Logo Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană

Acordul UE-Mercosur – semnificații pentru Germania

  • News

Comisia Europeană dorește să ratifice acordul cu Mercosur cât mai repede posibil.

Wirtschaft Container

Comisia Europeană dorește să ratifice acordul cu Mercosur cât mai repede posibil. După 25 de ani de negocieri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șefii de stat din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay au semnat la sfârșitul anului 2024 acordul de liber schimb între UE și Mercosur. Concurența crescândă din partea Chinei, incertitudinile în materie de politică comercială din SUA și influența globală în scădere a Europei au crescut recent presiunea pentru finalizarea acordului.

 

Din perspectiva Germaniei, următoarele argumente sunt deosebit de relevante în favoarea acordului și a intensificării relațiilor economice cu Mercosur:

Companiile germane vor avea un acces mai facil la piețele în creștere, cu o populație de aproximativ 260 de milioane. Brazilia și Argentina continuă să-și izoleze piețele, iar influența Chinei în America de Sud este în creștere. Prin acordul de liber schimb, produsele europene devin mai competitive față de concurenții care nu beneficiază de facilități comerciale comparabile.

 

Există un interes puternic local pentru comerțul multilateral și cooperarea cu UE. Multe companii germane au filiale locale și sunt integrate în industria locală. Prin urmare, regiunea  câștigă în importanță în contextul conflictelor cu alte piețe.

Lipsa de personal calificat reprezintă o provocare și în America de Sud. Cu toate acestea, multe companii germane reușesc să formeze și să perfecționeze intern forța de muncă motivată și să o fidelizeze pe termen lung.

 

Prin parteneriatul cu Mercosur, UE creează condiții pentru continuarea procesului de decarbonizare. Țările din America de Sud dispun de materii prime esențiale și sunt pionieri în domeniul energiei regenerabile.

 

Acordul Mercosur aduce avantaje pentru întreprinderile mici și mijlocii

Întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) sunt cele mai afectate de barierele comerciale, notează Federația Industriei Germane (BDI). În acordul UE-Mercosur, IMM-urilor li s-a dedicat un capitol separat. În acesta, statele Mercosur se angajează să furnizeze și să actualizeze periodic, în termen de maximum trei ani, informații privind intrarea pe piață a IMM-urilor europene.

 

https://www.gtai.de/de/trade/mercosur/wirtschaftsumfeld/mercosur-1890478

 

Pe categorii:

Căutați altceva?

În centrul nostru de informații, puteți găsi cele mai recente știri, descărcări, videoclipuri, podcasturi...

Mergeți la Info Hub