Comunicate de presă

Emitem în mod regulat comunicate de presă, luând astfel parte la viața economică și politică. Pe lângă acestea informăm opinia publică despre actualele evoluții în ce privește relațiile economice bilaterale.

Standul comun al României, pentru prima dată la transport logistic în München

Patru zile de târg pline, un program de întâlniri și discuții individuale la fiecare stand. Toți factorii de decizie din sectorul de transport şi logistică s-au reunit în perioada 4-7 iunie 2019 la transport logistic München, târgul reușind încă o dată să fie atât punctul principal de întâlnire al branșei cât şi platformă pentru potenţiale parteneriate, dedicată schimbului de opinii pe teme de actualitate. Numerele record ale transport logistic 2019 reafirmă poziţia târgului ca cel mai important eveniment de profil din lume. “Transport logistic şi-a confirmat rolul ca cel mai mare hub logistic intermodal. Au participat 2.374 de expozanţi [din 63 de ţări], o creştere de 10 procente, şi în jur de 64.000 de vizitatori [din 125 de ţări], o creştere de 5 procente”, a declarat Stefan Rummel, Director General al Messe München.

Pentru prima data, România a participat la târgul expoziţional cu un stand comun, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România). Standul a fost compus dintr-un mix eterogen de co-expozanţi: Dunwell Industrial Brokerage, Euroccoper, Port Bazinul Nou (Galati), Portul Constanţa, Speed & Trust, TTS (Transport Trade Services) şi Warehouses de Pauw Romania (WDP Romania).

Companii din Europa Centrală şi de Vest și chiar din Asia se uită tot mai atente la România când decid să își extindă activitatea în regiunea Europei de Sud-Est. Acestea vizează orașe cu o bună conexiune la infrastructura de mare viteză, respectiv orașe cu deschidere la transportul maritim sau bine conectate la rețeaua feroviară, arată datele companiei de consultanță imobiliară Dunwell.

“[La târg] am avut întâlniri cu mai multe companii specializate în sectorul industrial și logistic și am observat un interes crescut pentru viitoare oportunități de dezvoltare în România. Față de acum doi ani, la ultima ediție a târgului, discuțiile au fost mult mai concrete și cu un interes deosebit pentru anumite zone cheie ale țării. Companii din Polonia, Cehia, Serbia, din Europa de Vest sau din Asia analizează piața locală pentru viitoare investiții și ne așteptăm ca nume noi să intre in România în perioada următoare”, a declarat Marian Orzu, managing partner Dunwell.

Printre beneficiile individuale ale companiilor participante s-au numărat oportunităţi interesante de întâlnire cu potenţiali parteneri de afaceri, iniţierea de contacte pentru viitoare colaborări, dar chiar şi întâlnirea clienţilor, a altor companii şi experţi din industrie. “Fiecare participare la acest eveniment reprezintă noi oportunităţi de a întâlni parteneri şi de a stabili contacte care să contribuie întărirea şi promovarea imaginii Portului Constanţa şi a serviciilor oferite de acesta“, consideră reprezentanţii Portului Constanţa.

Standul comun al României la transport logistic a fost un succes, încoronat de perspective solide şi pregătiri timpurii pentru următorul stand comun al României în 2021: “Aşteptăm cu nerăbdare următoarea ediţie”, Transport Trade Services.

Contact: Carmen Kleininger| Deutsch-Rumänische Industrie- und Handelskammer | +40 21 207 91 50 | kleininger.carmen(at)ahkrumaenien.ro.

Conferința „Managementul deșeurilor și reciclarea în România”

AHK România organizează joi, 27 iunie 2019, conferința cu tema Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România care va avea loc la Hotel Intercontinental Sala Ronda începând cu ora 8:30.

Evenimentul marchează încheierea unui proiect de colaborare româno-germană cu tema „Managementul Deșeurilor și Reciclarea în România“ pe care AHK România l-a desfășurat în perioada septembrie 2018 - februarie 2019 în colaborare cu Ministerul Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania.

Proiectul se adresează in primul rând autorităților publice locale din România, dar și companiilor românești și germane interesate să dezvolte relații bilaterale în domeniul infrastructurii de mediu. Scopul principal este de a facilita schimbul de experiență între specialiștii germani și români si de a contribui la îmbunătățirea situației actuale din România prin transfer de know-how și cunoștințe în domeniu.

În cadrul Conferinței de la București vor fi prezentate rezultatele workshop-urilor regionale desfășurate în perioada septembrie 2018-februarie 2019 la Iași, Cluj și Timișoara și vom oferi o privire de ansamblu la nivel național. S-au înscris deja peste 160 de participanți – reprezentați ai companiilor din domeniu, ai autorităților publice, precum consilii locale și județene, asociații de dezvoltare intercomunitară, agenții de protecția mediului dar și reprezentați ai mediului academic cu preocupări în zona de economie circulară.

Evenimentul de joi are ca punct central prezentarea exemplelor de bune practici din Germania și România, principalul obiectiv fiind susținerea transformării României într-o economie circulară viabilă, prin informații specifice, consultanță și contacte germane din domeniul tehnologiilor și serviciilor de mediu. AHK România dorește să își consolideze rolul de contact permanent pentru factorii de decizie publici și actorii privați din România și să extindă platforma deja creată în cadrul inițiativei de Green Tech econet romania și al Grupului de lucru Mediu existent. Participarea la conferință este gratuită, finanțarea fiind asigurată prin inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” a Ministerului Federal al Mediului, Protecției Climatice și Siguranței Nucleare din Germania. Inițiativa de export „Tehnologii de Mediu” facilitează intrarea companiilor germane în România sau dezvoltarea locală a afacerilor lor, contribuind la îmbunătățirea percepției românilor asupra expertizei germane în domeniul gestionării deșeurilor și reciclării.

Mai multe detalii despre proiect vă rugăm să găsiți aici.

Partener media: Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Contact: Carmen Kleininger| Deutsch-Rumänische Industrie- und Handelskammer | +40 21 207 91 50 | kleininger.carmen(at)ahkrumaenien.ro.

De la comunitate, pentru comunitate

În urmă cu o săptămână AHK România a celebrat, într-o atmosferă relaxantă, Sărbătoarea Verii, împreună cu cei peste 500 de invitați ai comunității de business româno-germane. În cadrul evenimentului am organizat și în acest an tradiționala tombolă pentru un scop caritabil.

Astfel, companiile membre AHK au pus la dispoziție peste 450 de premii, de la cărți, produse pentru picnic, produse alimentare, baterii externe până la o trotinetă electrică. Suma strânsă din biletele de la tombolă a însumat peste 27.000 RON și a fost donată către două organizații: Altenhilfe Bukarest și echipa de robotică „WAFY”.

Suma donată Altenhilfe Bukarest va fi folosită exclusiv pentru ajutoarele lunare acordate membrilor asociației, persoane vârstnice reprezentând minoritatea germană din București, cu venituri foarte mici. Ajutoarele lunare constau în alimente și medicamente, iar iarna se adaugă un ajutor pentru cheltuielile utilităților. „Aceste venituri, alocate din sumele colectate la tombolă, sunt suficiente pentru ajutoarele acordate timp de două luni de vară (fără întreținere)”, a declarat Anna Chițan, o voluntară Altenhilfe.

Cealaltă jumătate a sumei s-a direcționat către echipa WAFY, formată din elevi ai Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila. Cei peste 14 elevi au fost prezenți la eveniment, unde au prezentat pe scenă robotul dezvoltat de ei. La primire veștii donației, Nicoleta Cîndea, profesorul coordonator al echipei WAFY, a declarat: „Avem vești extraordinare, vom primi un kit de robotică pentru cei mici de la Elementary14 community”.

Ne bucurăm că am reușit, în cadrul unui eveniment de business al AHK, împreună cu membrii noștri, să facem ceva pentru oamenii din jurul nostru. „Prin acțiunea noastră comună, am demonstrat încă o dată că avem o comunitate puternică, care se implică dincolo de temele economice care ne preocupă zi de zi. Este remarcabil cum ne-am adunat forțele, pentru a face o faptă bună. De la o comunitate de business, pentru comunitatea în care trăim,” a declarat Sebastian Metz, directorul general AHK România.

Contact: Carmen Kleininger| Deutsch-Rumänische Industrie- und Handelskammer | +40 21 207 91 50 | kleininger.carmen(at)ahkrumaenien.ro.