Energie

Intensitatea energetică a României este de 1,9 ori mai mare decât media europeană, ceea ce situează România pe locul 3 in topul celor mai intensive țări din UE. Există o mare nevoie de eficiență energetică în toate sectoarele economiei, iar promovarea măsurilor în acest domeniu devine din ce în ce mai importantă. AHK România are o experiență bogată în domeniul eficienței energetice și energiilor regenerabile și desfășoară în mod regulat diverse proiecte în Germania și România, ca parte a Inițiativei de Export “Energy Solutions-Made in Germany” a Ministerului Federal al Economiei și Protecției Climatice din Germania.

Proiecte actuale

Călătorie de afaceri: Eficiența energetică și energii regenerabile în sectorul construcțiilor

 • Inițiativa de export - Energie
 • Detalii

Inițiativa de export - Energie

Inițiativa de export în domeniul energiei se adresează în primul rând întreprinderilor mici și mijlocii care oferă soluții energetice în domeniul energiilor regenerabile, al eficienței energetice, al rețelelor inteligente și al tehnologiilor de stocare. Accentul se pune pe domeniile energiilor regenerabile, eficienței energetice, rețelelor inteligente și al stocării de energie. De asemenea, din ce în ce mai multă atenție se acordă și noilor tehnologii, cum ar fi cel de power-to-gas și celulele de combustie. Prin acest program, Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climei (BMWK) sprijină furnizorii de soluții energetice ecologice în deschiderea de noi piețe în străinătate, cu scopul de a răspândi mai mult tehnologiile energetice germane la nivel mondial.

Detalii

Program:

 • Briefing cu privire la piața-țintă, împreună cu experții AHK și alți experți, dacă este cazul.
 • Prezentarea companiei în cadrul unei conferințe în data de 12.09.2023
 • Întâlniri individuale în timpul săptămânii, organizate și însoțite de AHK.

În special, produsele, tehnologiile și serviciile din următoarele sectoare sunt relevante:

 • Sisteme și componente de furnizare descentralizată a energiei (energie termică solară, energie fotovoltaică integrată în clădiri, bioenergie și energie geotermală).
 • Furnizori de soluții pentru utilizarea biomasei în clădirile din sectorul public și privat (sobe și cazane pe peleți, căldură de proces, transfer de căldură și transport).
 • Producători de module fotovoltaice, de asemenea în combinație cu sisteme de stocare.
 • Furnizori de sisteme solare termice pentru încălzire și apă caldă
 • Pompe de căldură
 • Sisteme de stocare a căldurii și a frigului pentru clădiri rezidențiale și de birouri, precum și pentru aplicații industriale
 • Producerea combinată de căldură și energie electrică, CHP, utilizarea căldurii reziduale industriale în întreprinderi industriale și comerciale
 • Sisteme de încălzire și climatizare, de asemenea în combinație cu energie fotovoltaică/solară și geotermală
 • Tehnologia de răcire, ventilație și climatizare (răcire solară, răcire și recuperare de căldură, sisteme de ventilație)
 • Managementul clădirilor/tehnologia clădirilor (distribuție și transfer de căldură, tehnologie de iluminat, tehnologii I&C, tehnologie de măsurare și control etc.)
 • Tehnologia clădirilor (fațadă, izolația pardoselilor și a tavanelor, ferestre și uși, protecție solară)
 • Tehnologii de ventilație
 • Automatizarea clădirilor

Proiecte desfăşurate

Delegaţie de afaceri germană în România „Infrastructură energetică în orașe” 19.04 – 23.04.2021

 • energy solutions- made in Germany
 • Descriere
 • Oportunități & Beneficii

energy solutions- made in Germany

Tehnologiile și know-how-ul pentru alimentarea cu energie curată "Made in Germany" sunt foarte căutate în lumea întreagă. Din ce în ce mai multe state și, în special, companiile recunosc că energiile regenerabile și eficiența energetică reduc dependența de resursele fosile, contribuie la protejarea mediului ducând la reducerea costurilor și la consolidarea competitivității.

Cu scopul de a poziționa tehnologiile și expertiza germană la nivel mondial, inițiativa pentru promovarea exportului a Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei (BMWi) energy solutions- made in Germany sprijină furnizorii de soluții energetice favorabile climei în dorința lor de a accesa piețe externe. Accentul se pune pe domeniile energiilor regenerabile, eficienței energetice, rețelelor inteligente și al stocării de energie. De asemenea, din ce în ce mai multă atenție se acordă și noilor tehnologii, cum ar fi cel de power-to-gas și celulele de combustie.

Oferta este destinată în special companiilor mici și mijlocii și sprijină participanții prin măsuri de pregătire a pieței, precum și de sondare, dezvoltare și asigurare a pieței.

Descriere

AHK România realizează un proiect de colaborare economică româno-germană cu tema „Infrastructură energetică în orașe”, care se adresează firmelor românești și germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienței energetice. Scopul este promovarea pe plan local a sistemelor și produselor germane din acest domeniu.

În vederea promovării companiilor germane, reprezentanții acestora vor participa în perioada 21-23 aprilie 2021 la întâlniri online cu potențiali colaboratori români. De asemenea, vom organiza în data de 20 aprilie 2021, un simpozion cu tema „Infrastructură energetică în orașe”, în cadrul căruia experții germani și români vor oferi participanților o privire de ansamblu asupra metodelor de eficientizare și modernizare a infrastructurii urbane.

Oportunități & Beneficii

Participarea la eveniment este gratuită, finanțarea proiectului provenind de la Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania în cadrul programului „Energy Solutions made in Germany”.

Delegația consorțiului german Power4remote - electrificarea satelor din Apuseni

 • energy solutions- made in Germany
 • Descriere
 • Oportunități & Beneficii

energy solutions- made in Germany

Cu scopul de a poziționa tehnologiile și expertiza germană la nivel mondial, inițiativa pentru promovarea exportului a Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei (BMWi) energy solutions- made in Germany sprijină furnizorii de soluții energetice favorabile climei în dorința lor de a accesa piețe externe.

Pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) accesarea unei piețe externe poate reprezenta o provocare majoră, aceasta fiind asociată cu costuri și riscuri ridicate. Din acest motiv o variantă mai bună pentru furnizorii de soluții energetice sustenabile, bazate pe tehnologii specializate, este participarea la consorții și formarea de parteneriate. Întrucât companiile sunt în general mai specializate și nu pot acoperi întregul lanț valoric, un consorțiu oferă opțiunea extinderii acestuia precum și posibilitatea realizării unor soluții integrate.

În cadrul acestui proiect există o persoană desemnată care are rolul de a identifica proiecte energetice sustenabile dar și de a susține formarea consorțiilor.

Descriere

AHK România se implică în formarea un consorțiu de firme germane care vor implementa împreună în cadrul unui proiect pilot o soluție pentru electrificarea gospodăriilor izolate din Munții Apuseni, județul Alba. Acest proiect se adresează firmelor germane dar și autorităților locale și companiilor românești interesate de colaborări pentru realizarea electrificării gospodăriilor. 

Firmele germane care formează consorțiul  Power4remote sunt următoarele:

 • Echipa betteries cu sediul la Berlin proiectează sisteme de alimentare mobile și la prețuri accesibile pentru piețe exigente, reciclând bateriile vehiculelor electrice pentru a accelera tranziția către surse regenerabile și a adopta principiile economiei circulare. https://betteries.com/
 • GLOBAL SOLAR SYSTEMS GmbH  produce sisteme de generare a energiei electrice din surse regenerabile pentru concepte de aprovizionare cu energie în sectorul mobil https://solartrichter.de/en/
 • iQron  produce mici turbine eoliene de la 2 la 7 kW, concentrându-se în mod special pe alimentarea durabilă cu energie a rețelelor mobile globale și electrificarea zonelor rurale. https://www.iqron.de/?lang=en
 • Wollny Consulting este o companie de inginerie și consultanță cu experiență în găsirea soluțiilor solare pentru țările în curs de dezvoltare. https://www.wollny-consulting.com/

Oportunități & Beneficii

O implementare de succes a proiectului pilot va aduce notorietate tuturor participanților și va reprezenta o premisă bună pentru realizarea altor proiecte de acest tip în țară. Colaborarea eficientă a părților implicate poate crea oportunitatea unor parteneriate de durată.

Consorțiul Power4remote caută potențiali parteneri de execuție (instalare, montare și distribuție) în România, alte companii, precum și autorități locale interesate de astfel de proiecte pentru a putea oferi împreună cea mai bună soluție de electrificare.

Prezentarea consorțiului poate fi accesată aici

Dacă doriți să programăm o întâlnire virtuală cu consorțiul, vă invităm să completați acest formular  și vă rugăm să ni-l transmiteți până cel târziu luni, 15.03.2021.

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre această inițiativă, vă rugăm să ne contactați!

 

Delegație germană în România cu tema eficiență energetică și energii regenerabile în clădiri publice - 02-06 noiembrie 2020, ONLINE

 • energy solutions- made in Germany
 • Descriere
 • Oportunități & Beneficii

energy solutions- made in Germany

Tehnologiile și know-how-ul pentru alimentarea cu energie curată "Made in Germany" sunt foarte căutate în lumea întreagă. Din ce în ce mai multe state și, în special, companiile recunosc că energiile regenerabile și eficiența energetică reduc dependența de resursele fosile, contribuie la protejarea mediului ducând la reducerea costurilor și la consolidarea competitivității.

Cu scopul de a poziționa tehnologiile și expertiza germană la nivel mondial, inițiativa pentru promovarea exportului a Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei (BMWi) energy solutions- made in Germany sprijină furnizorii de soluții energetice favorabile climei în dorința lor de a accesa piețe externe. Accentul se pune pe domeniile energiilor regenerabile, eficienței energetice, rețelelor inteligente și al stocării de energie. De asemenea, din ce în ce mai multă atenție se acordă și noilor tehnologii, cum ar fi cel de power-to-gas și celulele de combustie.

Oferta este destinată în special companiilor mici și mijlocii și sprijină participanții prin măsuri de pregătire a pieței, precum și de sondare, dezvoltare și asigurare a pieței.

Descriere

 AHK Romania realizează un proiect de colaborare economică româno-germană cu tema „eficiență energetică și energii regenerabile în clădiri publice”, care se adresează firmelor românești și germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienței energetice. Scopul este promovarea pe plan local a sistemelor și produselor germane din acest domeniu.

În vederea promovării companiilor germane, reprezentanții acestora vor veni în România în perioada 2-6 noiembrie 2020 pentru a susține întâlniri cu potențiali colaboratori români. De asemenea, vom organiza în data de 3 noiembrie 2020, un simpozion cu tema „eficiență energetică și energii regenerabile în clădiri publice”, la care experți germani și români vor oferi participanților o privire de ansamblu asupra metodelor de eficientizare energetică în clădirile publice.

Oportunități & Beneficii

Participarea la eveniment este gratuită pentru companiile românești, finanțarea proiectului provenind de la Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania în cadrul programului „Energy Solutions made in Germany”.

Profilele celor opt firme germane participante la delegație pot fi accesate aici.

Dacă doriți să vă întâlniți cu una sau mai multe din aceste companii, vă rugăm să completați acest formular de colaborare.

Delegație de afaceri germană în România “Eficiență energetică în industrie”

 • energy solutions- made in Germany
 • Descriere
 • Oportunități & Beneficii

energy solutions- made in Germany

Tehnologiile și know-how-ul pentru alimentarea cu energie curată "Made in Germany" sunt în cerere la nivel mondial. Din ce în ce mai multe state și, în special, companiile recunosc că energiile regenerabile și eficiența energetică reduc dependența de resursele fosile, contribuie la protejarea mediului ducând la reducerea costurilor și la consolidarea competitivității.

Cu scopul de a poziționa tehnologiile și expertiza germană la nivel mondial, inițiativa pentru promovarea exportului a Ministerului Federal al Economiei și Tehnologiei (BMWi) energy solutions- made in Germany sprijină furnizorii de soluții energetice favorabile climei în dorința lor de a accesa piețe externe. Accentul se pune pe domeniile energiilor regenerabile, eficienței energetice, rețelelor inteligente și al stocării de energie. De asemenea, din ce în ce mai multă atenție se acordă și noilor tehnologii, cum ar fi cel de power-to-gas și celulele de combustie.

Oferta este destinată în special companiilor mici și mijlocii și sprijină participanții prin măsuri de pregătire a pieței, precum și de sondare, dezvoltare și asigurare a pieței.

www.german-energy-solutions.de/GES/Navigation/EN/Home/home.html

Descriere

AHK Romania realizează un proiect de colaborare economică româno-germană cu tema „Eficiență energetică în industrie”, care se adresează firmelor românești și germane interesate să dezvolte afaceri bilaterale în domeniul eficienței energetice. Scopul este promovarea pe plan local a sistemelor și produselor germane din acest domeniu.

În vederea promovării companiilor germane, reprezentanții acestora vor veni în România în perioada 3-7 iunie 2019 pentru a susține întâlniri cu potențiali colaboratori români. De asemenea, vom organiza în data de 4 iunie 2019 la București, hotel Caro, un simpozion cu tema „Eficiență energetică în industrie”, la care experți germani și români vor oferi participanților o privire de ansamblu asupra metodelor de eficientizare energetică în industrie.

Vom reveni în curând cu detalii despre program și locație.

Oportunități & Beneficii

Participarea la eveniment este gratuită pentru companiile românești, finanțarea proiectului provenind de la Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania în cadrul programului „Energy Solutions made in Germany”.

Profilele celor opt firme germane participante la delegație pot fi accesate aici.

Dacă doriți să vă întâlniți cu una sau mai multe din aceste companii, vă rugăm să completați acest formular.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactați.