Mediul înconjurător

Colectarea și managementul deșeurilor în România sunt subiecte de discuție și dezbateri intense pentru decidenții politici și companii, în contextul țintelor ambițioase de reciclare și al sancțiunilor aferente în cazul neîndeplinirii acestora. În calitate de stat membru al UE, România trebuie să se conformeze țintelor și politicilor comune în domeniul mediului. Directivele Europene (2008/98/CE) au fost deja implementate în legislația românească.

Proiecte actuale

Inițiere în afaceri pentru furnizorii și prestatorii de servicii germani din domeniul managementul deșeurilor / reciclării

  • Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”
  • Detalii
  • Grupul țintă

Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”

„Inițiativa de export în domeniul protecției mediului" (EXI) a Ministerului Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Siguranță Nucleară și Protecția Consumatorilor (BMUV), lansată în 2016, urmărește, prin proiectele sale, să disemineze aplicarea tehnologiilor germane de protecție a mediului și, astfel, să aducă o contribuție concretă la dezvoltarea durabilă, la adaptarea la schimbările climatice și la îmbunătățirea condițiilor de viață în alte țări. Relevanța ecologică a tehnologiilor durabile ar trebui, în același timp, să fie benefică pentru mediu, să ajute la crearea condițiilor-cadru necesare și să contribuie la standarde de mediu mai ridicate prin transferul de know-how, produse și servicii germane în sectorul tehnologiilor ecologice.
 

Detalii

În perioada 19-23 noiembrie 2023, AHK România, în colaborare cu Goduni International, va organiza o călătorie de inițiere în afaceri în România pentru furnizorii și prestatorii de servicii germani din sectorul managementului deșeurilor/reciclării (cu accent pe soluții pentru sistemul de preluare a garanțiilor). Accentul este pus pe sistemul de preluare a garanției, care poate juca un rol semnificativ în atingerea obiectivelor stabilite de colectare și reciclare. De asemenea, se urmărește accelerarea extinderii și modernizării sistemelor de gestionare a deșeurilor pentru a respecta directivele aplicabile și pentru a dezvolta economia circulară.

Proiectul face parte din programul de dezvoltare a pieței pentru IMM-uri și face obiectul normelor de minimis. Contribuția proprie a întreprinderilor pentru participarea la proiect este cuprinsă între 500 și 1.000 EUR (net), în funcție de mărimea întreprinderii. Cererile pot fi depuse până cel târziu la 11 august 2023.

Grupul țintă

Grupul țintă include în special companii care oferă produse și soluții pentru:

  • Colectarea, transportul și transferul deșeurilor municipale
  • Stații de sortare
  • Stații de tratare a deșeurilor
  • Instalații de tratare și valorificare mecano-biologică a deșeurilor
  • Tehnologii de reciclare.

Pe lângă pregătirea și explorarea intensivă a oportunităților de afaceri, inițierea în afaceri oferă IMM-urilor din sectoarele menționate mai sus un sprijin orientat pentru înființarea și extinderea activităților de afaceri la fața locului. Călătoria de afaceri include vizite de proiect și întâlniri strategice în București, Buzău și Brăila/Galați, precum și un eveniment de prezentare în cadrul căruia participanții se pot prezenta unui public selectat de experți. Accentul călătoriei este pus pe întâlniri de afaceri organizate individual, care au ca scop crearea bazei pentru cooperări și viitoare achiziții de comenzi.

Proiecte derulate

German Green Technologies – indexul companiilor germane

  • Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”
  • Detalii
  • Obiective

Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania (BMU) lansată în 2016 are scopul de a disemina tehnologiile de mediu și în alte țări, contribuind concret la dezvoltarea durabilă si îmbunătățirea calitatea vieții in țările unde desfășoară proiecte. Importanța tehnologiilor durabile ar trebui să faciliteze, de asemenea, transferul de know-how și de tehnologii de mediu din Germania.

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” facilitează intrarea companiilor germane în România sau dezvoltarea locala a afacerilor lor, contribuind la îmbunătățirea percepției românilor asupra expertizei germane în domeniul gestionării deșeurilor și reciclării.

Detalii

Indexul German Green Technologies  reprezintă o parte a unui proiect amplu intitulat „Managementul deșeurilor și reciclarea în România II - Transfer de tehnologie orientat spre soluții“, realizat de AHK România în cadrul inițiativei de export „Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania. Proiectul menționat vine în completarea proiectului „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România I“ în cadrul căruia AHK România a realizat un studiu de piață și a organizat în perioada septembrie 2018 - august 2019 trei workshopuri regionale și o conferință de finalizare a proiectului în București.

În cadrul proiectului „Managementul deșeurilor și reciclarea în România II - Transfer de tehnologie orientat spre soluții“ AHK România a realizat o analiză a necesarului de tehnologie la nivel local în domeniul managementului deșeurilor în România. A fost aplicat un chestionar cu mai multe grupe de întrebări și trimis decidenților la nivel regional: consilii județene, ADI-uri, Agenții de Mediu Județene. Rezultatele din întreaga țară au fost centralizate și prezentate într-un studiu ce va sta la dispoziție in limba germană.

Informațiile obținute au fost sintetizate într-o broșură informativă pe care vă invităm să o consultați aici

Obiective

Rezultatele analizei au fost prezentate în noiembrie 2020, potențialilor furnizori de tehnologie germani, cu scopul de facilita intrarea acestora pe piața din Romania prin oferirea de informații relevante. Companiile germane participante au avut oportunitatea de a obține mai multă vizibilitate pe piața din România prin listarea acestora în noul index, destinat companiilor din domeniul reciclării și managementului deșeurilor - German Green Technologies.

Indexul poate fi accesat aici.

Sondaj referitor la necesarul de tehnologie la nivel local în domeniul managementului deșeurilor în România

  • Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”
  • Detalii
  • Obiective

Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania (BMUB) lansată în 2016 are scopul de a disemina tehnologiile de mediu și în alte țări, contribuind concret la dezvoltarea durabilă si îmbunătățirea calitatea vieții in țările unde desfășoară proiecte. Importanța tehnologiilor durabile ar trebui să faciliteze, de asemenea, transferul de know-how și de tehnologii de mediu din Germania.

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” facilitează intrarea companiilor germane în România sau dezvoltarea locala a afacerilor lor, contribuind la îmbunătățirea percepției românilor asupra expertizei germane în domeniul gestionării deșeurilor și reciclării.

Detalii

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), cu sprijinul Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania a realizat în perioada ianuarie 2020- martie 2020 un amplu studiu de piață menit să realizeze o radiografie a necesarului tehnologic și a provocărilor la nivel local în materie de management al deșeurilor.

Studiul face parte dintr-un proiect de colaborare româno-germană și este finanțat prin inițiativa de export “Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania. Proiectul vizează în primul rând autoritățile publice locale din România și își propune ca ulterior să conducă la intensificarea relațiilor bilaterale în domeniul infrastructurii de mediu. Studiul este unul la nivel național și se bazează pe un instrument eficient și anume pe chestionar, răspunsurile fiind anonimizate.

Obiective

Inițiativa vine ca o continuare a seriei de workshopuri regionale pe care le-am derulat anii trecuși la Iași, Cluj, Timișoara și București pe tema managementului deșeurilor din România. Scopul este de a identifica pe baza informațiilor puse la dispoziție de participanți nevoile concrete de tehnologii - dotări de ultimă generație la nivel local pentru a mobiliza astfel companiile germane  să investească și să înființeze parteneriate în România.

De asemenea, AHK România dorește să își consolideze rolul de contact permanent pentru factorii de decizie publici și actorii privați din România și Germania și să-și  extindă platforma deja creată în cadrul econet romania și al Grupului de lucru Mediu existent.

Mai multe informații despre proiect găsiți aici

 

Delegație de informare online: Tehnologii de reciclare și managementul deșeurilor 07-08 septembrie 2020

  • BMWi – Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”
  • Oportunități și beneficii
  • Înscriere și costuri

BMWi – Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”

Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu” lansată în 2015 de Ministerul Federal al Economiei și Tehnologiei (BMWi) își propune să sprijine companiile din domeniile gestionării durabile a apei, economiei circulare, controlului poluării aerului sau zgomotului și mobilității durabile în poziționarea lor internațională.

În cadrul programului de accesare de noi piețe pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), această inițiativă se bazează pe organizarea unor evenimente de informare despre piețele externe relevante, călătorii de inițiere a afacerilor în țările de interes și delegații de informare ale decidenților străini în Germania.

Oportunități și beneficii

Delegația de informar virtuală în Germania reprezintă un pas în direcția intensificării schimbului, cooperării și creșterii pentru ambele țări. Aceasta va include participarea la un eveniment de informare, vizitarea unor proiecte de referință din Bavaria precum și tururi virtuale și mese rotunde. Acestea se vor desfășura la diverse companii din domeniul managementului deșeurilor, unde veți fi însoțiți și veți putea cunoaște specialiști germani în domeniu.

În contextul Green Deal, care aduce împreună toate sectoarele economiei pentru a combate schimbările climatice, AHK România a vrut să organizeze și de această dată o delegație de informare. Aceasta este adresată companiilor din domeniul managementului deșeurilor, otr-urilor, reprezentanților autorităților publice locale și centrale, ai ADI-urilor, tuturor companiilor interesate de această temă.

Domenii cheieColectare selectivăreciclare precum și echipamente de valorificare și tratare a deșeurilor 

Înscriere și costuri

Planificarea deplasării și a programului,  sunt sarcini pe care le preluăm cu plăcere. În același timp, oferim însoțirea și consilierea specializată a delegației pe întreaga perioadă a deplasării. Pentru Dvs. participarea este gratuită ,trebuie însă să vă înscrieți în prealabil.

Programul delegației poate fi accesat aici, iar  formularul de înregistrare va fi în curând disponibil aici.

Proiectul este susținut financiar de către Ministerul Federal al Economiei și Energiei (BMWi) prin programul său de dezvoltare de piețe externe dedicat IMM-urilor. Mai multe detalii referitoare la proiectele de accesare de piețe noi puteți găsi pe www.ixpos.de.

Pentru informații suplimentare  și înscriere nu ezitați  ne contactați.

Ilinca Pandele 

Tel.: +40212079117 

E-mail: pandele.ilinca(at)ahkrumaenien.ro 

Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România

  • Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”
  • Detalii
  • Obiective

Inițiativa de Export „Tehnologii de Mediu”

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania (BMUB) lansată în 2016 are scopul de a disemina tehnologiile de mediu și în alte țări, contribuind concret la dezvoltarea durabilă si îmbunătățirea calitatea vieții in tarile unde desfășoară proiecte. Importanța tehnologiilor durabile ar trebui să faciliteze, de asemenea, transferul de know-how și de tehnologii de mediu din Germania.

Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” facilitează intrarea companiilor germane în România sau dezvoltarea locala a afacerilor lor, contribuind la îmbunătățirea percepției românilor asupra expertizei germane în domeniul gestionării deșeurilor și reciclării.

Detalii

AHK România realizează un proiect de colaborare româno-germană cu tema „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România“, la inițiativa Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania. Proiectul se adresează in primul rând autorităților publice locale din România, dar și firmelor românești și germane interesate să dezvolte relații bilaterale în domeniul infrastructurii de mediu. Scopul principal este de a facilita schimbul de experiență între specialiștii germani și români si de a contribui la îmbunătățirea situației actuale din România prin transfer de know-how și cunoștințe în domeniu.

Proiectul (septembrie 2018-august 2019) a prevăzut trei workshopuri regionale (Iaşi, Cluj, Timişoara) și o conferință de finalizare a proiectului în București (27 iunie 2019).

Obiective

Prin acest proiect ne propunem să susținem transformarea României într-o economie circulară viabilă, prin informații specifice, consultanță și contacte germane din domeniul tehnologiilor și serviciilor de mediu. AHK România dorește să își consolideze rolul de contact permanent pentru factorii de decizie publici și actorii privați din România și să extindă platforma deja creată în cadrul econet romania și al Grupului de lucru Mediu existent.

Grupul țintă al proiectului în România este reprezentat de autoritățile locale ale celor 41 de județe si municipiului București, care trebuie să adapteze planurile de management integrat al deșeurilor, dar și de companiile germane și românești din domeniul ingineriei, consultanței sau tehnologiilor de mediu ce pot aduce plus valoare inițiativei.


Provocarea la reciclare lansată de AHK România

  • Reciclăm împreună!
  • Detalii & Premii

Reciclăm împreună!

Sunteți membru al AHK România cu locaţii în România?

Acum puteți contribui în mod activ la protecția mediului înconjurător prin implicarea companiei dvs. in proiectul, "Provocare la Reciclare” desfăşurat în colaborare cu partenerii noștri: Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB).

Noi vă colectăm deșeurile reciclabile și Dvs. câștigaţi premii!

Detalii & Premii

În perioada 5 martie- 31 octombrie 2019, înscrieți-vă în campanie, colectați deșeurile reciclabile (deșeuri de echipamente electrice, baterii și acumulatori uzați), iar la final veți câștiga nu doar renumele de companie responsabilă față de mediul înconjurător, ci și angajați ecologiști și creativi!

La finalul campaniei, organizatorii vor dona către o asociație caritabilă contravaloarea greutății deșeurilor predate de companiile participante, conform pragurilor de mai jos:

  • 1.000 kg DEEE/DBA predate – 1.000 lei;
  • 5.000 kg DEEE/DBA predate – 5.000 lei;
  • 10.000 kg DEEE/DBA predate – 10.000 lei.

Vă rugăm să consultați termenii și condițiile campaniei aici.

Pentru inscriere in campanie folositi va rugam formularul disponibil aici.