagini ale unui raport de sustenabilitate se situează între 80 și 160 de pagini, o dimensiune care ar permite abordarea tuturor temelor esențiale (material topics).

„CSRD Study 2025” s-a bazat pe analiza a 100 de rapoarte de sustenabilitate, publicate până la 21 martie 2025,  elaborate de companii din 14 țări europene (inclusiv 3 din afara UE: Elveția, Norvegia, Regatul Unit), din nouă industrii (tehnologie și telecom, auto, banking și servicii financiare, energie, asigurări, retail și altele). Distribuția companiilor după mărime: 31 au sub 10.000 de angajați, 36 între 10.000 și 50.000, iar 33 peste 50.000 de angajați

Beneficii esențiale pentru angajați: Investiția în sănătate și siguranță, cheia succesului companiei tale

Într-o piață a muncii din ce în ce mai dinamică, retenția angajaților și atragerea celor mai bune talente devin provocări majore. Pe lângă tichetele de masă sau primele de vacanță, există alte beneficii care au ajuns să joace un rol esențial în menținerea unui mediu de lucru sănătos și productiv.

 

Asigurările de viață și de sănătate sunt acum printre cele mai importante beneficii pe care le poți oferi angajaților. Acestea nu doar că oferă un sentiment de siguranță, dar sunt și instrumente fundamentale pentru atragerea și motivarea echipelor tale.

 

În contextul actual, unde rata de retenție a angajaților este tot mai dificil de gestionat, oferirea unor beneficii solide nu mai este doar o formă de apreciere, ci o necesitate. Angajații care se simt apreciați sunt mult mai motivați să contribuie activ la succesul companiei tale și, de asemenea, rămân mai loiali angajatorului.

 

Dar ce vor angajații când vine vorba de beneficii?
Conform unui sondaj recent, 78% dintre angajați consideră beneficiile drept unul dintre cele mai importante aspecte atunci când evaluează o ofertă de muncă sau decid să facă o schimbare în carieră. Indiferent de tipul de muncă (remote, la birou sau hibrid), pachetul de beneficii este esențial în luarea unei decizii.

 

Ce ar trebui să incluzi într-un pachet de beneficii atractiv?
Dacă nu ești sigur ce să incluzi sau cum să îmbunătățești pachetul actual de beneficii, avem toate informațiile de care ai nevoie! În acest articol, îți oferim recomandări despre beneficiile cele mai apreciate de angajați, noutăți legislative din ultimul an și sfaturi utile despre cum să alegi și să comunici beneficiile angajaților. Totodată, vei găsi și cele mai bune strategii de la Groupama și alți experți din domeniu.

 

Investiția în sănătate și siguranță este o investiție în succesul companiei tale. Oferă angajaților mai mult decât un salariu atractiv – oferă-le beneficii care să îi sprijine și să îi motiveze să își atingă potențialul maxim.

 

Te invităm să citești articolul complet și să afli ce opțiuni ai pentru a crea un pachet de beneficii pe care angajații tăi îl vor aprecia cu adevărat!

 

CITEȘTE ARTICOLUL

 

Fă pasul către un viitor asigurat și cere o o ofertă de asigurare.

 

Pentru informaţii suplimentare poți consulta asistentul virtual Amelie (24/7) pe groupama.ro, poţi scrie pe relatii.clienti@groupama.ro, poți suna la AloGroupama 0374.110.110 (luni - vineri, între 8:00 - 18:00) sau contacta reţeaua de vânzători și parteneri Groupama.

 

DHL Express și PayPoint anunță semnarea unui parteneriat strategic pentru piața din România

Bucureşti, 24 iunie 2025: DHL, liderul pieței mondiale de curierat expres și logistică și PayPoint,  principalul operator de plăţi pentru o gamă variată de servicii, disponibile în peste 30.000 de locații din România, anunță semnarea unui parteneriat strategic. Colaborarea vizează dezvoltarea portofoliului de plăți, respectiv extinderea rețelei de sedii partenere pentru serviciile de expediere.

 

Clienții PayPoint vor avea, astfel, acces la servicii de curierat express către întreaga lume, în peste 220 de țări și teritorii, în locația unde vin de obicei pentru a-și efectua plățile recurente, sau a utiliza alte servicii disponibile. În același timp, clienții DHL vor avea la dispoziție mult mai multe locații, mai aproape de ei, mai simplu de accesat. Pentru aceștia, proximitatea este extrem de importantă, astfel va fi mult mai ușor și mai facil să acceseze serviciile de expediere internațională de documente din locațiile PayPoint Colet Expres, aflate inclusiv în localități mici din țară sau chiar în sate.

 

Un proces simplu, sigur și accesibil

Procesul de expediere este simplu și eficient: clientul se prezintă într-o locație parteneră PayPoint Colet Expres, unde personalul din magazin colectează informațiile necesare, generează documentul de transport (AWB), oferă detalii privind timpii de tranzit, încasează contravaloarea serviciului, emite dovada plății și furnizează gratuit materialul de ambalare. Coletul este ulterior  preluat de DHL și livrat în siguranță către destinații din peste 220 de țări și teritorii.

Clientul beneficiază de acces gratuit la sistemul de tracking, având vizibilitate completă asupra expedierii, de la preluare până la livrarea către destinatarul final.

 

Pentru început, serviciile DHL vor fi disponibile în 100 locații din țară, dar cele două companii au în vedere un plan ambițios de extindere în cât mai multe magazine partenere PayPoint Colet Expres din toată țara.

Accesând site-ul DHL Express România, clienții vor putea identifica locațiile PayPoint unde serviciile DHL vor fi disponibile. Cei interesați vor putea expedia contracte, documente în original, documente de identitate, fotografii, certificate sau alte înscrisuri importante, iar în viitor orice alte bunuri sau produse, bazându-se pe siguranța și rapiditatea serviciilor oferite de DHL și vor avea la dispoziție ambalaje oferite gratuite.

 

DHL deservește clienți, persoane fizice sau juridice dintr-un număr de 22 de sedii proprii și 30 partenere, precum și o rețea de 164 pachetomate.

Anul trecut peste 40 000 clienți au expediat din centrele de expedieri DHL și peste 65 000 de colete au fost preluate și expediate de Service Point-urile DHL Express și partenere.

 

„Proximitatea este esențială pentru clienții noștri, iar prin acest parteneriat ne apropiem și mai mult de aceștia, punând la dispoziție soluții rapide și sigure chiar în comunitățile locale, conectându-le ușor la întreaga lume”, a declarat Patricia Lucia Coconea, Director Comercial DHL Express România.

 

„Extinderea serviciului PayPoint Colet Expres reprezintă unul din pilonii srategiei noastre de dezvoltare, datorită potențialului său și aprecierii de care se bucură în rândul clienților noștri. Prin intermediul parteneriatului cu DHL completăm cu succes portofoliul de servicii oferite pe segmentul ‘curierat’ și dăm acces consumatorilor și la expedieri internaționale de documente și, ulterior, de colete, direct din locațiile PayPoint Colet Expres. Suntem încântați de acest parteneriat și extrem de încrezători în succesul de care se va bucura” – a declarat Utku Ogrendil, CEO PayPoint România și 24pay.

 

DHL are o experiență de aproape 35 de ani pe piața din România, peste 500 de angajați, operează cu 3 aeronave, deține o flotă de peste 200 de mașini și oferă o acoperire de 100% la nivel național, prin locații aflate în cele mai importante orașe de pe întreg teritoriul țării.

DLA Piper a asistat Berlin Packaging în achiziția Sarom și Romgallia

Firma internațională de avocatură DLA Piper a asistat Berlin Packaging, cel mai mare furnizor de ambalaje hibride din lume, în achiziția companiilor românești Sarom și Romgallia. Tranzacția marchează un pas strategic important în expansiunea continuă a Berlin Packaging în regiunea EMEA și va completa portofoliul acestora de ambalaje din sticlă.

Echipa multidisciplinară a fost condusă de Marian Dinu, Country Managing Partner, și Oana Duțu-Buzura, partner, cu sprijinul Sandrei Cahu, counsel.

„Ne onorează colaborarea cu echipa Berlin Packaging în realizarea acestei tranzacții importante ce le consolidează prezența internațională și demonstrează încă o dată capacitatea echipei noastre de a oferi servicii juridice și fiscale integrate. Suntem încântați că am colaborat cu echipa de fuziuni și achiziții a Berlin Packaging în cadrul acestui proiect.” a declarat Oana Duțu-Buzura, partener, DLA Piper România

 
 

Despre DLA Piper

DLA Piper este o firmă globală de avocatură de business, prezentă în peste 40 de țări din America, Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia Pacific, având ca obiectiv obținerea de rezultate excepționale în aspectele juridice și fiscale ale proiectelor transfrontaliere, tranzacțiilor critice și litigiilor cu miză ridicată.

Biroul DLA Piper din București vine în sprijinul clienților cu o echipă solidă de peste 50 de avocați și consultanți fiscali cu pregătire internațională, capabili să gestioneze cerințe complexe, combinând cunoștințe din multiple sectoare și experiență acumulată atât din proiecte locale, cât și din cele internaționale, prin asistarea clienților la nivel mondial.

Serviciile juridice și fiscale acoperă problematici precum dreptul societar, dreptul muncii, concurenţă, proprietate intelectuală și protecția datelor, investiții și finanțări, imobiliare, fiscalitate, litigii și reglementare, pentru a satisface și a anticipa nevoile clienților noștri. dlapiper.com.

Studiu Deloitte: echilibrul dintre agilitatea pentru dezvoltăriea afacerii și stabilitatea angajații important pentru două treimi dintre angajatorii din România

Peste 70% dintre liderii români susțin tratarea cu prioritate a abilităților umane pentru a surmonta aspectele legate de lipsa de experiență constatată în rândul noilor angajați

 

Angajatorii din România (66%) consideră că ajustarea structurii organizației pentru a echilibra agilitatea și flexibilitatea necesare dezvoltării afacerii cu stabilitatea de care au nevoie angajații este foarte importantă pentru succesul organizației, însă doar 28% dintre ei au făcut progrese reale în această direcție, conform rezultatelor Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România. La nivel global, 72% dintre angajatori acordă importanță acestui aspect. Totodată, 56% (față de 61% la nivel global) dintre companiile din România sunt de părere că surmontarea obiecțiilor legate de implementarea sustenabilității capitalului uman ca strategie de business este foarte importantă, însă și în acest caz procentul celor care iau măsuri concrete este redus, de doar 24%.

 

Studiul mai relevă faptul că 72% dintre angajatorii din România (75% global) consideră că este foarte important să acorde o atenție sporită abilităților umane (curiozitate, inteligență emoțională etc.) în procesul de recrutare, pentru a limita efectele lipsei de experiență constatată în rândul noilor angajați, însă doar 28% fac eforturi în acest scop. Un alt aspect considerat foarte important de angajatori (59% în România, 49% global), în acest context, este legat de adaptarea la tendința de dispariție a posturilor de începători (preluate de soluții de AI) și la oportunitățile de învățare la locul de muncă.

„Asistăm la o estompare accelerată a granițelor tradiționale dintre funcții, industrii și forme de muncă, fenomen care impune o reevaluare strategică a arhitecturii organizaționale. Angajatorii acordă o atenție sporită integrării acestor transformări, urmărind consolidarea agilității operaționale și adaptabilității pe termen lung. În acest demers, devine crucială orchestrarea coerentă a unui ecosistem ocupațional tot mai complex, compus din resurse umane, soluții bazate pe inteligență artificială, tehnologii generative și automatizări avansate. Totodată, această reconstrucție se articulează în jurul principiului sustenabilității capitalului uman, având ca finalitate generarea de valoare durabilă atât pentru organizație, cât și pentru angajați”, a declarat Raluca Bontaș, Partener, Deloitte România.

 

Conform studiului, 82% dintre angajatori (similar la nivel global) sunt de părere că, pentru a crește capacitatea de muncă a angajaților, este esențial să li se ofere oportunități de dezvoltare personală, posibilitatea de a-și folosi imaginația și de a realiza analize complexe, eliminând, în același timp, activitățile fără valoare adăugată.

De asemenea, 68% (65% global) dintre participanți consideră foarte importantă regândirea sistemului de management al performanței, astfel încât să ia în calcul date și indicii care surprind mai bine valoarea angajaților și contribuie la sporirea încrederii acestora în organizație. Totodată, 67% (73% global) dintre companii sunt de părere că este esențială reinventarea rolului de manager de nivel mediu, pentru a se concentra mai mult pe stimularea performanțelor umane, pe încurajarea schimbărilor benefice, pe conectarea echipelor și pe îmbunătățirea modului de lucru și mai puțin pe gestionarea sarcinilor și pe supravegherea angajaților.

 

„Liderii din România, similar celor din alte state analizate în studiu, se confruntă cu provocări privind redefinirea modului de evaluare a performanței angajaților, deblocarea capacităților umane pentru implicarea în activități creative, de inovare, cu valoare adăugată ridicată, și integrarea tehnologiei, în special a inteligenței artificiale, în strategiile legate de forța de muncă. De aceea, este extrem de important să analizeze în profunzime modul în care aceste tendințe se manifestă în cadrul propriei organizații și să își recalibreze prioritățile strategice pentru a construi o structură a forței de muncă rezilientă, capabilă să performeze în condiții de volatilitate continuă. Doar astfel pot transforma în mod decisiv incertitudinea într-un catalizator pentru creștere susținută și inovare centrată pe om”, a declarat Doina Patrubani, Senior Adviser, Human Capital, Deloitte România.

În condițiile în care inteligența artificială transformă relațiile de muncă tot mai rapid, reinventarea beneficiilor care diferențiază organizația de alți angajatori și a practicilor legate de forța de muncă, pentru a reflecta o colaborare sporită între oameni și tehnologie, este foarte importantă pentru 66% dintre angajatorii români (69% la nivel global). În acest context, devine esențială și adaptarea la granițele tot mai neclare dintre activitatea desfășurată de oameni și rezultatele obținute prin intermediul tehnologiei (52% în România, 53% global).

 

Raportul Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România a fost efectuat în rândul a 370 de lideri de business și de resurse umane din diferite industrii, printre care produse de consum, energie și resurse și servicii financiare.

 

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 460.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a 3.200 de profesioniști.

Pentru a afla mai multe despre rețeaua globală a firmelor membre, vă rugăm să accesați Deloitte.ro.

CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați

CMS anunță promovarea a șapte avocați în cadrul biroului din România, în echipele de Energy, Banking & Finance și Corporate M&A.

 

În echipa de Energy, Ramona Dulamea a fost promovată în poziția de Senior Counsel, iar Mădălina Constantinescu, Senior Associate. În echipa de Banking & Finance, Tudor Năftică a devenit Counsel, iar Diana Dona și Mircea Ciută, Senior Associates. În echipa de Corporate M&A, Simona Strava-Stoica și Cătălin Vasile au fost promovați ca Senior Associates.

Horea Popescu, managing partner CMS România și head of CEE Corporate M&A, a declarat: „Mă bucur să văd cum colegii noștri se dezvoltă profesional și își asumă noi provocări. Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor.”

Ramona Dulamea face parte din echipa de Energy și este specializată în aspecte de reglementare a sectorului energetic, contracte specifice industriei, aspecte de mediu și drept corporativ pentru companii din energie. Are o cunoaștere aprofundată a mediului de afaceri din sectorul energetic din România și regiunea CEE/Marea Neagră și asistă frecvent clienți într-o gamă largă de aspecte juridice de energie. Printre acestea se numără reglementările din sectoarele de energie și petrol & gaze din România, fuziuni și achiziții, precum și contribuții la modificări legislative (energie regenerabilă, petrol & gaze, minerit, Contracte pentru Diferență (CfDs)).

Tudor Năftică, din echipa Banking & Finance, are o experiență vastă în consultanța acordată băncilor, instituțiilor financiare internaționale și fondurilor de investiții. Este implicat frecvent în proiecte de reglementare și finanțări complexe, inclusiv finanțări cu grad mare de îndatorare, corporate, imobiliare și restructurări. A lucrat atât pentru bănci, cât și pentru împrumutați, fiind implicat în multiple structuri de finanțare sindicalizată în România și în alte jurisdicții.

Diana Dona oferă consultanță în finanțări transfrontaliere, imobiliare, de proiect și pentru achiziții, precum și în vânzarea de credite neperformante, due diligence și reglementări privind creditarea consumatorilor. Este implicată activ în proiecte de finanțare durabilă și este speaker și co-autoare pe teme ESG și finanțare sustenabilă. A fost implicată în numeroase tranzacții complexe, locale și internaționale, inclusiv finanțări sindicalizate și bilaterale în CEE.

Mircea Ciută, tot din echipa Banking & Finance, are o vastă experiență în sectorul financiar-bancar. Este specializat în digital banking, servicii de plată, e-money, precum și în finanțări în industria filmului și în FinTech. De asemenea, asistă în mod frecvent clienti în domeniul piețelor de capital (ECM și DCM, produse de investiții și fonduri).

Simona Strava-Stoica, din echipa Corporate M&A, oferă consultanță clienților internaționali și locali în tranzacții corporative și comerciale, inclusiv fuziuni și achiziții, restructurări, reglementare, aspecte comerciale și de dreptul muncii. Este implicată în tranzacții complexe în diverse sectoare și este membră în grupurile de lucru pan-europene CMS pentru Life Sciences & Healthcare, Consumer Products, și TMT.

Cătălin Vasile oferă consultanță clienților multinaționali în achiziții, joint ventures și alte aspecte corporative. Activează în domeniul fuziunilor și achizițiilor, fuziunilor transfrontaliere, reorganizărilor și guvernanței corporative, cu o experiență extinsă în tranzacții multi-jurisdicționale în CEE și la nivel internațional.

Mădălina Constantinescu este specializată în dreptul energiei, petrolului și gazelor, resurselor minerale și protecției mediului, cu accent pe energia regenerabilă. Oferă consultanță într-o gamă largă de proiecte, atât în România, cât și la nivel internațional, de la obținerea autorizațiilor și dezvoltarea proiectelor greenfield/brownfield, până la M&A, licitații pentru Contracte pentru Diferență (CfDs), achiziții publice, finanțarea proiectelor fotovoltaice și eoliene, precum și certificarea companiilor din sectorul energetic.

- Sfârșit -

 

Notă către editori:

Despre CMS

Înființată în anul 1999, CMS este o organizație integrată, multi-jurisdicțională, de firme de avocatură, care oferă servicii complete de consultanță juridică și fiscală. Cu 85 de birouri în peste 45 de țări din întreaga lume și peste 6.300 de avocați, CMS deține o experiență îndelungată atât în domeniul consultanței în jurisdicțiile sale locale, cât și internaționale. Având în portofoliu mari companii multinaționale cât și companii cu capital mediu și start-up-uri, CMS oferă rigoarea tehnică, asistență juridică strategică și parteneriat pe termen lung pentru a menține fiecare client în poziția de lider al domeniului în care acesta activează.

Firmele membre CMS asigură o experiență vastă în cele 19 arii de practică și sectoare, inclusiv Drept corporatist / Fuziuni & Achiziții, Energie & Schimbarea climei, Fonduri, Științe ale vieții & Sănătate, Tehnologie, Media și Comunicații, Fiscalitate, Bănci & Finanțe, Aspecte comerciale, Antitrust, Concurență & Comerț, Rezolvarea Litigiilor, Aspecte privind Ocuparea Forței de Muncă & Pensiile, Proprietatea Intelectuală și Proprietatea Imobiliară.

Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați cms.law

Frână bruscă pe cheltuielile publice – cu ce condiții vine „păsuirea” de la Comisia Europeană?

Material de opinie de Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România

 

Abordarea neconvingătoare din trecut a autorităților din România cu privire la reducerea deficitului bugetar, care a ajuns la 9,3% din PIB în 2024 și continuă să rămână la un nivel ridicat și în 2025, a determinat instituțiile europene să emită informări potrivit cărora țara noastră nu a implementat soluții eficiente pentru corectarea deficitului și să avertizeze că această stare de fapt „deschide calea unor posibile măsuri suplimentare în cazul în care România nu acționează rapid pentru a-și reduce dezechilibrele bugetare”. Și, deși în cea mai recentă comunicare, din 23 iunie, Comisia Europeană propune 15 octombrie 2025 ca dată până la care țara noastră să ia măsuri eficiente de corectare a deficitului excesiv, factorii de decizie trebuie să acorde atenție condițiilor care însoțesc această propunere, în special cu privire la restrângerea cheltuielilor publice.

 

Concret, comisia recomandă Consiliului UE să stabilească un nou termen (15 octombrie 2025) până la care autoritățile din România să implementeze măsuri concrete pentru a asigura corectarea în timp util a deficitului excesiv (până în anul 2030), dar înăsprește limitele maxime privind creșterea cheltuielilor publice. Dacă la începutul anului instituțiile europene considerau că România își permite să majoreze cheltuielile publice cu 5,1% în 2025 (față de 2024) și cu 4,9% în 2026, acum susțin că acestea trebuie temperate la cel mult 2,8% în 2025 și 2,6% în 2026. Următoarea reuniune a Consiliului ECOFIN este programată pe data de 8 iulie și rămâne de văzut dacă propunerea Comisiei Europene va fi aprobată și ce recomandări vor mai fi emise. Însă, indiferent de decizia Consiliului măsurile de corecție trebuie implementate cât mai rapid pentru a menține cheltuielile în limita menționată de CE, dat fiind că, în primele patru luni din acest an, avem deja o creștere de 6,6% față de perioada similară din 2024.

 

Pe de altă parte, măsurile de reducere a deficitului sunt necesare și în perspectiva evaluărilor așteptate din partea agențiilor de rating, în lunile care urmează. În prezent, România este plasată de către cele trei mari agenții de evaluare financiară pe ultima treaptă recomandată investitorilor, cu perspectivă negativă. În cazul înrăutățirii calificativului, țara noastră intră în categoria statelor nerecomandate pentru investiții, cu impact incomensurabil asupra costurilor și disponibilității împrumuturilor.

 

Lipsă totală de reacție de la începutul acestui an

Țara noastră se află în procedură de deficit excesiv încă din 2019 (când a înregistrat un dezechilibru bugetar de 4,6% din PIB), a fost scutită de măsuri de corecție pe perioada pandemiei, când regulile fiscale au fost suspendate în UE pentru a permite statelor membre să își sprijine economiile afectate de criza sanitară, dar ulterior a reintrat în vizorul autorităților europene și a fost supusă presiunilor pentru a își consolida poziția fiscal-bugetară. Însă, pentru că, de data aceasta, România nu mai era singura țară aflată în procedură de deficit excesiv, CE a relaxat procedurile și a acordat statelor respective posibilitatea de a-și ajusta deficitul bugetar pe o perioadă de patru până la șapte ani, cu condiția să realizeze reformele structurale și investițiile necesare pentru creșterea competitivității economiilor naționale. România, aflată deja pe un trend accelerat de creștere a deficitului, a transmis CE, în octombrie 2024, un plan fiscal-structural pe șapte ani (termenul maxim admis) prin care s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 7,9% din PIB în 2024, la 7% din PIB în 2025 și la 2,5% din PIB în 2031.

 

Consiliul UE a aprobat planul României în luna ianuarie 2025 și a emis un set de recomandări pentru țara noastră care, practic, reprezentau direcțiile de urmat pentru redresarea finanțelor publice – limitele în care ar fi trebuit să se încadreze cheltuielile publice și reformele necesare pentru stabilizarea economiei și creșterea veniturilor la bugetul de stat (inclusiv reforma fiscală, cu accent pe modernizarea administrației fiscale și, implicit, pe eficientizarea colectării taxelor și impozitelor).

Măsurile de corecție ar fi trebuit adoptate de România până la data de 30 aprilie 2025 și prezentate Comisiei Europene în raportul anual privind progresele înregistrate în prima parte a anului, dar acest raport nu a fost nici până acum transmis instituțiilor europene.

 

Astfel, la începutul lunii iunie 2025, Comisia Europeană a constatat că România nu a luat măsuri eficiente pentru corectarea deficitului bugetar și a înaintat Consiliului ECOFIN o informare în acest sens. În documentul transmis consiliului, CE a identificat cele mai presante provocări cu care se confruntă țara noastră, respectiv dezechilibrele macroeconomice excesive, și a transmis, din nou, setul de recomandări pentru remedierea situației. A urmat, în 20 iunie, informarea Consiliului ECOFIN cu privire la faptul că România nu numai că nu a luat măsurile recomandate la începutul acestui an (21 ianuarie 2025) ci, din contră, „cheltuielile bugetare au crescut mult mai rapid decât era recomandat, ceea ce a condus la un deficit public ridicat persistent și a pus în pericol corectarea în timp util a deficitului excesiv al României, până în 2030”.

 

Recomandările instituțiilor europene, calea de urmat pentru redresarea bugetară

În această situație ne aflăm acum și este foarte important ca, odată încheiat calendarul electoral din ultimul an, reprezentanții autorităților să urmeze recomandările instituțiilor europene, care, în esență, vizează stabilizarea finanțelor publice și maximizarea potențialului de dezvoltare a economiei românești. Concret, este vorba de menținerea cheltuielilor publice pe traiectoria de corecție și punerea în aplicare a reformelor și programelor de investiții asumate prin planul fiscal structural pe termen mediu. Totodată, CE recomandă României să urgenteze punerea în aplicare a planului de redresare și reziliență (PNRR), inclusiv a capitolului REPowerEU, să accelereze implementarea programelor aferente politicii de coeziune și să utilizeze la nivel optim instrumentele UE, inclusiv oportunitățile oferite de platforma InvestEU și de Platforma de Tehnologii Strategice pentru Europa, pentru a îmbunătăți competitivitatea economiei românești. În acest sens, autoritățile din România sunt încurajate să pregătească și să planifice mai bine proiectele mari de infrastructură și să accelereze punerea lor în aplicare, să se asigure că proiectele mature de investiții publice sunt realizate în timp util și să promoveze investițiile private pentru a stimula dezvoltarea economică durabilă.

 

Și, nu în ultimul rând, instituțiile europene spun că România ar trebui să îmbunătățească eficiența administrației publice și previzibilitatea procesului decizional, asigurându-se că inițiativele legislative au la bază studii de impact relevante și sunt supuse unor consultări adecvate cu părțile interesate.

 

În concluzie, documentele instituțiilor europene oferă o imagine clară a stadiului în care se află economia României și a zonelor în care este necesară o intervenție promptă pentru corecții. Este nevoie doar ca autoritățile române să dea dovadă de voința necesară în acest sens, pentru a evita, pe de o parte, reducerea ratingului de țară și, pe de altă parte, dezangajarea fondurilor europene și, implicit, blocarea a numeroase proiecte esențiale pentru dezvoltarea de ansamblu a societății românești. Noul guvern de la București a anunțat, prin programul de guvernare, că tratează cu prioritate aspectele legate de reducerea deficitului bugetar, iar nu doar Comisia Europeană, ci și întreaga societate așteaptă rezultate concrete în acest sens, cât mai repede.

Meta Estate Trust investește în primul resort montan de vile de 5 stele din România dezvoltat sub brandul Radisson Blu

Meta Estate Trust (simbol bursier MET), companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează ca un portal între piața imobiliară și piața de capital, anunță o nouă investiție în industria ospitalității. Compania investește1,52 milioane de euro într-un portofoliu de 4 vile din cadrul Radisson Blu Grand Mountain Resort Brașov – primul resort montan de vile de 5 stele din România. Resortul premium se află în faza de dezvoltare, iar cele patru vile care reprezintă investiția Meta Estate Trust vor fi complet finalizate la începutul anului 2027 urmând să fie operate sub brandul Radisson Blu. Investiția marchează o consolidare importantă a poziției companiei în segmentul hotelier premium din stațiunile montane, în linie cu direcția sa de dezvoltare pe segmentul de venituri recurente.

 

„Radisson Blu Grand Mountain Resort Brașov este o investiție care reflectă direcția noastră clară de a construi un portofoliu de active operaționale premium, cu potențial de valorizare și randamente recurente. Am selectat acest proiect pentru că răspunde unor criterii riguroase de investiție — locație, brand, eficiență operațională — dar și pentru că anticipează un trend clar de creștere în ospitalitatea montană. Credem că acest segment va deveni un pilon esențial al pieței hoteliere din România, iar Meta este poziționată să beneficieze direct de această dinamică.”, spune Alexandru Bonea, CEO Meta Estate Trust.

Dezvoltat în proximitatea Brașovului, în localitatea Cristian, Radisson Blu Grand Mountain Resort cuprinde 46 de vile în stil scandinav și 20 de camere de hotel, completate de facilități premium: spa, piscine interioare și exterioare, saune, sală de conferințe, restaurant panoramic, centru de fitness și activități outdoor pe tot parcursul anului.

 

Odată ce proiectul va fi finalizat, Meta Estate Trust va deveni co-proprietar al activelor ce vor fi operate sub brandul internațional Radisson Blu și va beneficia pe durata operării de venituri recurente din închirierea celor 4 vile. Proprietățile achiziționate de Meta Estate Trust, 2 case cu 2 dormitoare și 2 case de tip duplex, presupun o funcționare duală – vară și iarnă, unde gradul de ocupare mediu este estimat la peste 60% pe tot parcursul anului, un avantaj competitiv față de litoralul românesc, oferind  astfel premise solide pentru obținerea unor randamente recurente și stabile.

 

Investiția Meta Estate Trust în proiectul Radisson Blu Grand Mountain Resort este finanțată din surse proprii și printr-un credit bancar. Prima tranșă a investiției, de 40%, a fost achitată deja, iar cea de-a doua parte urmează să fie achitată în ianuarie 2027. Investitia într-unul dintre hotelurile parte a lanțului Radisson Hotel Group este a doua de acest tip în domeniul hotelier a Meta, după Swissôtel din Poiana Brașov din 2023, care a reprezentat debutul companiei în piața hotelieră. În prezent, Meta Estate Trust deține, în cadrul Swissôtel din Poiana Brașov, 4 apartamente și 5 locuri de parcare. 

 

Noua direcție strategică a Meta Estate Trust pentru dezvoltarea portofoliului de active generatoare de venituri recurente presupune minimizarea riscurilor și a costurilor de operare, oferind totodată predictibilitate și stabilitate pe termen lung. Punctual, în cazul acestei noi tranzacții în domeniul hotelier, echipa de management a Meta Estate a mizat pe dezvoltarea sectorului hotelier premium de la nivel național, precum și pe parteneriatul cu operatori din industria ospitalității recunoscuți  la nivel global.

Cushman & Wakefield Echinox: 40% dintre chiriași cer prezență fizică la birou, iar 1 din 8 își extinde spațiul – costul și incertitudinea, factori-cheie în strategia imobiliară

București, Iunie 2025: Aproximativ 40% dintre chiriașii clădirilor de birouri solicită angajaților să lucreze de la birou două sau trei zile pe săptămână, în aceste condiții unul din opt chiriași planifică extinderea spațiului ocupat, arată rezultatele raportului “What Occupiers Want 2025” realizat pe baza unui sondaj efectuat la nivel mondial de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield.  

 

Autorii studiului notează că după o perioadă de doi ani marcată de reducerea semnificativă a suprafețelor ocupate, era contracției portofoliilor de birouri începe să se tempereze. Aproximativ două treimi dintre chiriași și-au redus spațiul de birouri ocupat în această perioadă, însă doar 32% intenționează să continue cu ajustări suplimentare.

 

Mai mult decât atât, după restrângerea post-pandemică, dimensiunea medie a contractelor de închiriere pentru birouri a crescut cu 13% în ultimii doi ani, semnalând o revenire treptată a cererii.

 

Astfel, nivelurile de ocupare ale birourilor au început să se stabilizeze, ajungând la o rată medie de de 51–60%, ceea ce sugerează un nou punct de echilibru pentru multe companii. Deși aceste cifre rămân sub nivelurile pre-pandemice, de 65–75%, utilizarea spațiilor este în creștere constantă.

La nivel global, tot mai multe companii își ajustează politicile pentru a încuraja prezența fizică la birou. Cu toate acestea, diferențele regionale persistă. Acest lucru înseamnă că doar 20% dintre companiile din America raportează o utilizare de peste 50% a spațiilor de birouri, comparativ cu peste 40% dintre companiile cu sediul în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, precum și în Asia Pacific.

Raportul analizează și modul în care criteriile de selecție pentru spațiile de birouri s-au schimbat de-a lungul timpului, precum și diferențele regionale în ceea ce privește prioritățile ocupanților.

 

Rezultatele arată că, în 2025, costul rămâne principalul motor al deciziilor în ceea ce privește spațiul de lucru, iar presiunea de a reduce și controla cheltuielile este mai puternică decât niciodată.

Responsabilii de componenta imobiliară din toate industriile identifică costul drept principala provocare de business și factorul determinant în strategia imobiliară. Astfel, indicatorii financiari devin pilonul central al deciziilor, iar strategiile imobiliare sunt tot mai mult calibrate în jurul performanței financiare.

 

Însă provocarea nu este doar legată de costuri, ci și de starea de incertitudine. Instabilitatea politică și economică, comportamentele de lucru în schimbare care pun sub semnul întrebării rolul biroului, precum și dificultățile în estimarea rentabilității investiției afectează încrederea în deciziile strategice.

Pe de altă parte, deși componenta de ESG a pierdut teren la nivel global față de 2023 - coborând de pe locul 5 pe locul 8 în clasamentul priorităților strategice - în Europa, Orientul Mijlociu și Africa precum și în Asia Pacific, aceasta rămâne o prioritate majoră. Ocupanții europeni o plasează de cele mai multe ori pe pe locul 1 sau 2 în topul criteriilor.

 

În România, contextul local adaugă o dimensiune interesantă: stocul comercial relativ tânăr oferă un avantaj competitiv investitorilor interesați de active sustenabile, întrucât costurile de modernizare sunt mai reduse. În plus, obligațiile de raportare non-financiară și cerințele chiriașilor determină proprietarii să adapteze clădirile la standarde ESG, chiar dacă presiunea costurilor rămâne ridicată

O altă concluzie a studiului este faptul că ocupanții clădirilor de birouri își doresc mai mult de la aceste spații, și sunt și dispuși să plătească pentru asta.

Ocupanții nu mai caută doar spații de birouri de calitate, ci se așteaptă ca proprietarii să ofere facilități, servicii și evenimente cu impact comunitar, atât în interiorul, cât și în afara spațiului de lucru. Această tendință este clară: 85% dintre chiriași caută un suport extins din partea proprietarilor, iar aproape jumătate (46%) sunt dispuși să plătească un preț premium pentru facilități și servicii mai bune, se arată în raport.

Rolul principal al biroului rămâne acela de a susține colaborarea, relațiile și cultura organizațională. Cu toate acestea, doar aproximativ 60% dintre angajați consideră că biroul actual răspunde acestor nevoi.

 

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Presiunea pe costuri vine din competiția tot mai mare pentru spații de birouri de calitate, dar și ușor accesibile. Locația rămâne esențială: chiriașii caută clădiri aflate lângă un nod important de transport și care oferă un număr generos de locuri de parcare. Contează tot mai mult și ce se află în apropiere. Serviciile din zonă trebuie să fie bine grupate, integrate într-un concept comercial clar, care să aducă valoare atât angajaților, cât și vizitatorilor. În acest context, strategiile imobiliare nu mai sunt doar despre metrii pătrați, ci despre cum răspundi nevoilor reale ale oamenilor. În România, revenirea cererii este susținută de un stoc modern de clădiri, atractiv pentru investiții sustenabile. Iar într-un climat economic incert, companiile se orientează spre soluții care optimizează costurile, dar oferă în același timp o experiență mai bună la birou.”

Sondajul, realizat în colaborare cu CoreNet Global, a fost realizat prin intervievare a responsabililor de componenta de real estate din 235 de companiile la nivel mondial cu 8,1 milioane de angajați și care ocupă aproape 32 milioane de metri pătrați de birouri.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cwechinox.com 

Cushman & Wakefield (NYSE: CWK) este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajați în 400 de birouri din 60 de țări. Cu venituri de 9,4 miliarde de dolari, serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare. Pentru mai multe informații, vizitați site-ul companiei www.cushmanwakefield.com 

Persoană de contact

Pe categorii:

Căutați altceva?

În centrul nostru de informații, puteți găsi cele mai recente știri, descărcări, videoclipuri, podcasturi...

Mergeți la Info Hub